Sunday, January 31, 2021

Ikan Stim Chinese Style | Siakap Stim Mudah dan Sedap (Idea Untuk Sambutan Tahun Baru Cina 2021)

 Assalamualaikum...

Hari ni saya nak kongsikan satu resepi simple dan sihat.Kebiasaannya resepi chinese ni sangat mudah dan ringkas tapi rasanya sunggu sedap dan menyelerakan.Saya suka masakan cina sebab tak berlama di dapur.Tak perlu tumis apa2 pun.Potong-potong tuang jer dan siap.Tak lama lagi sambutan tahun baru cina bakal tiba, resepi ini kira sesuai jugaklah untuk makan besar bersama keluarga tersayang.Boleh guna apa sahaja ikan yang sesuai, kali ini saya menggunakan ikan siakap, kalau nak guna ikan bawal emas atau kerapu pun boleh.

Rasa macam tak berapa ada idea nak mengarang panjang-panjang.Jom lah kita terus sahaja semak resepi.

ikan stim, ikan stim chinese style, resepi chinese new year, ikan siakap kukus, ikan kukus sedap,
Sangat mudah,tak perlu tumis apa2 bahan pun.Kalau suka halia boleh gandakan sebab rasanya sangat sedap.Saya ingatkan anak2 takmo makan halia tu,rupanya pakat kutip makan

Ikan Siakap Stim Chinese Style
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan (Untuk stim ikan)
1 ekor ikan siakap
5-6 hiris
daun bawang 
sedikit garam
minyak bijan

Bahan B (sos)
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula merah
sedikit jus lemon (lina pg guna sebelah lemon)

Bahan C(hiasan)
daun bawang secukupnya
cili merah
halia
daun ketumbar

Cara
Mayang halus daun bawang, cili merah dan halia.

Bahan D
3-4 sudu besar minyak yang dipanaskan

Cara-Cara
  1. Ikan dicuci bersih dan kelar-kelar supaya cepat masak.
  2. Perasakan ikan dengan garam
  3. Daun bawang ambil bahagian batang (keras)potong panjang anggaran 3-4 inci.Susun daun bawang dalam bekas untuk mengukus
  4. Letakkan ikan siakap dan susun halia di bahagian atas ikan.
  5. Tuang sedikit minyak bijan ke atas ikan.
  6. Kukus ikan selama 20min (hingga masak).
  7. Sementara ikan masak, kita buat sos.
  8. Satukan semua bahan B dan perah jus lemon.Kacau sebati.
  9. Setelah ikan masak, keluarkan halia dan buang air dalam bekas mengukus ikan.
  10. Susun daun bawang, cili merah dan halia yang dimayang halus ke atas ikan.
  11. Tuang sos tadi ke atas ikan.Kemudian tuang minyak yang dipanaskan.
  12. Akhir sekali letakkan daun ketumbar untuk hiasan.
  13. Ikan Siakap Stim Chinese Style sedia dinikmati.Sunggug refreshing.Selamat mencuba.Untuk video tutorial boleh tonton di youtube

Tuesday, January 26, 2021

Gulai Udang Daun Kesum

 Assalamualaikum...

Kembali bersiaran, baru berkesempatan untuk update blog selepas seisi persekolahan 2021 ni.Okey hari ni saya share resepi lauk harian yang kerap jugak saya ulang siar kat rumah ni.Kalau kebetulan beli udang dan agak buntu tak tahu nak masak apa, dan ada daun kesum, memang resepi ni akan saya repeat sebab lauk ni menjadi kegemaran anak-anak saya.Kalau buat gulai biasa pun dah cukup sedap kalau guna udang kan?Apatah lagi kalau masukkan daun kesum memang bangkit sungguh la aroma gulai tu.

Resepi gulai udang daun kesum ni sebenarnta resepi authentic dari Terengganu sebab gulai ni menggunakan rempah khas dari Terengganu iaitu rempah rose.Tetapi kalau korang tak ada rempah rose boleh jugak kalau nak guna rempah kari ikan/udang yang biasa.Cuma rasa dan aroma gulai lain siket la.Bolehlah kan dari tak de hehee...Satu lagi kelainan gulai udang ni ialah penggunaan kerisik yang akan memekatkan lagi kuah gulai.Kena cubalah baru boleh tahu keenakannya.

gulai udang daun kesum,resepi gulai udang, kari udang mudah dan sedap, udang nak masak apa, gulai terengganu, rempah bunga rose, resepi lauk harian, youtube malina lina pg, gulai udang malina lina pg,daun kesum, cara simpan bunga kesum,
Gulai udang daun kesum ni memang tak letak bendi tau.Jangan memandai pi lekat pulak, lari rasanya nanti.

GULAI UDANG DAUN KESUM
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
400g udang
1 sudu besar cili giling*
1/2 sudu besar rempah masak (bunga rose)*
2 sudu besar rempah gulai (bunga rose)*
7 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
4 hiris lengkuas (tumbuk)
1 cm halia (tumbuk)
1 cm kunyit hidup (atau sedikit serbuk kunyit) (tumbuk)
200ml santan pekat (lina pg guna santan kotak)
2 asam keping
1 sudu besar kerisik
Daun kesum
Cili merah
Garam
serbuk pati ayam (atau perasa)
Minyak
Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan masukkan sedikit air.Jadikan pes kari pekat.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan dan tambah air secukupnya untuk kuah.
  4. Masukkan garam ,serbuk pati ayam (atau perasa), kerisik ,asam keping dan daun kesum.
  5. Pastikan kuah sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul/bergentel.
  6. Apabila kuah hampir mendidih masukkan udang.Masak sekejap sahaja hingga kulit udang bertukar warna.Udang tidak boleh dimasak terlalu lama kerana isinya akan menjadi keras.
  7. Akhir sekali masukkan cili merah.Tutup api.Gulai Udang daun Kesum sedia dihidang.Selamat mencuba

Wednesday, January 20, 2021

20hb Jan 2021 - Hari Pertama Seisi Persekolahan Secara PdPR PKP 2.0

 Assalamualaikum...

Hai semua hari ni anak-anak dah mula bersekolah.Bagi saya sekolah online ni membuatkan mak-mak bertambah sibuk sebenarnya berbanding dengan hantar ke sekolah dan tunggu hingga tamat waktu persekolahan.Walaupun tak perlu terkejar-kejar bersiap untuk hantar dan ambil anak dari sekolah tapi tugasan anak-anak tu mak dan mamalah yang kena tengok-tengokkan.Kalau dak maisarah ni waktu belajar okey lah tapi bila kuiz ke apa mulanya panggil talian hayat hahaa...Maka mamanya kenalah 'sekolah' sekali dengan dia.Time tu nak buat apa pun tak boleh hinggalah tugasan tu selamat 'SUMBIT' lagi pening kepala sebab silibus zaman ni membuatkan si mama pun stress.Jenuh buka buku teks untuk faham dulu sebelum boleh ajar/explain dengan si anak.Tahun 2021 ni lagi mencabar sebab buku teks pun tak sempat diambil dari sekolah, bukan buku teks jer tau buku tulis pun tak sempat nak beli.Koperasi sekolah baru buka sehari lepas tu tutup sebab PKP dah hades...Mujurlah baju, kasut semua sempat jugaklah beli sepasang (konon nak pakai serba baru di hari pertama seisi persekolahan.

Semalam cikgu ada hantar link untuk downlond buku teks.Maka terkial-kial kami anak beranak buka link, mula-mula salah masuk sebab log in menggunakan gmail rupanya kena guna user name yang pihak sekolah bagi.Begitulah kan kalau benda baru ni mestilah kurang arif.Walau bagaimanapun Alhamdulillah dapat jugaklah downlond buku teks tu

Semoga kita semua dapat biasakan diri dengan normal baru ini dan sama-sama kita doakan semoga covid19 berlalu pergi.Kalau keluar rumah jangan lupa pakai mask tau dan jaga jarak.Kita jaga kita.Semoga kita semua dijauhkan dari wabak penyakit yang merbahaya ini.Tidak nampak pada mata kasar tapi kesannya cukup memudaratkan kesihatan.

Sekian bebelan hari ni, pada asalnya nak buat n3 resepi dan terpanjang sangat intro terus kansel jadi bebelan jer la.Resepi nantilah saya kongsikan dalam n3 seterusnya.Banyak lagi resepi yang tertangguh.

Tuesday, January 19, 2021

Bebola Kentang Cheese | Potato Cheese Ball | Begedil Moden hehee

 Assalamualaikum...

Masih lagi kita ber'PKP' hari ke berapa pun malas dah nak kira.Kita tunggu PKP tamat jer la.Sambil dok rumah tu kalau ada kentang dan sedikit isi ayam bolehlah buat bebola kentang cheese ni.Resepi ni pernah viral suatu ketika dulu.Saya sendiri pun pernah buat kalau tak silap 2-3 tahun lepas, tapi cuma post ke IG rasanya kat blog ni memang saya buat n3.

Resepi Cis ball ni saya menggunakan mozzarela cheese, sebenarnya nak habiskan baki cheese yang saya buat pizza roti itu hari.Sayanglah kan kalau terbuang begitu saja.Okey jom kita semak resepi.

Syok main tari-tarik cheese.Kalau resepi menggunakan cheese kena makan masa panas-panas tau, sebab kalau dah sejuk cheese tak boleh nak tarik dah.

Bebola Kentang Ayam Bercheese
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
2 ketul dada ayam  (kisar)
2 ketul ubi kentang (rebus dan kisar)
4 sudu besar tepung gandum
1 biji telur (pukul sedikit)
Serbuk pati ayam
jus lemon
mozzarela cheese secukupnya
serbuk roti
Garam
Minyak

Cara-Cara
  1. Kisar isi ayam bersama sedikit jus lemon dan juga serbuk pati ayam.
  2. Panaskan minyak dan masak isi ayam hingga kelihatan putih.Ketepikan sebentar.
  3. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk, tos dan kisar/tumbuk hingga halus.
  4. Campurkan ayam dan kentang, masukkan tepung gandum.Kemudian uli hingga menjadi doh.
  5. Bentukkan menjadi bebola dan masukkan inti mozzarela cheese.
  6. Celup dalam telur dan salut dengan serbuk roti.
  7. Goreng hingga kuning keemasan.Sedia dinikmati.Selamat mencuba.

Thursday, January 14, 2021

Resepi Bingka Ubi Kayu Cheese Mudah Dan Sedap (Guna Blender Jer)

 Assalamualaikum...

Masih lagi marathon update resepi-resepi dalam folder tahun 2020.Kalau resepi berasaskan ubi ni biasanya yang hujung hujung tahun la kan musim hujan barulah banyak ubi kayu dijual di market.Selalunya saya menggunakan ubi kayu kuning sebab tekturnya lebih kenyal dan sedap.Kalu ore klate sebut 'lay eat' (sila sebut cam omputis)haha.

Tercetus idea nak buat bingka ubi kayu cheese sebab tengok seketoi cheese tergolek dalam peti ais.Tak tahu zaman bila la dok mereput kat situ (kalau tak expired kita guna jer la)Maklumlah sejak bersara dari baking membaking, tak berapa nak peduli sangat cheese2 ni.Disebabkan kerajinan yang tak seberapa dan terasa sangat malas nak keluarkan mixer yang gedabak tu, saya guna jalan pintasa sahaja iaitu menggunakan blender...Nah..senang kije.Buzz..buzzz tuang dalam loyang, bakar jer.Sungguh mudah, cepat dan menjimatkan masa.Sambil tunggu kuih dibakar dah boleh kemas2 dan cuci peralatan yang digunakan.Okey jom kita semak resepi bingka ubi kayu cheese ni.Sedap sangat tau lemak2 manis, lemak cheese dan lemak dari santan tu memang padu.Kalau yang diet memang nangis tepi bucu hahahaa...Apa hal pun makan dulu, diet kemudian fikir.

resepi bingka ubi kayu cheese, kuih tradisional, kuih ubi kayu, bingka ubi kayu, ubi kayu nak buat apa, ubi kayu,youtube malina lina pg,
Tekturnya halus dan bahagian atas yang berkerak tu memang sangat heaven

RESEPI BINGKA UBI KAYU CHEESE
by Malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
500g ubi kayu parut
400ml santan (lina pg guna 200ml santan kotak+air 200ml)
200g gula pasir
250g cream cheese
2 biji telur
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar majerin
1 sudu kecil esen vanila
sedikit pewarna kuning

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  2. Sediakan loyang 8x8in alas dengan baking paper dan sapu sedikit minyak atau majerin.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar suhu 180'c selama 1 jam atau hingga masak.Boleh tambah waktu pembakaran sekiranya suka bahagian atas berkerak.Boleh tonton tips di video tutorial YouTube Malina Lina Pg
  4. Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidangkan.Selamat Mencuba





Wednesday, January 13, 2021

Homestay Dangau Ayahanda | chalet di Teroi Yan Kedah | private pool

 Assalamualaikum....

Hari ini saya kongsikan satu tempat menarik di Yan Kedah atau lebih tepat lagi di Teroi.Homestay atau chalet dalam dusun durian yang berkonsep satu chalet satu kolam sama seperti Salak Denai dan juga Damai Gunung.Semua kolam menggunakan air dari gunung jerai.Memang sejuk menggigit tulang som som.Boleh mandi manda puas hati sebab tak bercampur dengan orang lain.Kalau berkunjung ke sini pada musim buah-buahan memang rezeki terpijaklah sebab chalet ni memang dalam kebun jadi sekelilingnya dipenuhi dengan buah durian, rambutan, cempedak dan lain-lain.Sebenarnya ini adalah kunjungan kami kali kedua.Untuk pertama kalinya kami datang ke sini semasa bulan Julai (dekat2 nak buka sekolah selepas PKP) Alhamdulillah masa tu durian masih ada tapi dah hujung2 musim, sempat jugaklah merasa durian monthong ya Allah sedap sungguh rasa lemak-lemak manis tu memang puas hati makan durian.Bagi mereka yang datang semasa durian masih banyak, tuan chalet menjual dalam bentuk buah (sebiji)tapi masa kami datang buah dah tak begitu banyak, tuan chalet kopek dan jual isinya sahaja.Menurut owner ini kerana buah-buah hujung musim tidak begitu elok.Maknanya dalam sebiji mesti ada isi yang tak elok.Untuk menjaga kualiti, mereka jual isinya sahaja yang di pack.Ini kisah bulan Julai lepas.

Hujung minggu 10-11hb Jan 2021 kami ke sini lagi.Kali ini cuma meriah dengan dedaun sahaja hahaa..Kalau buah limau nipis, limau kasturi, lemon tu banyaklah dalam dusun ni.Kami cuci mata jer la haha...Jom layan gambar-gambar yang sempat dirakam.Gambar pun snap lebih kurang jer sebab bz dengan main air.

homestay dangau ayahanda,chalet yan kedah,chalet private pool,chalet di yan ada kolam, menarik di yan, homestay teroi,chalet ada kolam private,salak denai,damai gunung,tempat menarik di kedah,

Kalau nak datang ke sini boleh skodeng no hp owner kat poster tu atau search jer di fb

Yang dalam bekas tu isi durian monthong (yang ni gambar masa kami ke sini bulan Julai) sebelah tu buah cempedak yang diberi percuma oleh tuan chalet (memang baik hati orangnya)Kata beliau kalau nak makan buah rambutan boleh jer 'kait'/petik sendiri.Kami segan la nak ambil.Buah cempedak sebab tuan dia memang bagi by hand, kami ambil bawa balik.

Kemudahan yang disediakan.Ada tv ,peti sejuk, dapur dan kelengkapan memasak dan juga tempat BBQ.

Chalet yang kami tempah ni ada 2 bilik dan boleh menampung 10 orang.Sebenarnya boleh muat lebih sebab bilik agak luas
homestay dangau ayahanda,chalet yan kedah,chalet private pool,chalet di yan ada kolam, menarik di yan, homestay teroi,chalet ada kolam private,salak denai,damai gunung,tempat menarik di kedah,
Budak sorang ni memang hepi sangatlah dari siang sampai ke malam dok dalam kolam jer
Ni gambar masa baru check in, masa ni air kolam masih belum penuh...mereka akan cuci kolam dan tukar air kolam bila penghuni check out.

Aktiviti kat sini tak ada lain mandi, makan, mandi dan makan sebabnya line internet nan hado.Kalau nasib baik timbul la satu bar haha..Nak wasap pun tunggu sejam baru SENT 

Ni gambar masa nak check out
Adik check bisnes juta juta ke tu haha..Amboi masa dok dalam kolam terus lupa hp.Bila nak balik terus melekat hp kat tangan haha

Okeylah kesimpulannya memang best sangat.kalau tak best tak kan la repeat kan hehee.Walaupun pandemic covid19 masih belum reda, kita carilah tempat yang sesuai untuk bawa keluarga bercuti, elakkan tempat sesak.Jadi percutian simple macam ni sangat sesuai sambil menjana ekonomi dalam sektor pelancongan dan membantu inap desa orang sebangsa kita.Kita amalkan konsep TRAVEL LOCAL.Bagi warga Penang dan negeri2 yang terlibat dengan PKP, semoga tetap sabar dan jaga SOP.Sama-sama perangi covid19.Kita pasti menang.InsyaaAllah.

Tuesday, January 12, 2021

Alhamdulillah YouTube Channel Malina Lina Pg Verified

 Assalamualaikum....

Hari ini saya nak buat n3 ringkas sahaja, nak kongsikan berita gembira.YouTube Channel Malina Lina Pg sudah pun mendapat Verification badge dari YouTube Team Support.Alhamdulillah syukur sangat.Semuanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar.Pagi kelmarin saya dapat emel dari support team katanya YouTube Channel saya sudah approved untuk verified dan menurut emel tersebut tanda 'verified' akan dapat dilihat dalam masa 2-3 hari lagi.Saya pun ok jer lah nanti bolehlah check.Masa baca emel ni saya di luar kawasan jadinya baca guna hp jer la.Bila buka creator studio untuk balas komen baru perasan tanda verified tu dah ada rupanya.Laju betul support team buat kerja.Terima kasih dan saya sangat bersyukur semuanya berjalan dengan lancar.

YouTube malina lina pg, verification badge, youtube verification badge, youtube malina lina pg, lina pg,
Verification Badge boleh tengok simbol di sebelah nama Malina Lina Pg.Tanda 'right' itulah simbol YouTube Channel telah di 'verified'

Saya ni tak lah rajin sangat buat video...Tu haaaa baru 231 video hihi...Cuma agak konsisten setiap minggu insyaaAllah akan ada video baru.Jom subscribe

YOUTUBE Malina Lina Pg

Thursday, January 7, 2021

Resepi Cencaru Sumbat Sambal

 Assalamualaikum...

Hari ini saya nak kongsikan resepi lauk harian yang cukup mudah iaitu Cencaru Sumbal Sambal.Cencaru sumbat ni ada 2 jenis iaitu sumbal sambal dan juga cencaru sumbat kelapa.Kalau di Penang ni kedua-dua versi ni sangat femes.Tapi bagi saya lebih suka yang sumbat sambal sebab yang kelapa tu terasa bersepah-sepah siket.

Idea nak menulis tak berapa nak ada ni, kita terus saja semak resepi ikan cencaru belah belakang.

resepi ikan cencaru sumbat sambal, cara buat cencaru belah belakang, resepi lauk mudah dan sedap,resepi ikan cencaru,cencaru sumbat kelapa,
Ada lebihan sambal, saya lumur jer kat atas ikan tu sebab tu nampak comot-comot hehe

IKAN CENCARU BELAH BELAKANG
by malina lina pg  http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
2 ekor ikan cencaru (belah belakang)
7 ulas bawang merah (kisar)
1 cm belacan (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 sudu besar cili giling
1/2 kiub ikan bilis
1 labu bawang besar (hiris)
sedikit asam jawa
garam dan gula
minyak
air

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan cili giling, masukkan sedikit gula (untuk karamelize bawang nanti akan nampak warna merah yang cantik).Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan pes asam jawa,kiub ikan bilis dan hirisan bawang besar.Kacau sebentar hingga bawang sedikit layu.Tutup api dan biarkan sambal sejuk.
  4. Sementara itu perasakan ikan cencaru dengan sedikit garam dan masukkan/sumbat sambal ke dalam ikan.Kalau nak balut ikan dengan daun pandan atau pisang pun boleh.Tapi lina pg tak balut.
  5. Panaskan minyak terpulang selera nak goreng dengan minyak yang banyak atau minyak sedikit ataupun boleh juga dibakar.
  6. Goreng/bakar ikan cencaru hingga masak.Ikan cencaru sumbat sambal sedia dihidang.Makan dengan nasi putih panas-panas memang sedap terangkat.Selamat mencuba.
  7. Video tutorial sila klik paparan di bawah.

Monday, January 4, 2021

Cara Buat Kari Kepala Ikan Paling Sedap | Tips Dan Petua Kari Pekat Tanpa Santan

 Assalamualaikum...

Kembali bersiaran, walaupun bersiaran di tahun 2021 tetapi bahannya dibawa dari tahun 2020 lagi haha.Sebenarnya dah banyak kali juga saya buat post resepi kari kepala ikan dalam blog.Ada pelbagai versi, yang guna santan dan ada juga yang tidak menggunakan santan.

Kali ini saya nak share satu tips istimewa cara orang dulu-dulu buat kari yang pekat melekat dan sangat sedap iaitu menggunakan beras sangai (dalam kamus dewan ialah sangrai)iaitu beras yang digoreng tanpa minyak hingga keperang kemudian ditumbuk hingga halus.Tips dan petua ni akan menghasilkan kuah kari yang pekat dan sangat sedap.Untuk tips beras sangai ni saya ambil dari kak shiela  manakala resepinya saya olah mengikut citarasa sendiri.Sebelum ni saya pernah buat resepi kari ikan beras sangai.Boleh tengok kat SINI 

Resepi kari kepala ikan ni saya ada buat video tutorial juga di youtube, nanti boleh tengok kat sana untuk lebih mudah faham.Jom kita semak resepi Kari Kepala Ikan.Kalau nak guna ikan pun boleh.

resepi karti kepala ikan, kari ikan sedap,petua kari pekat, kari ikan tanpa santan, kari ikan beras sangai,cara buat kari kepala ikan macam restoran, gulai ikan utara,gulai ikan pekat,
Kuahnya pekat melekat walaupun tak guna santan.kalau ada baki kuah boleh buat cicah roti.

RESEPI KARI KEPALA IKAN 
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 ketul kepala ikan
1 labu bawang besar (hiris)
1 cm halia (tumbuk)
7 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
2 paket kecil serbuk kari ikan
1 sudu besar cili giling
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
2 sudu besar beras (sangai dan tumbuk halus)
2 biji tomato (belah 4)
bendi (buang tangkai dan ekornya)
cili merah,cili hijau dan cili padi
1 cm gula nisan/gula melaka
garam dan perasa
1 kiub ikan bilis
Air asam jawa
Air secukupnya
Minyak

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis daun kari, hirisan bawang besar, halba campur dan bahan yang ditumbuk.
  2. Apabila bahan tumis garing, masukkan cili giling dan rempah kari (masukkan sedikit air supaya rempah kari tak hangus).Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula nisan dan beras sangai yang telah ditumbuk halus.
  4. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya (untuk kuah).Masukkan garam,perasa (atau cukuprasa) ,kiub ikan dan cili padi (cili padi ni tips supaya kari jadi lebih sedap).Biarkan kuah mendidih dan nampak pekat.
  5. Masukkan kepala ikan dan tutup periuk.Apabila bahagian bawah telah masak, terbalikkan kepala ikan (supaya ikan masak dengan sempurna)
  6. Masukkan bendi dan tomato.Tutup periuk dan biarkan ikan masak dan bendi lembut sedikit.Akhir sekali masukkan cili merah.Tutup api dan kari kepala ikan sedia dihidang.
  7. Untuk video tutorial sila klik paparan di bawah

Saturday, January 2, 2021

Jemput Jemput Milo Coklat Chips | cucur milo rangup di luar lembut di dalam

 Assalamualaikum...

Masih lagi marathon menghabiskan resepi dari tahun 2020.Sementara ada masa lapang dan kerajinan baik buat n3 walaupun simple2 saja.Semoga ianya dapat memberi idea kepada korang semua untuk buat minum petang.

Okey resepi kita hari ini ialah cucur milo, kalau ada coklat cips atau coklat rice bolehlah dimasukkan sekali ke dalam adunan.Kalau tak ada tak payahlah susah2 pergi beli pulak.Saya masukkan coklat cips tu sebab memang ada dalam peti ais.Resepi saya buat masa anak2 belajar online (sebelum cuti sekolah lagi)Bila semua ada kat rumah, macam biasalah perut sentiasa minta diisi.Walaupun cuma sekadar cekodok ringkas tapi bila makan dengan teh o laju jugak lah habis.

cucur milo, jemput jemput milo, cucur paling simple,resepi cucur sedap,jemput jemput,
Jemput-jemput ni crunchy di bahagian luar tapi kat dalam lembut dan bila tergigit coklat cips memang sedap sangat.Milo saya letak tak banyak sangat sebab takut cucur nanti jadi itam legam tak berapa nak comel pulak hasilnya.

Jemput Jemput Milo Coklat chips
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan bahan
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (Self rising flour)
1 cawan air (boleh guna susu cair jika suka)
1 sudu besar penuh milo
4 sudu besar gula
1 biji telur (pukul sedikit)
coklat cips
minyak

Cara cara
  1. Satukan tepung, milo, gula dan gaul sebati.
  2. Masukkan telur, gaul dengan tepung.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit (hingga menjadi adunan cucur)
  3. Akhir sekali masukkan coklat cips.Gaul rata.
  4. Panaskan minyak dan goreng cucur hingga masak.Cucur/jemput2 milo sedia dihidang.

Friday, January 1, 2021

Pizza Roti Gunting Tanpa Oven | ada roti nak expired jangan buang...tak baik membazir

 Assalamualaikum...

Selamat tahun baru 2021, semoga tahun baru akan memberi seribu rahmat buat kita semua.Bagi yang bercuti bersama keluarga selamat bercuti, jangan lupa jaga SOP okey..kes covid19 semakin meningkat kita jaga kita.

Bagi yang tak ke mana-mana tu, kalau terasa bosan jom kita buat pizza roti.Sebelum ni pernah beberapa kali juga buat pizza roti yang style roti sekeping-sekeping tu dan bakar dalam oven.Tapi dah lamaaaa sangat pizza roti style tu.Yang terbaru ni pizza roti gunting pulak.Video ni dah lama saya buat dan publish 1 hb Nov lagi...tu dia ambil masa 2 bulan untuk post dalam blog ni.Punya lama tunggu Q.

Pizza roti ni sangat senang, gunting-gunting atau carik-carikkan roti, masukkan telur supaya roti lembut (terasa macam doh pizza)letak sos dan letak topping kegemaran dan masak atas dapur gas jer.Kalau nak bakar dalam oven pun boleh.Tapi sebab saya nak pelbagaikan resepi dan nak sesuaikan bagi mereka yang tidak ada oven, jadi saya guna kuali non stick jer.Alhamdulillah sedap bila nak makan tu boleh tarik-tarik cheese...macam pizza beli hehee.Jom kita semak resepi.

pizza homemade, pizza roti,pizza roti gunting,roti pizza,cara buat pizza roti,resepi pizza simple,pizza tanpa oven,pizza tanpa uli,cara buat pizza paling senang,roti nak expired nak buat apa,
Nampak tak cheese tu boleh tarik-tarik....bila makan panas-panas memang sedap.
pizza homemade, pizza roti,pizza roti gunting,roti pizza,cara buat pizza roti,resepi pizza simple,pizza tanpa oven,pizza tanpa uli,cara buat pizza paling senang,roti nak expired nak buat apa,
ni nama dia pizza bajet sebab tak ada capsicum (memang tak beli pun) saya guna jer tomato ceri, dah la potong besar-besar gedabak adoi....dah ke laut rupa pizza ni.

RESEPI PIZZA ROTI GUNTING
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
5 keping roti
2 biji telur
Ikan tuna secukupnya (tuna dalam tin)
Jejari ketam
Sosej (atau apa2 topping kegemaran)
Tomato ceri
Mozzarela cheese
Sos spageti
serbuk pati ayam
origano
sedikit butter

Cara-Cara
  1. Pukul telur bersama sedikit serbuk pati ayam (atau garam)ketepikan sebentar.
  2. Gunting/carik-carikkan roti, kemudian masukkan telur yang telah dipukul tadi.Gaul rata.
  3. Panaskan non stick pan dan cairkan mentega.
  4. Masukkan roti, ratakan ke kesuluruhan pan dan tekan sedikit supaya roti padat dan tak terlerai bila dah masak (roti ini menjadi base/doh pizza)
  5. Sapukan doh pizza (iaitu roti tadi) dengan sos spageti.
  6. Letakkan topping kegemaran (lina pg guna tuna,sosej,jejari ketam, tomato ceri) dan letakkan sedikit serbuk pati ayam dan serbuk origano.Taburkan mozzarela cheese.
  7. Tutup kuali dan biarakn pizza masak (guna api kecil sahaja)
  8. Apabila bahagian bawah telah garing dan cheese mencair, bolehlah diangkat.Potong pizza dan sedia untuk dihidang.Selamat mencuba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...