Puding Roti Marble Yang Mudah Dan Sedap

By LiNa_Pg - Friday, May 10, 2019

Assalamualaikum...
Dah ada idea nak masak kuih apa untuk berbuka?Kalau ada roti yang nak expired tu apa kata buat Puding Roti jer.Ye la puasa2 ni sapa nak habiskan roti tu melainkan ada anak kecil yang tak berpuasa.
Pagi ni terasa buntu pulak tak ada idea nak mengarang.Jom kita semak resepi Puding Roti Marble yang saya adaptasi dari Resepi Hana..Kali ini saya sediakan video tutorial untuk korang semua.Okey jommmmm

Sedap Puding ni..lembut dan nyaman meluncur ke anak tekak...Banyak kali ulang siar dah
PUDING ROTI MARBLE
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  •  5 keping roti putih
  • 800ml air
  • 10g agar agar serbuk
  • 200ml susu cair
  • 80g gula pasir
  • 120g susu pekat manis
  • 2 biji telur gred B
  • 2 sb serbuk koko/pewarna
  • 25g butter
  • 1 sk esen vanila
Cara-Cara
  1. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam blender.
  2. Masukkan susu cair, susu pekat manis, gula, telur, esen vanila dan sedikit air (dari 800ml air).Kisar hingga halus.Ketepikan sebentar.
  3. Masukkan air dan serbuk agar2 masak hingga agar2 larut.
  4. Tuangkan bahan yang dikisar tadi.Sentiasa kacau supaya adunan tidak berketul.
  5. Masukkan mentega dan kacau hingga agak pekat.Tutup api.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Masukkan serbuk koko dan gaul rata.Satu bahagian lagi, biarkan kepada warna asal.
  7. Marble mengikut kreativiti masing-masing.Proses memarble mesti dilakukan dengan cepat kerana adunan puding cepat mengeras.
  8. Sejukkan terlebih dahulu, kemudian simpan dalam peti ais hingga puding mengeras.Selamat Mencuba.
  9. Untuk melihat video tutorial sila klik butang 'PLAY'
 Untuk paparan lebih jelas sila layari Youtube LiNa Pg

  • Share:

You Might Also Like

0 comments