Monday, April 15, 2019

Sup Telur Bersama Kentang Resepi Ringkas Dan Sedap

Assalamualaikum...
Kadang-kadang buntu jugak tak tahu nak masak apa kan?Lauk sup macam ni sangat sesuai apa jua cuaca.Kalau hujan pun sedap hirup sup ringkas macam ni.Kalau cuaca panas pun bagus jugak.Boleh tambah air dalam badan dengan menghirip kuah.Resepi pun senang, sedap pun sedap..Apa lagi On teruslah kan.
Tetiba tak ada idea pulak nak mengarang ni.Okeylah kita terus tepek resepi.Untuk Resepi Sup Telur ni saya sediakan video tutorial jugak.Boleh tengok di youtube LiNa Pg.Ekceli dah lama upload ke sana.Cuma ikut Q jer buat n3 ke blog.Kalau u olls nak latest resepi subscribe Youtube Channel LiNa Pg okey
Tekan butang SUBSCRIBE untuk melanggan..Free jer.Jangan risau


Walaupun simple jer tapi cukup menyelerakan.

SUP TELUR BERSAMA KENTANG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
4-5 biji telur
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 biji kentang (potong dadu)
1/2 batang karot
1 sup bunjut
Kiub ayam
Fucuk 
Garam dan gula/perasa
Air secukupnya
Sedikit minyak
Daun sup/daun bawang

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga sedikit garing.
  2. Masukkan air secukupnya untk kuah.Masukkan kentang, sup bunjut, garam dan perasa.Biarkan air mendidih dan kentang empuk.
  3. Masukkan fucuk dan karot (LiNa Pg potong nipis macam dalam video)Kalau potong baji masuk awal siket bersama kentang.Masuk kiub ayam (jika perlu)
  4. Apabila kuah mendidih,masukkan telur satu persatu.Tutup periuk anggaran 1-2 minit supaya telur 'set'
  5. Apabila telur masak/set boleh tutup api.Taburkan hirisan daun bawang semasa menghidang.
  6. Selamat Mencuba.Untuk video tutorial sila klik link ke Youtube LiNa Pg 


1 comment:

ANDAIANNYA said... Balas

Sedapnya..Menu ringkas macam ni pun sekali sekala membuka selera juga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...