Wednesday, April 10, 2019

Resepi Gulai Udang Daun Kesum Yang Sangat Mabeles

Assalamualaikum...
Dah lama betul tak buat Gulai Udang Daun Kesum.Sejak kebelakangan ni en.suami rajin pulak beli seafood untuk anak2.Memang agak lama (makan tahun jugak)tak ada seafood ni sejak en.suami kena gout.Tapi kebelakangan beliau beli jugak untuk anak2.So, bila dah selalu ada udang kena reka dan tukar2 resepi jugak lah.Kalau biasanya buat sambal tumis, kali ini buat Gulai Udang guna pulak Rempah Ratus Maksiti memang sedap.Kaler pun menarik.Terima kasih Mak Siti sebab sponsored rempah.Nanti hantar lagi ek...
Okey untuk resepi Gulai Udang ni saya tak sempat nak sediakan video tutorial.Biasalah kalau hari persekolahan memang agak kelam kabut.Masak mesti kena siap dalam pukul 11am.Nak masak memang cepat, kalau nak rekod memang akan mengambil masa yang agak lama.Nak rekod-stop/pause-resume back.Kalau kelam kabut kadang TERRRpause tak rekod...Hancuss video.Penat jer kan.
Okey tanpa buang masa, jom kita semak resepi
Sedap kuah pekat macam ni, kaler pun menarik.
GULAI UDANG DAUN KESUM
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Inspired By Alla Daud (Blog dah jadi hutan belantara neh)Harap tuan dia baca hahahaa
Bahan-Bahan: 
5 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1 paket Rempah Ratus Mak siti 
1 cawan santan segar
2 sudu besar cili giling 
1/2kg saiz sederhana
Sedikit Daun kesum 
1 asam keping
Air secukupnya
Garam dan perasa/gula
Minyak 

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk hingga garing.
  2. Masukkan cili giling dan rempah makanan laut/rempah ikan dan masukkan air (supaya rempah tak hangus)
  3. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan santan, air, asam keping,garam dan perasa.Seimbangkan rasa terlebih dahulu.
  5. Masukkan udang dan daun kesum.Masak sekejap sahaja sebab kita tak mahu udang over cook.Dah siap tutup api.
  6. Gulai Udang Daun Kesum sedia untuk dihidang.Selamat Mencuba.

1 comment:

ezzyra said... Balas

ini sangat mabeles. mengundang kelaparan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...