Friday, April 30, 2021

Semperit Dahlia Susu 3 Bahan Tips dan Teknik Supaya Bunga Tidak Jatuh

 Assalamualaikum....

Dah mula buat biskut raya ke tu?Bila nampak popular post dah mula naik biskut-biskut raya yang lama dalam blog ni bermakna raya dah tak lama lagi.Setakat ini rumah kami baru ada satu jenis biskut raya iaitu semperit susu.Nama jer semperit susu tapi bentuknya Dahlia hehee...main langgar jer kan?Sepatutnya kalau semperit yang bentuk panjang tu macam tat gulung terbalik kalau bentuk bunga tu namanya DAHLIA.Kat rumah kami Semperit/Dahlia dua-dua pun anak-anak suka tak kira yang klasik atau varian baru semperit susu...yang pasti tak dan nak beraya dah tinggal sebaris jer...yang banyak kelihatan cuma kertas lapik jer hahah...

Resepi semperit susu ni kalau kita tengok resepinya lebih kurang sahaja.Tapi hasilnya berbeza-beza?kenapa?sebab ianya bukan sekadar resepi yang paling penting ialah tips dan teknik yang betul barulah hasilnya memuaskan.Resepi dan sukatan yang sama belum tentu hasilnya cantik dan menarik, kelopak tetap jatuh dan penyet bukan salah resepi tetapi salah diri sendiri sebab tidak ikut betul-betul tips yang diberikan.Di sini saya akan kongsikan tips supaya kelopak tidak jatuh

resepi semperit, semperit susu, semperit susu 3 bahan, resepi semperit mudah dan sedap, semperit rangup dan gebu cair dalam mulut, biskut raya mudah,biskut raya simple,kuih raya 2021,samperit,semperit dahlia,
yang menariknya, bahagian tapak biskut tak hangus.Cantikkk jer putih suci gitu.Biskut mask dengan sempurna.Rangup di luar,gebu dan cair dalam mulut

resepi semperit, semperit susu, semperit susu 3 bahan, resepi semperit mudah dan sedap, semperit rangup dan gebu cair dalam mulut, biskut raya mudah,biskut raya simple,kuih raya 2021,samperit,semperit dahlia,
Biskut ni tidak menggunakan telur,sangat sesuai bagi mereka yang alergik telur

resepi semperit, semperit susu, semperit susu 3 bahan, resepi semperit mudah dan sedap, semperit rangup dan gebu cair dalam mulut, biskut raya mudah,biskut raya simple,kuih raya 2021,samperit,semperit dahlia,
Ini merupakan resepi terbaru di youtube saya baru pusblish kelmarin,jadinya banyaklah gambar-gambar hehe.

Biskut Semperit Susu Mudah dan Sedap 
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan bahan
125g mentega (1/2 buku)
200g tepung jagung (2 cawan)
65g susu pekat manis (1/4 cawan)
Potongan ceri/coklat chips

Cara-Cara
  1. Potong mentega kepada kiub kecil.Pastikan mentega telah lembut.LEMBUT tetapi bukan LEMBEK ya..
  2. Masukkan susu pekat manis dan gaul rata dengan mentega menggunakan spatula sahaja.Gaul/kacau sekadar sebati sahaja dan nampak berkrim (JANGAN TERLALU KEMBANG)Nanti bunga akan jatuh.
  3. Masukkan tepung jagung dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan doh selama 10-15min.Sementara itu bolehlah potong ceri.
  5. Sediakan loyang/tray sapukan dengan mentega supaya biskut tidak melekat, ambil doh dan masukkan ke dalam acuan semperit/dahlia dan tekan/terap mengikut kreativiti masing-masing.
  6. Semasa proses menekan bunga dahlia/semperit pastikan baki doh bertutup untuk mengelakkan doh menjadi keras dan sudah untuk ditekan.
  7. Hias dengan potongan buah ceri.Biarkan selama 20min (proses anginkan supaya bunga tidak jatuh apabila dibakar nanti.
  8. Sementara menunggu 20min bolehlah panaskan oven suhu 150'c 
  9. Bakar selama 20-25min (hingga masak) tempoh membakar bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
  10. Setelah bakar, biarkan biskut sejuk seketika sebelum dikeluarkan dari dulang (untuk elakkan biskut pecah)
  11. Setelah sejuk,alihkan ke redai besi.Simpan dalam bekas kedap udara.Selamat mencuba.Untuk video tutorial sila klik paparan di bawah

Thursday, April 29, 2021

Jus Buah Naga Keenakannya Sungguh Berbeza

 Assalamualaikum...

Hari ini anak-anak bercuti sempena Nuzul Al-Quran, bagi follower blog TMK yang bercuti PH saya ucapkan selamat bercuti, bolehlah masak istimewa siket kan hari ini.Tapi resepi kita hari ni simple jer iaitu jus buah naga.Resepi ni ada buat awal-awal puasa lagi, pernah guna buah naga putih juga, rasa tetap sama cuma warna kurang menarik siket.Bila guna buah naga merah barulah berseri-seri warnanya.Kalau letak ais krim kata atas tu lagilah sedap.Tapi bulan puasa ni memang tak adalah aiskrimnya...

Sebelum tu kalau kawan-kawan nak cari idea yang fresh juadah berbuka puasa boleh terus ke youtube saya yea..search jer YouTube malina lina pg

jus buah naga,resepi jus buah naga,buah naga merah,khasiat buah naga, cara buah jus buah naga merah,
Memanjang posing ada daun daun pudina secotek kat atas tu kan hehee..Sebenarnya pokok pudina tengah merimbun dalam pasu.Lagi kita petik makin galak tumbuknya.Seronok pulak bila dapat petik yang segar dari pasu.Eh!tiber keluar topik daun pudina pulak

Jus Buah Naga Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
1 biji buah naga merah
250ml ais krim soda
1 sb susu pekat manis (optional)
Ais secukupnya

Cara-Cara
  1. Buah naga dibelah dua kemudian potong kecil (lina pg skop guna sudu sahaja)
  2. Masukkan potong buah naga ke dalam pengisar,masukkan susu pekat manis dan aiskrim soda.Kalau nak kisar bersama ais boleh masukkan ais ke dalam pengisar (lina pg tidak masukkan ais ke dalam pengisar)
  3. Kisar hingga halus.Sediakan gelas, masukkan ketulan ais dan tuang jus buah naga.
  4. Letakkan daun pudina sebagai hiasan.Jus buah naga juga enak dihidangkan bersama aiskrim.Selamat mencuba.
  5. Untuk video tutorial, sila klik buatng PLAY di bawah

Wednesday, April 28, 2021

Jus Mangga Susu Mudah Dan Sedap

 Assalamualaikum...

Hari ini saya nak share resepi minuman berbuka yang simple dan sangat cepat disediakan.Kalau nak berbuka puasa 5min lagi pun masih sempat nak buat jus mangga ni.Sekarang ni memang tengah musim buah mangga, kalau tengok kat tepi jalan pun memang banyak sangat orang jual buah mangga ni.Nak beli harum manis dari Perlis nuu kadang asyik kena tipu jer, beli harga mahai sekali dapat buah masam dan tak elok.Lebih baik beli yang biasa jer kat tepi jalan.Lagi puas hati.Tiber membeli pulak pasal harum manis hahaha..

Okeylah tanpa buang masa , jom kita semak resepi simple ni

jus buah mangga, jus mangga susu, mango smoothie,mango milkshake, jus mangga untuk jualan, cara buah jus mangga mudah dan sedap,jus mangga susu malina lina pg,
Letak aiskrim dan potongan mangga kat atas tu bertambah-tambah padu...Cuba tau memang sedap

Jus Mangga Susu Untuk Berbuka Puasa
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 biji buah mangga
250ml susu segar
2 sb susu pekat manis
1/2 cawan ais
Ais krim (jika suka)
Daun pudina (untuk hiasan)


Cara-Cara
  1. Kupas buah mangga dan dadu kecil (tinggal sedikit potongan buah mangga untuk hiasan)
  2. Satukan buah mangga,susu pekat, susu segar dan ais.Kisar hingga halus.
  3. Tuang ke dalam gelas.Skopkan ais krim dan letak potongan buah dan daun pudina.
  4. Jus buah mangga sedia dinikmati.Untuk video tutorial sila klik paparan di bawah

Tuesday, April 27, 2021

Resepi Udang Goreng Sos Tiram Chinese Style

 Assalamualaikum...

Hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat mudah dan cepat, sesuai untuk berbuka dan juga bersahur.Sebenarnya resepi udang masak sos tiram ni saya buat semasa chinese new year.Alhamdulillah resepi dan video udang goreng sos tiram ni memang challenge untuk Chinese Food di tiktok Alhamdulillah rezeki.

Bulan puasa ni macam buntu siket nak mengarang,agaknya sebab stress haha tak memang tangan handle media sosial.Tulah banyak sangat med sos..update sana update sini sampai adalah yang tercicir.

udang goreng sos tiram,udang masak sos tiram,resepi udang simple mudah dan sedap, lauk ringkas,idea bersahur simple,
nasib baiklah saya ada post ke IG,adalah jugak gambar Udang Goreng Sos Tiram.kalau tidak, terpaksalah post video jer ke blog ni

Udang Goreng Sos Tiram Chinese Style
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
15 ekor udang
serbuk pati ayam (atau sedikit garam)
serbuk kunyit
sedikit tepung jagung
minyak untuk menggoreng udang

bahan sos
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat (atau kicap mee)untuk warna lebih gelap
2-3 sudu besar air 
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gul merah/gula perang/gula pasir

bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang putih

bahan lain 
2 sudu besar sos tiram
5 tangkai cili kering (rendam hingga lembut, potong 2-3inci)
daun bawang
karot
cili merah

Cara-Cara
  1. Udang dibersihkan perasakan dengan serbuk pati ayam, kunyit dan tepung jagung.Panaskan minyak goreng udang hingga masak.Angkat dan ketepikan.
  2. Satukan semua bahan sos ke dalam mangkuk dan kacau hingga semua larut dan sebati.Ketepikan.
  3. Tumbuk bawang putih dan halia.
  4. Keluarkan lebihan minyak menggoreng udang, tinggal sedikit untuk menumis.
  5. Tumis bahan tumbuk, cili kering, daun bawang (bahagian batang) tumis hingga garing.
  6. Masukkan sos tiram dan tumis hingga pecah minyak.Semasa menumis aroma sos tiram akan menyerlah dan menjadikan udang sos tiram lebih sedap.
  7. Masukkan udang yang telah digoreng tadi, kemudian masukkan campuran sos, karot dan daun bawang.Gaul sebati.Udang goreng sos tiram dah siap (chinese style lauknya agak kering dan bukan jenis berkuah) Selamat mencuba
  8. Untuk video tutorial sila klik paparan di bawah

Monday, April 26, 2021

Resepi Kuih Keria Dan Tips Adunan Doh Serta Menyira Yang Betul Supaya Tahan Lama (Lambat Cair)

 Assalamualaikum...

Hari ni saya nak share resepi dan tips membuat kuih keria dan cara menyira yang betul.Selalunya kalau kuih-kuih yang bersira ni ramai yang fail bab menyira, kuihnya sudah elok tapi hasil selepas sira tidak menjadi.Resepi ni hasil eksperimen setelah beberapa kali mencuba dan juga menambah baik setiap kali hasilnya.Saya akan ubah dan adjust mana yang patut supaya lebih mantap.

Jom saya share beberapa tips penting:

  1. Ubi keledek, jenis ubi keledek juga memainkan peranan.Ada yang jenis serap air dan tekturnya agak lembek selepas direbus dan ada yang jenis kental.Kurang serap ait dan tidak lembek.Semasa merebus air, kena selalu cek, bila ubi dan empuk terus angkat supaya tidak terlalu lembek.Selalunya keledek oren akan cepat masak.Kalau rebus terlalu lama isinya seakan nak hancur.
  2. Setelah ubi masak, terus lenyek atau tumbuk semasa masih panas.Ini akan menghasilkan tektur ubi yang halus.Kalau ubi rebus dah sejuk, agak susah untuk lenyek/tumbuk dan hasilnya nanti ada berketul-ketul (ubi tak hancur)
  3. Setelah siap dilenyek, Biarkan ubi SEJUK SEPENUHNYA.Jangan terus masukkan tepung dan uli jadikan doh KERANA bila ubi masih panas, tekturnya agak lembek jadi kita akan menggunakan tepung yang banyak untuk mendapatkan adunan yang tidak melekat di tangan.Hasilnya kuih keria akan rasa keras sebab dah terlebih tepung.
  4. Penambahan sedikit tepung beras menjadikan kuih keria rangup di bahagian luar, tapi lembut di bahagian dalam.Tepung beras juga menjadikan kuih keria tidak serap minyak.
  5. Tepung gandum guna sedikit sahaja supaya kuih keria lembut dan sedap bila digigit.
  6. Penambahan sedikit serbuk penaik menjadinya kuih keria montok dan gebu
  7. TIPS menggunakan sedikit minyak semasa menyira menjadikan hasil kuih keria selepas disira menjadi berkilat dan kuali menyira licin kerana gula sira melekat kesemuanya pada kuih (bukan melekat pada kuali.
  8. Penggunaan tepung gandum sebagai agen pelekat dalam sira menjadikan hasil sira bertahan lama (lambat mencair)
Dah banyak tips yang saya bagi, kalau tak jadi juga kena mandi bunga la nampak gayanya hahahaa...
resepi kuih keria, tips menyira kuih keria yang betul, kuih keria tahan lama, rahsia buat kuih keria yang montok dan gebu,kuih keria malina lina pg,
Gambar kuih keria ni dari hp jer...sebenarnya kuih keria ni dah lama saya buat..tapi tertangguh nak post dalam ni.Sayangnya gambar dalam kamera semua hilang.Dah la saya tak post ke IG, cuma nasib baik saya ada snap guna hp

Resepi Kuih Keria Yang Sedap Pelbagai Tips Supaya Menjadi
by malina lina pg
Bahan-Bahan
500g ubi keledek (lina pg guna keledek oren)
1/2 cawan tepung gandum
1 sb tepung beras
1/2 sk baking powder
minyak

bahan sira
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
2 helai daun pandan
1 sb rata tepung gandum

Cara-Cara
  1. Kupas ubi keledek,cuci bersih dan potong kepada saiz kecil sedikit.Supaya cepat empuk
  2. Masukkan ubi keledek ke dalam periuk, isi air lebih kurang sama paras atau lebih sedikit sahaja dari paras ubi.Kemudian rebus hingga empuk.
  3. Setelah empuk, keluarkan ubi dan terus lenyek hingga halus.
  4. Biarkan ubi keledek lenyek tadi SEJUK SEPENUHNYA sebelum kita tambah tepung.
  5. Masukkan tepung beras,serbuk penaik dan tepung gandum.Uli hingga menjadi doh.Jika doh masih lembek, biarkan sahaja jangan tambah tepung nanti kuih akan keras dan tak sedap.
  6. Tips membentuk kuih keria yang cantik, celup hujung jari ke dalam minyak supaya kuih licin dan senang untuk dibentuk.
  7. Ambil doh anggaran sebesar penumbuk baby, leperkan dan buat lubang di bahagian tengah.Buat hingga selesai.
  8. Panaskan minyak, goreng hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.Biarkan kuih sejuk sebelum disira.Kalau sira semasa kuih masih panas, kuih akan mudah hancur semasa disira.Buat kuih tradisional kena banyak bersabar.
  9. Keluarkan lebihan minyak gorengan.Kalau ada siket2 yang melekat kat kuali biarkan sahaja.
  10. Masukkan gula,air dan daun pandan,biarkan hingga mendidih dan nampak berbuih-buih pekat barulah masukkan kuih dan gaul kuih dengan air gula.Masukkan tepung gandum dan teruskan mengacau/gaul.
  11. Bila tepung dan sebati, pisah-pisahkan kuih supaya tidak melekat antara satu sama lain.Tutup api dan teruskan mengacau hingga kuih keria nampak putih-putih seakan berrsalji.
  12. Keluarkan kuih dari kuali dan sedia dihidang.Selamat mencuba.Video tutorial boleh klik paparan di bawah
Note:
Kuih keria bukan sekadar resepi, resepi yang mana pun hampir sama sahaja.Benda paling penting ialah Tips dan kaedah yang betul barulah hasilnya memuaskan.

Saturday, April 24, 2021

Tips Dan Rahsia Masak kari Sotong Yang Sedap dan Tidak Liat

 Assalamualaikum...

Kembali bersiaran, asyik tenggelam timbul jer memang tak menang tangan sungguh nak handle dapur maya yang banyak ni hehe..Okeylah kita buat n3 ringkas jer la.Hari ni saya nak share satu resepi kari sotong yang sedap.Kalau di utara ni semua pun kami panggil gulai hehee.Kari sotong ni ala mamak tapi tak betul betul mamak la cuma sipi sipi jer sebab tu saya namakan KARI SOTONG ALAMAKKK hahaha.Kuahnya pekat sesuai makan dengan nasi putih, kalau nak cicah roti pun sedap juga ni.

kari sotong ala mamak, resepi gulai sotong, cara masak sotong supaya tidak liat, tips masak sotong, kari sotong kuah pekat,
sotong ni tak besar sangat.Saya cucuk kepala dengan badan tu supaya tak hilang dari radar.Bila nak makan jangan lupa keluarkan lidi tu tau

KARI SOTONG ALA MAMAK
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
500g sotong
2 cawan air
25g serbuk kari ikan
1 sk serbuk ketumbar
1 sb serbuk cili
5 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih
1/2 cm halia (tumbuk)
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1/2 sk halba campur
2 tangkai daun kari
2 cm gula nisan
1 sk pes asam jawa
garam
2-3 sb sos tiram
serbuk pati ayam
100ml santan
cili padi merah dan hijau
minyak

Cara-Cara
  1. Bersihkan sotong dan cucuk bahagian badan dan kepala dengan pencungkil gigi atau lidi.
  2. Didihkan air dan rebus/celur sotong selama lebih kurang 30saat (GUNA API BESAR)
  3. Keluarkan sotong dan tapiskan air rebusan (jangan buang tau)
  4. Dalam mangkuk kecil satukan serbuk kari, serbuk ketumbar, serbuk cili dan bahan yang ditumbuk.Bancuh dengan air rebusan sotong hingga menjadi pes kari yang pekat.
  5. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris, halba campur dan daun kari.
  6. Tumis hingga garing, kemudian masukkan pes kari.Tumis hingga pecah minyak.
  7. Apabila telah pecah minyak,masukkan gula nisan dan air rebusan sotong anggaran 1/2 cawan.Besarkan api dan biarkan tumisan pecah minyak sekali lagi.
  8. Masukkan pes asam jawa dan habiskan baki air rebusan sotong.
  9. Masukkan sedikit garam, sos tiram dan sedikit serbuk pati ayam dan santan.Biarkan kuah mendidih (kacau sekali sekala supaya kuah tidak berketul)
  10. Setelah mendidih, masukkan sotong yang telah direbus tadi.
  11. Kacau sebati dan tutup periuk selama lebih kurang 30saat sahaja.Sotong tak boleh dimasak lama nanti isinya keras/liat.
  12. Akhr sekali masukkan cili padi hijau dan cili padi merah.Terus tutup api.Sotong kari ala mamak sedia dihidang.

Friday, April 23, 2021

Resepi Ikan Masak Asam malina lina pg

 Assalamualaikum...

Kembali bersiarana di pagi Jumaat yang mulia.Hari ni hujan turun mencurah-curah...Alhamdulillah sejukkkk jer.Okey hari ini nak share idea lauk untuk berbuka dan sesuai jugaklah untuk bersahur iaitu Ikan Masak Asam.Ikan masak asam ni rasanya seakan ikan masak cuka juga iaitu kombinasi masam,manis dan masin.Cuma agen pemasam ialah asam jawa.Ikan masak asam ni rasa masamnya tidaklah setajam cuka.Bagi mereka yang alah atau jenis perut tidak tahan dengan cuka, resepi ini adalah alternatifnya..sedap tau rasa pedas2 manja, masam manis bergabung sesuai sangatlah dengan lidah kita yang agak payau semasa berpuasa.Sebenarnya resepi ini saya buat dah la (bukan semasa bulan puasa) tapi macam biasalah lama betul tunggu Q untuk dibuat n3 dalam blog yang semakin sendu ni.

Ikan masak asam, resepi ikan masak asam,ikan masak asam utara style,lauk bersahur,resepi ikan mudah dan sedap,
Untuk ikan boleh guna apa-apa ikan seperti tenggiri, bawal,ikan merah dan sebagainya.Dalam gambar ni lina pg guna ikan jenahak

Resepi Ikan Masak Asam Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
4 keping ikan jenahak (ikan kembung pun boleh)
5 ulas bawang merah hiris
2 ulas bawang putih hiris
1/2 cm halia hiris
cili padi hiris (terpulang)
2 sudu besar sos tiram (atau secukupnya)
2 sudu kecil asam jawa (atau secukup masam)
1+1/2 cawan air (untuk kuah)
minyak
garam dan kunyit
sedikit gula

Hiasan
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji tomato (belah)
cili padi

Cara-Cara
  1. Ikan dibersihkan dan perasakan dengan garam kunyit.Goreng hingga masak.Angkat dan ketepikan sebentar.
  2. Keluarkan lebihan minyak, tinggalkan sedikit sekadar untuk menumis.Kemudian tumis hirisan bawang merah, bawang putih,halia dan hirisan cili padi.Tumis hingga terbit bau dan sedikit layu sahaja.
  3. Kemudian masukkan asam jawa,sedikit gula,sos tiram.Kacau sebati hingga nampak pecah minyak.Masukkan air untuk kuah.
  4. Biarkan kuah mendidih, masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
  5. Masukkan bahan hiasan iaitu bawang merah,bawang putih dan cili padi (yang tidak dipotong)Biarkan sebentar.Bila semua dah mesra akhir sekali masukkan buah tomato dan tutup api.
  6. Ikan masak asam sedia untuk dihidang.Selamat mencuba.
Note lina pg:
Berbeza dengan ikan masak cuka, ikan masak asam tidak menggunakan biji sawi sebagai salah satu bahan tumisan.Tapi terpulang citarasa masing-masing jika suka boleh dimasukkan semasa menumis.

Sunday, April 18, 2021

Resepi Bubur Som Som Lembut Gedik Gedik Sesuai Untuk Berbuka Puasa | Som som gula melaka lina pg

 Assalamualaikum...

Kembali bersua...minta maaf sangat kelmarin tak sempat nak update blog,aduh memang tak menang tangan nak jaga media sosial lina pg ni hehee...Sekarang ni saya paling aktif di Youtube dan tiktok, IG pun ok jugaklah tapi IG agak slow..post apa pun semua krik krik jer.Macam tak ada sambutan.Paling best kat tiktok post apa pun alhamdulillah mereka sangat supportive dan baik hati.

Okeylah berbalik kepada resepi kuih hari ini iaitu bubur som som.Walaupun bukan betu betul 'tektur bubur' tapi mungkin sebab berkuah makan kena hirup-hirup kuih ni dinamakan bubur som som.Kalau di youtube som som ada pelbagai versi, ada yang seakan sama dengan lompat tikam, iaitu ada bahagian tepung (selalunya hijau) dan lapisan santan kemudian dimakan bersama gula melaka.Seakan kuih lompat tikam.Tapi resepi yang tau bubur som som gula melaka ialah seakan taufufa cuma ada bahagian putih/hijau dan gula melaka.Manakala santannya dimasak bersama.Bila makan tetap rasa lemak-lemak berkrim dam manis.Tektur kuih/bubur yang lembut,sangat fragile la nak makan kena skop/cedok menggunakan sudu...cara makan sama seperti taufufa.Kuih ni boleh dimakan masa suam-suam.Kalau nak sejukkan dalam peti ais pun boleh.Tapi saya buat ni tak simpan dalam peti ais pun,gula melaka/gula nisan pun saya curah masa suam-suam lagi.Kiranya kalau nak buat last minute sebelum berbuka pun boleh.Tak ada masalah.

resepi bubur som som,cara buat som som gula melaka, sagu som som, sagu gula melaka

Bubur som som ni saya buat versi acuan dan masuk dalam cup kecil tu...

resepi bubur som som,cara buat som som gula melaka, sagu som som, sagu gula melaka
Nampak tak?lembut sangat tau.Resepi bubur som som tak guna air kapur.jadi bagi mereka yang tak sukakan rasa kapur sesuailah buat kuih ni.Kalau lompat tikam memang kena letak air kapur

resepi bubur som som,cara buat som som gula melaka, sagu som som, sagu gula melaka
Lawa pulak bentuk bunga rose dalam cup ni hehee.Orang kata sayangggg nak makan.Hurmmm takde maknanya dengar azan jer teruss ngap hehe

Resepi Bubur Som Som
by malina lina pg 
Bahan A 
1/2 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
1 cawan air pandan (lina pg kisar 4helai daun pandan)
1 cawan santan pekat (lina pg guna santan kotak)
1/2 cawan air
Garam

Bahan B
2 keping gula nisan/gula melaka (~120g)
2 cawan air
2 helai daun pandan
Garam

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan A dan kacau supaya tepung tidak berketul.
  2. Buka api kecil dan teruskan mengacau hingga adunan nampak likat dan berkilat.
  3. Sediakan acuan/bekas kecil.Kalau guna acuan basahkan acuan dengan air supaya senang nak keluarkan kuih.
  4. Masukkan bubur som som ke dalam acuan/bekas (step ni kena lakukan dengan cepat kerana kuih cepat mengeras/beku.Biarkan kuih set/keras sedikit
  5. Sementara itu, jom kita buat air gula melaka.Satukan semua bahan B dan masak hingga mendidih dan gula larut.Tapiskan.
  6. Cara menghidang, keluarkan kuih dari acuan dan siram dengan gula melaka.Jika menggunakan bekas kecil,boleh tuang gula melaka terus ke dalam cup.Selamat mencuba

Thursday, April 15, 2021

Kuih Buah Melaka Pulut Hitam Lebih Sedap Guna Bahan Rahsia Ini

 Assalamualaikum...

Kalau bulan ramadan memang tak sah kalau nak menjamu selera dengan sesuatu yang manis ketika berbuka puasa.Kuih buah melaka atau onde onde semestinya menjadi pilihan.Boleh dikatakan mesti akan buat paling tidak sekali dalam bulan puasa dia punya feel bila berbuka dengan kuih kelepong ni memamg sedap lain macam.Tambahan pula kalau gigit gula nisannya cair hurmmm memang sangat heaven la.Pernah juga dulu time malas nak buat main beli jer kat bazar ramadan sebab teringin dengan harapan kuihnya sedap seperti yang diidamkan.Harga tu tak kisahlah kalau mahal sedikit sebab kuih tradisional ni memang agak remeh.Tapi itulah kalau yang beli (bukan semua la)selalunya bila gigit gula nisan hilang dari radar huhuuu seolah-olah makan tepung pulut salut kelapa parut jer.Itu masih ok kalau kelapa parut tak masam.Selalunya orang akan cakap kenapa tak buat jer sendiri, memanglah boleh buat sendiri tapi kadang-kadang nak juga support peniaga bazar ramadan mereka kan mencari rezeki.Tapi bila asyik kena macam tu terasa malas jugaklah nak beli.Tambahan sekarang ni SOP bazar ramadan sangat ketat..memang tak pergi teruslah jawabnya.

Panjang bebel hari ni, okey berbalik kepada resepi kita hari ini iaitu kuih buah melaka pulut hitam, memang sedap tau.Tekturnya sangat lembut tak terlalu liat dan bila gigit sangat mudah.Kali ini saya menggunakan santan sederha cair menggantikan air.Selalunya kalau buat onde-onde kita guna tepung pulut dan air pandan kan?Cuba tukar guna santan pulak memang sedapnya lain macam tau.Kalau tak nak guna pulut hitam pun tak apa, guna jer resepi yang biasa korang buat cuma gantikan santan.Okey untuk pulut hitam pulak saya kisar beras pulut hitam dan guna anggaran 1 sudu besar sahaja.Sajalah bagi kelainan selalu guna pandan dan warna hijau jer bosan jugak la.Bila guna pulut hitam,kuih buah melaka jadi warna pepel yang menarik dengan pewarna semulajadi.

Resepi kuih buah mulong atau kekoh char ni saya baru publish di youtube.Kalau selepas ini ada resepi yang tidak berkaitan dengan puasa itu bermakna resepi yang tertangguh sebelum ini.

resepi kuih buah melaka, buah melaka sukatan cawan,kuih buah melaka pulut hitam,tips kuih onde onde tahan lama dan lambat basi,kuih klepom,kuih kekok car, buah mulong kelantan,
Hurmm kalau tangkap gambar kuih yang ada kelapa parut macam ni mesti ke laut dalam gambarnya.
Resepi Kuih Buah Melaka Pulut Hitam
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan  Bahan
1 cawan tepung pulut
1 cawan santan sederhana 
1 sb tepung pulut hitam
1 sb tepung gandum
gula melaka/gula nisan (secukupnya)
sedikit garam
kelapa parut
daun pandan
air

Cara-Cara
  1. Satukan tepung pulut,tepung pulut hitam,tepung gandum dan sedikit garam.Gaul rata bahan kering.
  2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil uli menjadi doh (tak perlu habiskan santan)
  3. Ambil sedikit doh anggaran sebesar guli dan masukkan inti gula nisan dan bulatkan doh.Ulang hingga doh habis.
  4. Didihkan air masukkan daun pandan supaya wangi dan rebus hingga kuih buah melaka terapung.Jika suka gula melaka cair sepenuhnya rebus lama sedikit.
  5. Masukkan bebola buah melaka yang direbus tadi ke dalam air biasa tujuan supaya dapat bersihkan residue/sisa tepung pada kuih jadi kuih akan tahan lama (lambat basi)Kalau tak buat langkah ini juga tidak menjadi masalah boleh terus salut dengan kelapa parut.
  6. Untuk kelapa parut, satukan kelapa parut,daun pandan dan sedikit garam.Kukus selama 10min supaya kelapa lambat masam.Kalau nak mudah, boleh masuk ke dalam microwave sekejap
  7. Salut buah melaka dengan kelapa parut.Kuih onde-onde buah melaka siap untuk dinikmati (selepas buka puasa hehee)

Wednesday, April 14, 2021

Resepi Susu Pisang Kurma Sedap Dan Mudah Sesuai Untuk Bersahur Dan Berbuka Puasa

 Assalamualaikum...

Selamat menyambut ramadan mubarak buat semua pengunjung Teratak Mutiara Kasih.Semoga tahun ini memberi seribu keberkatan buat kita semua.Minta maaf sangat sangat sebab kelmarin tak sempat nak update sebarang resepi dalam blog.Biasalah orang banyak dapur ni dia kelam kabut tak tahu nak cekau yang mana satu.Nak post video kat youtube, nak update IG lagi nak edit video tiktok la...selesai semua yang tu kalut nak masak kat dapur hakiki pulak.Langsung terlupa dapur maya yang satu ni.Kalau korang nak idea fresh boleh follow IG saya @malina_lina_pg atau subscribe youtube Malina lina pg.Cumanya kalau fb saya agak kurang aktif adalah sekali sekala saya share video youtube ke sana.Lepas tu hilang dari radar hihihii

Okey berbalik kepada tajuk n3 hari ini iaitu susu pisang kurma memang sangat sesuai dijadikan minuman untuk berbuka atau bersahur.Bukan sahaja mudah tapi mengenyangkan dan juga berkhasiat.Kalau untuk berbuka boleh masukkan ketulan ais.Tetapi kalau nak minum semasa bersahur,tak perlu letak ais dan boleh masukkan sedikit air sebab jus ni agak pekat kalau tak ada ais.

Satu lagi jus susu kurma ni saya tak masukkan gula tambahan atau madu sebab bagi saya manis dari kurma dan pisang sudah memadai.Kalau korang suka lebih manis boleh letakkan sedikit gula.

susu pisang,susu pisang kurma,resepi susu pisang viral,jus susu pisang kurma,
Simple jer tapi sangat sedap.Kalau beli ni mahal juga tau

Resepi Susu Pisang Kurma
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
1 biji pisang
3 biji kurma
1/2 cawan ais (4-5 ketul)
250ml susu segar

Cara-Cara
  1. Potong pisang supaya mudah dikisar.
  2. Kurma dibuang biji.Kalau kurma jenis keras kena rendam sekejap dengan air panas supaya lembut dan mudah dikisar.Lina pg tak rendam cuma basuh dan buang biji sahaja.
  3. Masukkan pisang,kurma,ais ke dalam pengisar.Tuang susu segar.Kisar hingga halus.
  4. Tuang ke dalam gelas.Susu pisang kurma sedia dinikmati.

Monday, April 12, 2021

Cucur Maggi Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

 Assalamualaikum...

Esok kita akan mula berpuasa, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut ramadan mubarak.Semoga kedatangan ramadan yang mulia ini memberi seribu makna dan penuh berkat bagi kita semua.

Jelas sekali resepi hari ini tiada kaitan dengan menu berbuka dan bersahur hehe.Ini dipanggil n3 last minute.Kes nak habiskan resepi yang masih banyak tertangguh.Kita dahulukan resepi yang tiada kaitan dengan menu buka puasa atau sahur.Resepi lauk dan kuih boleh selit masa ramadan nanti.InsyaaAllah lebih banyak resepi dan video masakan akan saya siarkan di youtube.Kalau nak cari idea boleh terus ke youtube lina pg yea..Kat blog ni, kalau saya ada masa insyaaAllah akan saya update juga.

Resepi cucur maggi ni dah banyak kali saya buat sebelum buat video pun dah banyak kali repeat.Memang dak sarah suka sangat makan cucur ni.Sampaikan mama dia cakap kalau nak makan cucur maggi, mama masukkan segala sayur..adik nak makan ke?Katanya okey dia akan makan...saya pun buatlah dan dengan sengaja letak sayur banyak2..hurm surprisingly boleh pulak dimakan segala sayur dalam cucur ni.Kalau cucur biasher2 tu nampak ada daun bawang pun dia reject terus.Haaa..tak mau makan sayur sangat kannnnn...tengok jer la permainan mama dia...Cucur ni bukan budak2 jer suka,mak budak pun suka juga.Makan panas2 memang sedap sungguh.Kalau tak cicah apa2 pun dah cukup sedap.Kalau bulan puasa nak buat cucur maggi lepas solat terawih memang sesuai la...buat kudap2 sambil tengok tv dan alas perut menarik jugak tu

cucur maggi,cucur rangup, maggi nak masak apa,reespi cucur mudah dan sedap,idea minum petang,jemput jemput maggi,kuih simple,
Gambar ini sahaja yang dapat diselamatkan nasiblah saya ada save dalam hp sebab nak share ke IG.kalau tidak memang tak adalah gambar cucur maggi ni.Cucur ni saya buat masa bulan Februari lagi (masa laptop rosak) 

Cucur Maggi Rangup Di Luar Lembut Di Dalam
by malina lina pg  http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
1 bungkus maggi (rebus dan toskan)
1 cawan tepung gandum
1 sachet perencah maggi
1 biji telur
1/2 cawan udang (boleh guna jejari ketam atau apa sahaja)
1/2 batang karot (sagat)
Daun bawang/daun kucai
Cili merah
1/2 sudu kecil baking powder
Serbuk pati ayam
Air sejuk secukupnya (~1 cawan)
Minyak

Cara-Cara
  1. Maggi yang telah direbus digunting-gunting sedikit.
  2. Masukkan perencah maggi,telur,udang,karot,cili merah,daun bawang,serbuk pati ayam, serbuk penaik dan tepung gandum.
  3. Gaul sebati terlebih dahulu.Kemudian masukkan air sejuk (dari peti ais)TIPS supaya cucur rangup.Masuk air sedikit demi sedikit adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  4. Rehatkan selama 10min.
  5. Panaskan minyak dan goreng cucur hingga garing.Angkat dan toskan.Cucur maggi sedia dinikmati.

Sunday, April 11, 2021

Oreo Mug Cake Viral Tanpa Oven Tanpa Telur | Kek Viral 3 Bahan

 Assalamualaikum...

Kalau terasa lapar dan nak makan sesuatu yang simple, boleh cuba oreo mug cake ni...kalau makan biskut terus tu macam kureng kick la kan?cliche sangat.Kita olah siket menjadi kek yang simple.Lebih kurang 1min 10 saat jer dah siap dan boleh makan terus.Sedap pulak.Bahan pun simple jer 3 bahan.Kalau nak lagi simple guna 2 bahan (tanpa tepung) saya dah cuba kedua-dua versi iaitu tanpa tepung dan masukkan tepung.Kalau guna tepung tektur kek ialah 'cakey' kalau tanpa tepung tektur 'dense' ala-ala brownie...kedua-duanya sedap kat tekak saya.

Oreo Mug Cake ni sangat viral di tiktok...tengok bahan-bahan pun simple sangat, saya pun terus buat kebetulan semua bahan pun ada kat rumah.Apa lago terus On jer la.Makan dengan aiskrim lagulah heaven.Aiskrim tu sebenarnya beli untuk shoot video minuman sempena bulan puasa.Ada lebih,kita buat hiasan untuk mug kek ni.Sedap sungguh baq ang tambahan pula cuaca yang panas melampau sekarang.

oreo mug cake, oreo cake in microwave,resepi kek viral 3bahan, kek viral di tiktok,resepi kek oreo simple,kek microwave,
Pudina tu petik dalam pasu..nasib la ada siket lagi...Bolehlah dijadikan penyeri
Resepi Oreo Mug Kek | Kek viral 3 bahan
Bahan-bahan
4-5 keping oreo
1/4 cawan susu segar
1 sudu besar tepung naik sendiri (self rising flour)
aiskrim (optional)

Cara-Cara
  1. Patah-patahkan biskut oreo dan masukkan ke dalam mug/bekas tahan panas.
  2. Tuang susu segar dan kacau rata.
  3. Masukkan tepun naik sendiri (tepung berserbuk penaik) gaul rata.
  4. Masukkan ke dalam microwave selama 1min.Siap.Oreo mug cake boleh dihidang bersama aiskrim sebagai topping atau boleh juga dimakan begitu sahaja.Selamat Mencuba.

Saturday, April 10, 2021

Cucur Manis Cheese Versi Churros Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

 Assalamualaikum.... 

Pernah cuba tak cucur air panas yang pernah viral suatu masa dahulu?Cucur manis kembung tu ada yang suka dan ada juga yang kurang suka dengan tektur cucur sebegitu.Kalau mengikut citarasa cucur air panas tersebut kira not bad la bolehlah kita tukar2 selera dan tukar style buat cucur atau jemput-jemput.Sekarang ni timbul versi baru pulak iaitu cucur cheese.Resepi seakan sama dengan cucur air panas tapi rasa dan tektur lebih sedap.Tambahan pula resepi kali ini saya olah menjadi seakan churros not actual churros tapi seakan-akan.Kalau resepi churros tak ada cheese dan sedikit tawar, yang ini rasanya manis sesedap rasa.Memang enak dimakan begitu sahaja tanpa perlu ditabur gula atau cicah dengan coklat.Lagi mudah kan kalau anak2 jenis suka makan on the go hehe.Owh yea sebelum kita tengok resepi, saya nak ingatkan in case bulan puasa nanti saya tak sempat nak update blog dengan resepi, boleh terus sahaja ke youtube saya untuk idea masakan buka puasa sama ada lauk pauk, kuih muih atau minuman berbuka puasa.Alhamdulillah saya dah selesai beberapa video untuk ramadan nanti.Klik link berikut untuk ke youtube channel lina pg

YouTube Malina Lina Pg

cucur manis, resepi cucur kembung,cara buat cucur air panas,cucur manis cheese,resepi churros,churros mudah dan sedap,
Berbalik kepada cucur manis dan churros ni, doh sangat lembut dan mudah untuk ditekan bentuk churros.Kalau tak ada nozle, buat sahaja bentuk bulat cucur/cekodok tu.Habis cerita

Resepi Cucur Manis Cheese 
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
2 keping cheese
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
Sedikit garam
Minyak

Cara-Cara
  1. Dalam periuk kecil, satukan air, gula,susu pekat manis, mentega,cheese dan garam.
  2. Masak hingga semua larut dan mendidih.
  3. Dalam mangkuk berasingan, sediakan gandum dan tuang larutan yang dimasak tadi (tuang terus semasa panas)sambil adun menggunakan spatula/sudu.Awas ya adunan panas.Adun hingga menjadi doh.Biarkan suam/sejuk sedikit.
  4. Sapu tangan dengan sedikit minyak dan bentuk doh menjadi bulat sebesar bola golf.
  5. Jika ingin membuat bentuk churros, masukkan doh ke dalam piping beg dan guna nozle close star.Picit doh ke atas kertas baking.Buat hingga selesai
  6. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.Angkat dan toskan.Cucur Manis dan Churros sedia dinikmati





Friday, April 9, 2021

Kuih Poli Ubi Kayu Resepi Bonda Lina Pg | Kuih Lopes Ubi Kayu Mudah & Sedap | resepi warisan zaman

 Assalamualaikum...

Salam Jumaat buat semua, hari ni saya nak kongsikan salah satu resepi warisan bonda saya iaitu kuih poli ubi kayu.Kuih Poli ni merupakan salah satu kuih tradisional negeri Kelantan.Akan tetapi bukan semua daerah mengenali kuih tradisional ini.Kuih Poli sangat mudah dan tidak memerlukan kos yang tinggi, bahannya cuma ubi kayu yang diparut halus, kelapa parut dan nisan kerek.Simple jer kan?Kalau di kampung ubi kayu dan kelapa semestinya petik belakang rumah dan diparut sendiri sahaja.Yang memerlukan sedikit modal ialah gula nisan, yang ni mestilah kena beli hehe...

Resepi kuih poli ubi kayu sebenarnya tidak ada sukatan pun, ubi kayu yang diparut, kemudian bungkus dengan daun pisang dan kukus.Salut dengan kelapa parut dan siram dengan gula nisan.Itu sahaja, mudah kan?Kuih tradisional style mak mak ni memang cukup sempoi mana ada nak sukat-sukat.Main buat jer.Cuma bahagian gula nisan kena buat pekat-pekat siket baru sedap.Sedikit tips ringkas, kebiasaannya kalau resepi yang menggunakan sirap gula melaka/gula nisan, saya akan buat awal.Contohnya kalau nak buat minum petang, air gula tu saya akan buat pagi atau malam sebelumnya.Jadi sempatlah air gula tu disejukkan dan menjadi pekat sebelum kita gunakan.

kuih poli ubi kayu, resepi ubi kayu, kuih tradisional,kuih warisan zaman, resepi kuih kelantan, kuih poli bonda linapg,
Ubi kayu yang siap dikukus, kita potong kepada saiz kecil (bite size gitu) jadi senanglah nak makan.

RESEPI KUIH POLI UBI KAYU
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (ubi)
500g ubi kayu parut
Daun pisang secukupnya
sedikit minyak

Bahan B (gula nisan)
1 ketul gula nipah/gula melaka/gula nisan (anggaran 120g)
1 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
Garam

Bahan C
1 cawan kelapa parut
sedikit garam

Cara-Cara
  1. Mula-mula sekali kita buat air gula, satukan semua bahan b,masak hingga gula larut dan air gula pekat sedikit.
  2. Tapis dan sejukkan sebelum diguna.
  3. Sapu daun pisang dengan sedikit minyak, tips supaya ubi kayu tidak melekat.
  4. Letak ubi kayu parut ke atas daun pisang, kemudian balut dengan kemas.
  5. Kukus selama 25min atau hingga masak.Setelah masak,biarkan kuih sejuk sebelum dipotong.
  6. Sementara itu, satukan kelapa parut dan garam.Kukus sebentar supaya kelapa parut lambat basi/masam.
  7. Setelah kuih sejuk, potong kepada saiz 1cmx1cm (mengikit kreativiti masing-masing) kemudian gaul/salut dengan kelapa parut.
  8. Tuang air gula nisa ketika menghidang.Selamat mencuba.
  9. Video tutorial kuih poli ubi kayu, boleh klik butang PLAY paparan dibawah

Thursday, April 8, 2021

Popcorn Roti | Olahan Roti KalauTak Habis Makan

Assalamualaikum...
Hari ini agak sibuk, sampai terlupa nak update blog, bukan main berazam nak habiskan resepi resepi yang tertangguh.Begitulah kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan.
Walaupun agak lewat tapi update jugaklah sebab kalau lambat2 resepi ini tak sesuai di posting semasa bulan puasa.Kalau resepi lauk pauk yang tertangguh boleh jer selit untuk resepi bulan puasa nanti, biarlah hakikatnya resepi tu dan berbulan siar di youtube haha..
Okey berbalik kepada tajuk hari ini iaitu popcorn roti karamel.Ya Allah sedap betul ni, sebenarnya dah beberapa kali saya repeat makan sambil layan drama tv memang sedap.Lagi sedap kalau buat siket hahaa....
Kalau kat rumah ada roti yang nak expired bolehlah cuba buat popcorn roti ni...confirm licin sekelip mata sahaja.Roti ni kadang-kadang beli tak termakan, kalau tak ada anak2 sibuk nak roti pula untuk sarapan.Dari membazir /expired begitu saja eloklah kita olah menjadi kudapan yang sedap.Roti tu kalau nak bakar dalam oven/air fryer pun boleh asalkan ianya garing dan rangup.Dalam video ni saya share idea bagi mereka yang tak ada oven.Kalau kat rumah saya ni segala mak nenek pun ada air fryer, oven semua pun ada.Tapi kita kena kreatif jugaklah share idea mengikut kesesuaian orang lain jugak.
resepi popcorn roti karame, roti nak expired nak buat apa, resepi popcorn, cara buat popcorn,resepi olahan roti,karamel,
Roti yang dibakar hingga rangup, kemudian disalut dengan karamel.karamel tu rasa ala-ala butterscoth tau.Memang heaven sangat 

Resepi Popcorn roti karamel
by malina lina pg  http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
3 keping roti 
3 sudu besar gula
3 sudu besar air
3 sudu besar susu cair
1 sudu besar mentega

Cara-Cara
  1. Gunting/potong roti kepada saiz kiub kecil anggaran 1cmx1cm.
  2. Panaskan pan dan bakar roti hingga garing dan rangup.Boleh juga kalau nak bakar dalam oven.
  3. Ketepikan roti yang telah siap dibakar tadi.
  4. Menggunakan pan yang sama.Satukan gula pasir dan air, masak api kecil sahaja hingga gula menjadi perang (seperti membuat gula karamel).
  5. Masukkan mentega dan susu cair.Teruskan kacau hingga gula kamarel nampak seperi keemasan.Kalau ada yang berketul2 pastikan semua larut.
  6. Masukkan roti yang telah dibakar tadi.Gaul rata.Setelah roti bersalut rata.Tutup api.
  7. Letakkan popcorn roti ke atas dulang/bekas yang sesuai dan asingkan/pisahkan setiap popcorn.Lakukan semasa masih panas kerana setelah sejuk, popcorn akan melekat antara satu sama lain.
  8. Biarkan sebentar hingga karamel kering/mengeras.Popcorn roti sedia dinikmati.Selamat mencuba

Wednesday, April 7, 2021

Kuih Getuk Ubi Kayu Sedap Sungguh Makan Panas Panas | kuih isabella

Assalamualaikum...
Kuih getuk ubi kayu makin susah nak jumpa orang jual tepi² jalan. Kalau dulu kat simpang area perumahan ni ada jual abang jual pisang goreng ni menyelit sekali ubi getuk, tapi sekarang dah tak ada, tak pasti sama ada kuih getuk ubi kurang mendapat sambutan atau si tukang jual sudah tidak mahu menjualnya. Saya memang suka makan ubi getuk ni, kalau kebetulan lalu waktu petang, mesti singgah beli pisang dan ubi getuk... walaupun makan cuma seketul dua tapi sangat enjoy menikmati kuih² lama macam ni.
Kuih ubi getuk sebenarnya unplan, terbuat tanpa sengaja. Kebetulan masa tu saya balik kampung (kuih ni saya buat tahun lepas hahaaaa) masa ni boleh rentas negeri. MIL berikan ubi kayu, alamakkk saya pun agak bizi masa tu, jadi tersadai begitu saja. Bila kupas kulit ubi dah masuk angin, jadi rebus jer dulu... terus teringat nak buat ubi getuk.Owh rupanya senang sangat buat ubi getuk ni... stok kelapaparut pun memang sentiasa ada yang frozen. Apalagi ON terus projek ubi getuk..
desclaimer: posting dalam blog tunggang terbalik ubi getuk ni dibuat lebih awal dari kuih putu mayam...ada lagi resepi berasaskan ubi kayu yang belum di post dalam blog.Resepi yang agak bersesuaian untuk bulan puasa saya akan pot lambat sedikit.Manakala resepi yang tak sesuai untuk buka puasa/sahur akan buat awal siket.Harap harap tak adalah yang tercicir sebab ada yang potong Q hehe.
getuk ubi, ubi getuk,resepi ubi getuk,kuih isabella,kuih ubi getuk,uih getuk ubi kayu,kuih tradisional,
Getuk ubi kena makan panas-panas baru sedap.kalau dah sejuk, kureng umphhh siket.

RESEPI UBI GETUK MUDAH DAN SEDAP
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (doh ubi)
500g ubi kayu
1 cawan kelapa parut (lina pg guna yang putih)
3 sudu besar gula (sesuai selera)
garam
air

Bahan B 
1 cawan tepung beras
1 cawan air sejuk 
2 sudu besar tepung gandum
garam
kunyit

Bahan Lain
Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara
  1. Ubi kayu direbus bersama air secukupnya bersama sedikit garam.Rebus hingga masak (jangan terlalu lembek)
  2. Angkat dan toskan.Tumbuk ubi dan biarkan suam sedikit.
  3. Masukkan kelapa parut,gula dan adun hingga menjadi doh.
  4. Bulat-bulatkan doh sebesar bola golf/saiz yang sesuai mengikut kreativiti masing-masing.Ketepikan sebentar.
  5. Satukan tepung beras,tepung gandum,garam,kunyit dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi bancuhan goreng yang tidak terlalu pekat/cair.
  6. Panaskan minyak, celup doh yang dibulatlkan tadi ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.
  7. Getuk ubi sedia dimakan.Boleh makan bersama sambal kicap atau makan begitu sahaja.Selamat mencuba.
  8. Video tutorial, sila klik paparan di bawah

Tuesday, April 6, 2021

Resepi Putu Mayam Ubi Kayu Sedap Dan Mudah | kuih tradisional kelantan | putu mayam bonda linapg

 Assalamualaikum...

Pernah makan putu mayam ubi kayu tak? Kalau bukan orang kelantan atau tak ada ikatan dengan orang kelantan, mesti tidak pernah merasa keenakan putu mayam ubi kayu ni. Kalau putu beras atau putu mayang guna bihun tu kira biasalah kan? Putu mayang ubi kayu ni unik siket berbanding putu² yang lain. Saya sendiri tak pasti mana satu ejaan yang betul sama ada putu mayam atau putu mayang. 

Resepi putu mayam ubi kayu ni merupakan resepi warisan arwah bonda tersayang. Selain Poli ubi kayu, buku manis, kuih putu mayam antara yang selalu bonda buatkan. Tetapi yang paling kerap ialah poli ubi kayu. Resepi poli ubi kayu, saya ada buat video jugak. Dah post lebih awal di youtube tapi resepi putu mayam ni potong Q resepi2 yang lain.InsyaaAllah saya cuba update kat sini pulak.Doalan semoga saya terus rajin menulis.

Kalau yang follow blog ini dan terbaca post sebelumnya, kisah ubi kayu tu... ha inilah dia resepi ubi kayu menggunakan ubi kayu kuning yang saya post sebelum ni. Ubi kayu diparut/sagat kasar sahaja. Lebih mudah dan cepat siap. Putu mayam ni dimakan bersama kuah yang lemak² manis. Seakan kuah serabai tapi tidak terlalu pekat. Kuahnya seakan serawa atau tektur pengat. Kalau yang dah mencubanya pasti akan jatuh cinta dengan kuih² lama ni..

putu mayam, putu mayang,resepi putu mayang ubi kayu, putu beras, kuih putu mayam ubi kayu, kuih tradisional kelantan, resepi kuih ubi kayu,
Macam nilah rupa putu mayam ubi kayu...siram dengan kuah lemak lemak manis tu hurmm bermangkuk-mangkuk boleh habis...Sedap sungguh dan menggamit nostalgia.

Resepi Kuih Putu Mayam / Putu Mayang Ubi Kayu Bonda Lina Pg
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
800g ubi kayu
500ml santan sederhana 
3 keping gula nisan/nisan keret (180g)
2 helai daun pandan
1 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1 sudu besar tepung beras
sedikit garam
daun pisang untuk alas
sedikit minyak

Cara-Cara
  1. Ubi kayu diparut/sagat kasar sahaja.Kemudian lalukan dengan air paip (bahagian ini tak wajib buat tapi sebab saya nampak banyak kanji, takut kembung perut)
  2. Sediakan loyang pengukus dan letak daun pisang dan sapu sedikit minyak.Tompok-tompokkan ubi kayu parut tadi ke atas daun pisang.Lina pg guna acuan/bekas yang sama untuk setiap tompokan supaya saiznya seragam.
  3. Kukus selama 20-25min (hingga masak)
  4. Sementara itu kita buat kuah putu mayam.Satukan telur,tepung beras dan bancuh dengan sedikit santan hingga sebati.Ketepikan.
  5. Dalam periuk, satukan santan,gula nisan,gula pasir,garam dan daun pandan.Masak hingga gula hancur.
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan telur tadi.Kacau sebentar kemudian tutup api.
  7. Hidangkan kuah bersama putu mayam ubi kayu.Selamat mencuba.

Monday, April 5, 2021

Jom Kenali Ubi Kayu Kuning Dan Ubi kayu Putih | TIPS Cara Menyimpan Ubi Kayu Supaya Tahan Lama

 Assalamualaikum....

Hari ini saya cuma nak berkongsi tips dan berkongsi sedikit mengenai ubi kayu. Apa perbezaan antara ubi kayu putih dan ubi kayu kuning. Selalunya dalam video kuih berasaskan ubi kayu, saya menggunakan ubi kayu kuning. Ramai yang tanya saya perbezaan antara kedua jenis ubi kayu ini. Juga saya akan kongsi TIPS yang selalu saya praktikkan untuk menyimpan ubi kayu. Ubi kayu kalau dibiarkan begitu sahaja akan menjadi busuk dan masuk angin perbezaan ubi kayu kuning dan ubi kayu putih, jenis ubi kayu,cara simpan ubi kayu supaya tahan lama, variasi ubi kayu, petua dapur,tips dapur lina pg,

Dalam gambar ini merupaka ubi kayu kuning.
Perbezaan ubi kayu kuning dan ubi kayu putih ialah:
  1. Kulit ari ubi kayu putih adalah berwarna merah jambu atau pinkish sedikit.Manakalau ubi kayu kuning kulit arinya berwarna putih dan kekuningan.
  2. Manakala kulit di bahagian dalam ubi kayu putih berwarna putih dan ubi kayu kuning berwarna kekuningan
  3. Ubi atau isi ubi kayu.Ubi kayu kuning nampak agak jelas ubinya berwarna kuning, manakala ubi kayu putih memang putih suci warnanya.

Untuk TIPS cara simpan ubi kayu pulak selalunya saya akan parut siap2 dan masukkan ke dalam zip lock dan simpan di bahagian sejuk beku/frozen.InsyaaAllah tahan berbulan-bulan.

Okey itu sahaja tips simple untuk hari ni.Boleh tengok dengan jelas di youtube

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...