Monday, May 20, 2019

Nasi Goreng Ikan Rebus Yang Sedap Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum..
Hari ni masih lagi bercuti sempena replacement Hari Wesak.Ada sedikit waktu terluang untuk update blog.Alahai punya banyak n3 tertangguh ni tak tahulah sempat abes ke sebelum raya.Kalau korang nak resepi terkini subscribe youtube LiNa Pg okey..banyak video terbaru saya upload kat sana.Kat blog jer macam lambat siket.Untuk menyenangkan korang, ni haaa link ke youtube 
Berbalik kepada n3 kali ni, saya kongsikan resepi serba ringkas untuk sahur.Sedang elok ada ikan rebus yang saya buat solok lada, terus buat nasi goreng ikan rebus untuk sahur.Kadang tu tak lalu jugak nak makan nasi putih time sahur kan?Bila buat nasi goreng, pakat berselera pulak makan.Kalau rajin boleh tambah telur mata juga.Okey jom la kita semak resepi..buntu ni tak tahu nak karang apa.Owh sebelum resepi nasi goreng simple ni saya sediakan video tutorial jugak tau...
Maaf la gambar pun kelabu asap jer ni.Snap guna hp jer.Gelap pulak tu.

NASI GORENG IKAN REBUS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  •  5 cawan nasi sejuk
  • 2 ekor ikan rebus (ambil isinya sahaja)
  • Segenggam ikan bilis
  • 2 biji telur
  • 1 paket perencah Nasi Goreng Kampung Seri Aji
  • 3 biji kacang botor (hiris nipis)
  • Sedikit kacang panjang (hiris)
  • 4-5 biji cili padi (potong)
  • Sedikit minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing.Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
  3. Goreng isi ikan rebus hingga agak garing, tolak ketepi sedikit dan pecahkan telur dan goreng menjadi telur hancur.
  4. Masukkan nasi sejuk dan gaul rata.Kemudian masukkan kacang botor. kacang panjang dan cili padi potong.
  5. Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng.
  6. Nasi Goreng Ikan Rebus serba ringkas sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial, sila klik link di bawah

2 comments:

jamaliah said... Balas

boleh try ini..macam sedap jee

#JMBELOG said... Balas

sedapnya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...