Thursday, September 4, 2014

Resepi Rendang Daging Simple Dan Sedap

Assalamualaikum...
Hari ni buat n3 sambungan heheee..kemarin ketupat arini rendang lak.Rendang ni sangat mudah hanya menggunakan bahan2 asas sahaja yg mmg ada di rumah..Sy mmg tak menggunakan sebarang rempah rasanya menepati citarasa.Ada orang masak rendang sekali harung.Iaitu dengan memasukkan semua bahan sekaligus dan biarkan hingga daging empuk.Kali ni saya tumis tumis segala bahan kisar sbb daging yg dibeli jenis cepat empuk.Bukan daging batang pinang tapi top side..lembut jugak tapi tidak lah selembut batang binang..So, kena ubah sket cara masak..Alhamdulillah sedap..
Tak lama lagi dah nak raya haji..mana tau kalau2 ada daging korban yg dah xtau nk masak apa..boleh la cuba buat rendang ni.Buat banyak, pastu frozenkan...nak makan,masuk dalam microwave/panaskan jer..Senang kan...Jom kite semak resepi
nyum..nyum..sedap makan ngan ketupat

RESEPI RENDANG DAGING SIMPLE DAN SEDAP
By : LiNa Pg

Bahan - Bahan:
  • 1/2 kg daging pejal (kali ni guna top side-agak lembut)
  • 1/2 kg santan pekat
  • 4 labu bawang besar  (blend)
  • 6 ulas bawang putih (blend)
  • 6 ulas bawang merah (blend)
  • 2 inci halia (blend)
  • 2 inci lengkuas (blend)
  • 10 batang serai (4btg blend, 6btg ketuk)
  • 15 tangkai cili kering (blend)/4 sudu besar cili giling puteri
  • 2 paket kerisik (1 paket 40g)
  • 1sk serbuk kunyit
  • 1 helai daun kunyit (racik halus)
  • 2 asam keping
  • Garam dan gula (lina pg gn 1 sb gula merah)

Cara-Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan kisar, serai ketuk.Masukkan cili giling dan gula merah.Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging, gaul sebati dengan bahan tumisan hingga daging kecut sedikit.
  3. Masukkan santan, kerisik dan asam keping dan sedikit garam (LiNa Pg cuma gn 2sudu kecil garam).
  4. Biarkan rendang mereneh hingga pecah minyak.LiNa Pg masak menggunakan api kecil sahaja dan periuk bertutup.Kacau sekali sekala untuk mengelakkan rendang hangit.
  5. Bila rendang hampir masak, masukkan daun kunyit yg diracik.Sesuaikan rasa.Tutup api

Yang ni versi live dari kuali.Suka yg basah2 camni

*****************************
SELIT ORDER KEK BUAH UNTUK HARI NI...ALHAMDULILLAH KALI NI KEK BUAH LiNa Pg KE PETALING JAYA PULA
Terima kasih sudi menempah..Kalau ada yg nak tempah kek buah (by pos) untuk raya haji dah boleh slow2 order...sng nk budget/arrange postage..tak lama dah ni nk raya

12 comments:

Bbwana adienia said... Balas

Erm.. Sedap betul la tengok rendang raging kak lina tu..nak skit..huhu

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
Sedap la wana kat tekak kami sekeluarga ni hehe

sud@is said... Balas

terbau rendang sampai sini...yummi yummi

Umi Nazrah said... Balas

salam singgah. oh boleh pos eh kek buah. baru ku tahu. ketinggalan zaman sungguh -_-

eamy milea said... Balas

salam kak..sedapnye..tq

LIYANA JABAR said... Balas

Salam kak..saya nak tanya pasal kerisik..satu paket 2 agak2 banyak...saya g kedai tengok paket kerisik ada 3saiz terus konfius. Sy memang zero knowledge bab2 rendang.

Thank you. Banyak dah rsipi ikut blog akak.

cengkih kitchen said... Balas

Bestnye mkn ngan pulut kuning tu

madia wati said... Balas

Mekasih ..sy da try resipi ni menjadi n sedap...just nk tny kerisik tu dua peket brapa sudu ye..sy pakai 4 sudu..main hentam je..hehe

LiNa_Pg said... Balas

@madia wati
Sama-sama..saya guna kerisik paket paling kecil 40g.So 2 paket 80g.Saya xpandai agak guna sudu..tp kira boleh la 4 sudu tu

Ifa Ramaring said... Balas

Terima kasih linapg bagi resepi. Saya dah try memang sedap. Suami pun suka.
:)

Addin Ahmad said... Balas

Akak.. Nk tnya.. Knp rendang saya jd warna gelap ek.. Huhu.. Gelap mcm masak kicap dh.. Huhu tp mana ada isi kicap...

LiNa_Pg said... Balas

Rasa ok x?sedappp?
Kalau sedap xpe la kalau gelap siket.Maybe kacau lama kot.
Akak punya ni masih basah²,kalau bg kering lg akan gelap jugak

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...