Monday, November 25, 2019

Resepi Donut Kampung Paling Mudah Tak Perlu Uli Tetap Menjadi

Assalamualaikum...
Selamat bercuti kepada adik adik yang bercuti.Bila tiba musim cuti sekolah macam ni mulalah si emak pening kepala nak masak apa untuk anak2 kan?Dorang ni asyik lapa jer kalau tak ada aktiviti.Mak mak pun asyik terperap kat dapur nak sediakan makanan.
Okey hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat sesuai untuk anak2 dan merupakan kuih kegemaran si kecil saya iaitu Kuih Donat.Kuih Donat ni dah pelbagai versi saya buat.Kali ini saya buat Donut Kampung jer, resepi donut paling senang sebab tak guna bahan2 yang pelik2.Tak perlu bread improver, dough softener bagai.Hanya guna bahan bahan basic jer.Lagi best gaul2 macam tu jer.Boleh dikatogerikan sebagai donut orang malas hahaa....Sebab nak cepat saya cuma campur dan adun lebih kurang min jer (serius 5min jer)kiranya asal bercampur sekata.Alhamdulillah donut tetap menjadi dan sedap.
Perlu diingatkan tempoh menguli memain peranan penting tau.Lagi lama diuli (hingga elastik)donut akan lebih lembut.Tapi kalau nak ikut cara saya pun okey...cepat siap, cepat boleh makan...
 Donut ni macam tak salut gula kan?Haa ya betul memang tak salut dengan gula..sebab masa snap ni Donat masih panas lagi.Saya tabur dari atas siket jer.Ni kes nak snap cepat2 punya pasal.Ramai beratur tak sabar nak makan.Kalau bedak elok dengan gula lagi cun lah si donut ni
Walaupun tak uli dengan beriya tapi donut ni tetap gebu dan sedap.

RESEPI DONUT GEBU DAN LEMBUT (TAK PERLU ULI)
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kentang
  • 1 sk baking powder
  • 2 sb majerin
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sb gula
  • 1 sb susu pekat
  • 2 sk yis
  • 1 cawan air suam (230ml)
  • Minyak 
Cara-Cara
  1. Satukan air suam, susu pekat manis, gula dan yis ke dalam bekas.Kacau dan biarkan selama 10min (hingga yis berbuih)
  2. Jika selepas 10min larutan tiada buih, itu bermakna yis telah rosak/mati.
  3. Dalam mangkuk yang lain, satukan tepung gandum, tepung kentang,baking powder dan majerin.Ramas tepung dan majerin sambil masukkan telur (yang telah dipukul sedikit) ramas2 hingga menjadi seperti serbuk roti.
  4. Masukkan campuran yis sambil uli.Jika adunan agak lembek, sapukan tangan dengan minyak (JANGAN TAMBAH TEPUNG nanti kuih akan keras)
  5. Uli hingga menjadi doh.Kalau rajin uli hingga elastik (hasilnya kuih sangat lembut dan sedap)Kalau nak buat ekspress, uli doh sekadar sebati sahaja (saya uli 5min)
  6. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 30-40min.
  7. Setelah doh kembang, tumbuk2 doh untuk keluarkan gelembung udara yang terperangkap.
  8. Kemudian bolehlah dicanai dan dicetak menggunakan donut cutter.Jika tiada donut cutter, bulatkan doh dan timbang anggaran 30g.
  9. Leperkan doh dan buat lubang di bahagian tengah.Boleh refer di video
  10. Panaskan minyak, goreng api sederhana hingga masak.
  11. Setelah kuih sejuk, salut dengan gula kastor.Kuih Donut sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  12. Untuk Video Tutorial sila klik butang play paparan berikut
Untuk melanggan youtube lina pg, Silalah berbuat demikian kerana subscribe itu percuma jer guys...Klik

Thursday, November 21, 2019

Resepi Sup Tepung Gandum Yang Sangat Unik Dan Menyelerakan.

Assalamualaikum...
Pernah makan sup tepung gandum atau sup tepung tarik tak?Sup tepung ni lebih kurang Pan Mee iaitu mee style cina yang digelek dan dicubit kemudian tarikkkk hingga putus kemudian rebus hingga masak.
Sebelum ni saya pernah jugak buat Sup Tepung Gandum ni...saya masak sup dulu kemudian baru masukkan tepung yang ditarik tarik.Rasanya sedap, tapi kesilapan kecil tu mengakibatkan kuah sup makin berkurang semasa proses memasak tepung.So,kita belajar dari pengalaman yang lepas.Saya buat doh dan rebus kosong terlebih dahulu tepung tu lepas tu baru masukkan ke dalam kuah sup.Macam ni baru ok kuahnya menten.
Untuk kali ni saya sediakan video tutorial untuk korang tengok.Bahan2 tu terpulang pada citarasa sendiri nak masuk apa.Kali ni saya upgred siket la masuk ayam, sayur dan cendawan.Sebelum ni saya cuma ikan bilis dan sedikit sayur.Kiranya all in one la.Kenyang dan berkhasiat.Resepi ni dah lama saya buat bulan Oktober lagi.Tapi tu la asyik tertangguh jer nak buat posting kat blog ni.Bila ada kelapangan ada n3 yang perlu disegerakan.Yang mana tugasan tu kita kena buat cepat lah.Kalau yang suka suka tu...buat secara santai la.
Sup ringkas, tapi rasanya sangat sedap dan sungguh segar.
 Cubalah isnyaaAllah sedap..Seolah sup sayur ringkas tapi ada tepung gandum kat dalam tu yang seakan koay teow..menarik kan?

SUP TEPUNG GANDUM | SUP TEPUNG TARIK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Doh)
  • 1+1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk garam/cukuprasa
  • 1 sb minyak masak
  • 100ml air

Cara-Cara
  1. Satukan tepung, garam dan minyak.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh.
  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.Jika doh sedikit lembek, sapukan tangan dengan sedikit minyak.Bulatkan doh dan tutup dengan plastik wrap.Perap selama 15min (supaya doh lembut dan senang untuk ditarik)
Bahan B (Sup)
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • 2 ketul dada ayam
  • Cendawan tiram
  • Fish ball
  • Fish cake
  • Sayuran
  • Tomato ceri
  • 2 kiub ayam
  • Air secukupnya
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Didihkan air ke dalam periuk, masukkan dada ayam (masuk terus seketul) 
  2. Kemudian cubit dan tarik doh tadi.Cubit kecil2 sahaja kerana doh akan kembang apabila masak.
  3. Apabila ayam empuk, keluarkan ayam dari rebusan.Kemudian carik-carikkan ayam.
  4. Sementara menunggu tepung masak, kita buat kuah sup.
  5. Dalam periuk lain, masukkan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga garing.
  6. Kemudian masukkan air,kiub ikan ayam dan isi ayam yang telah dicarik2 tadi.
  7. Masukkan tepung yang telah direbus tadi.
  8. Masukkan juga fish ball, fish cake, cendawan tiram, sayuran/sawi, tomato ceri.Sesuaikan rasa.Jika kurang masin boleh tambah sedikit garam.
  9. Tutup api.Sup Tepung gandum sedia dihidang bersama sambal kicap.Selamat Mencuba.
  10. Untuk lebih senang faham, sila tonton video tutorial.Klik butang PLAY paparan di bawah.Kepada yang belum subscribe, silalah berbuat demikian kerana subscribe itu percuma


Monday, November 18, 2019

Tips Cara Buat Telur Separuh Masak Gerenti Jadi Teknik Dapur Gas

Assalamualaikum...
Dah sarapan ke tu?Suka makan roti bakar dan telur goyang tak?Saya ni memang suka sangat roti bakar dan teloq goyang gedik2 tu.Selalunya kalau breakfast kat luar selalu sangat order roti bakar ni padahal buat sendiri pun boleh kan.
Nak buat telur separuh masak ni nampak simple tapi silap gaya jadi rebus hahaa.Kat rumah saya ni ada jer alat rebus telur yang warna kuning putih tu.Tapi saya nak share kaedah konvensional...advanture siket la kan?
 Nanti mesti ada yang cakap, alahai telur separuh masak pun nak share resepi jugak ke?Sebenarnya ini adalah request dari beberapa follower saya di IG.Katanya dia selalu fail kalau buat telur separuh masak.Fail tu katanya jadi telur rebus dan kadang kadang under cook (masih raw) sampai tak lalu nak makan
 Kemain posing bagai nak rak..padahal roti bakaq n teloq gedik ja pun hahaa
Gara gara gambar inilah...biasanya saya memang tak snap la kalau takat Roti Bakar dan telur separuh masak ni..Tapi sebab kontes Pos Malaysia yang bertemakan Makanan Kita, saya snap sarapan pagi tu (Lama dah ni kalau tak silap masa Hari Malaysia lagi haha)dannnnnnn roti bakar ni membawa tuah untuk saya kerana saya menang..Alhamdulillah

Memandangkan caranya cukup simple, korang tengok la video tutorial kat bawah ni.Ahamdulillah walaupun sesimple telur separuh masak, tapi video di youtube mendapat sambutan...Mungkin bagi kita ianya simple..mudah..tapi bagi yang belum tahu, ianya agak sukar..

Klik butang PLAY untuk menonton tutorial.Ada tips jugak tau supaya telur goyang gedik gedik menjadi dengan jayanya.Selamat Menonton.Bagi yang dah pandai sila abaikan

Wednesday, November 13, 2019

Sardin Masak Lemak Cili Padi Mudah Dan Sangat Sedap| Resepi Gulai Lemak Sardin Tak Perlu Tumis

Assalamualaikum...
Sapa penggemar sardin?Selalunya korang masak apa ikan sardin tu?Saya ni memang suka makan ikan sardin.Kalau kat rumah mesti sentiasa buat stok ikan sardin.Senang keje in case lauk pauk basah dah habis atau dah jemu makan lauk2 ayam ni boleh makan sardin pulak.Menu yang selalu saya ulang siar ialah Sambal Tumis Sardin, Sardin Masak Kicap.Pusing2 dua menu tu la dok ulang.Kalau buat Roti Puri barulah saya buat Kari Sardin Tanpa Santan.Kali ni saya ubah siket tak buat kari tapi buat Gulai Lemak Kuning Sardin atau Masak Lemak Cili Api.Kalau mengikut citarasa saya, lebih suka yang ada bawang berbanding dengan hanya menggunakan cili padi semata mata.Itu terpulang pada tekak masing masing.Untuk kali ini saya masak cara paling simple.Tak tumis pun, masukkan semua bahan dan reneh sekejap hingga mendidih (untuk hilangkan rasa pijar bawang dan cili tu sekaligus cili akan masak)bahagian ni sangat penting untuk mengelakkan kita dari sakit perut.
Amacam tergoda tak dengan Masak Lemak Cili Padi Ikan Sardin ni.Besar2 pulak tu.Saya guna Sardin TC Boy.Sardin ni dibuat menggunakan ikan segar. Paling saya suka langsung tak hanyir.Saya ni agak cerewet siket kalau bab sardin.Tektur ikannya yang pejal tak patah langsung walaupun saya kacau2 selalu masa tengah masak tu.Memang puasa hati sungguh la.Dah la harga murah.Satu tin besar 425g tu hanya RM7 berbaloi sungguh la.Murah, sedap dan berkualiti.
1 tin besar ni ada 6 ketul ikan.Besar besar pulak tu.Memang puas hati la.Kalau korang nak beli sardin ni, boleh beli di Tesco okey.Jangan risau Sardin TC Boy ni ada cop HALAL Jakim tau.
 Idea untuk Lunch Box.Masak Lemak Cili Padi ni menu ekspress.Proses masak pun sekejap jer sesuai untuk dijadikan bekal.Sardin masak lemak cili api ni sesuai dimakan bersama telur asin dan ulaman.Kalau ada sambal belacan lagi terangkat.
 Okey untuk resepi kali ni saya sediakan video tutorial jugak, nanti korang boleh tengok di youtube 
SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan Kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm kunyit hidup (kalaukurang kuning tambah serbuk kunyit)
  • 1 batang serai 
  • 15 biji cili padi (suka pedas boleh letak lebih)
  • Air secukupnya (utk kisar)
Note: Semua bahan dikisar KASAR sahaja.

Bahan Lain
  • 1 tin besar sardin 425g (LiNa Pg guna brand TC Boy)
  • 500ml santan pekat
  • 1 biji kentang 
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 asam keping
  • Hirisan daun kunyit (LiNa Pg guna 2 helai hiris kasar)
  • Cili padi merah
  • Garam dan perasa/gula
Cara-Cara
  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.Kemudian masukkan serai yang telah diketuk.Masukkan juga kentang.
  2. Renehkan hingga mendidih untuk hilangkan pijar bawang dan cili padi masak (tips supaya tidak sakit perut)Sekaligus kentang akan empuk.
  3. Masukkan santan pekat, masukkan sardin.garam,perasa dan asam keping.
  4. Kacau selalu supaya kuahnya tidak bergentel atau pecah minyak.
  5. Setelah mendidih, masukkan hirisan daun kunyit dan cili padi merah.Tutup api.
  6. Sardin Masak Lemak Cili Api dah siap.Selamat Mencuba.
  7. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah

Monday, November 11, 2019

Cara Buat Stew Ayam Mudah Dan Sedap (Tips Kuah Pekat Tanpa Guna Tepung)

Assalamualaikum...
Hai semua dah ada idea ke nak masak apa untuk lunch hari ni?Kalau belum ada idea, apa kata masak Stew Ayam.Sedap sangat tau.Saya sendiri dah banyak kali repeat.Kalau nak guna daging pun boleh jugak.Saya pernah guna ayam dan daging.Cuma kali ni kelainannya saya tidak menggunakan tepung untuk memekatkan kuah.Nak tahu saya guna apa...kenalah baca n3 ni sampai habis.Untuk resepi Stew ni saya sediakan video tutorial jugak.Dah publish di youtube minggu lepas lagi.Macam biasalah asyik tunggu Q jer nak menaip di blog.
Stew ni sangat sedap dimakan bersama nasi putih atau pun roti.Kalau nak buat Hot plate pun boleh sesuai sangat.Okey jom kita tengok resepi
 Nampak menarik kan??Meh la saya kongsi rahsia kuah pekat macam ni tanpa tepung.Saya guna bake bean TC Boy kuahnya yang pekat dan seimbang masam manisnya.Sangat fleksible untuk diolah mengikut citarasa kita.Haaa jangan ingat bake bean hanya boleh dibuat sarapan makan bersama roti bakar jer.Macam2 boleh diolah menggunakan produk TC Boy ni
Kacangnya yang solid kerana menggunakan kacang yang diimport dari USA.
 Warna warni stew ayam ni...barulah berselera nak makan
Sebenarnya Stew ni saya masak untuk dinner.Kiranya lite dinner la.Cicah dengan roti perancis memang terbaik.Baguette tu korang sapu butter siket lepas tu bakar la kejap.Kalau makan terus camtu memang keras hihi

RESEPI STEW AYAM SIMPLE DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 12 ketul ayam
  • 1 tin kacang panggang TC Boy (425g)
  • 1/2 labu bawang besar (dadu)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (mayang halus)
  • 1 kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 5 tangkai cili kering (potong anggaran 2cm)
  • 2 helai daun bay
  • 1 biji kentang (potong 6)
  • 1 batang karot (potong baji)
  • 5 biji cendawan shiitake (belah 4)
  • 1 labu bawang besar (belah 4)
  • 3 sb sos tiram
  • 1 kiub ayam
  • 1 sb kicap manis
  • Capsicum merah, kuning dan daun pasli
  • Minyak (anggaran 1/2 cawan)
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, kemudian goreng ayam (LiNa Pg guna tanpa kulit, so goreng sekejap jer)Kalau yang ada kulit boleh goreng hingga sedikit perang (Kaedah browning)Kemudian angkat dan toskan.Ketepikan sebentar.
  2. Kemudian keluarkan lebihan minyak, tinggal sekadar untuk menumis.
  3. Tumis bawang besar, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan daun bay.
  4. Apabila tumisan garing, masukkan cendawan shiitake, kacau sebentar.
  5. Masukkan ayam (yang telah digoreng tadi) kemudian masukkan air sama paras dengan ayam.
  6. Masukkan kentang, karot dan kacang panggang TC Boy.Kcau sebentar kemudian tutup periuk.Biarkan hingga ayam dan kentang empuk.
  7. Kemudian masukkan kicap manis, sos tiram dan kiub ayam (stew ni memang tak guna garam)
  8. Masukkan bawang yang telah dibelah empat.Reneh sebentar hingga kuah pekat.
  9. Akhir sekali masukkan capsicum merah, kuning dan hirisan daun pasli.Tutup api
  10. Stew ayam enak dimakan bersama nasi putih atau roti perancis/baguetta.Selamat Mencuba
  11. Untuk video tutorial sila klik butang PLAY paparan di bawah



Friday, November 8, 2019

Wanpaku Sandwich | Cara Buat Sandwich Wanpaku Yang Mudah Dan Sedap | Resepi Viral

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran..kali ni saya nak kongsikan satu resepi sandwich yang sangat mudah dan sedap.Sesuai dijadikan sarapan ringkas kalau nak buat lunchbox pun boleh jugak.Bagi yang mengamalkan diet sihat.Tak kiralah sekadar pemakanan sihat atau diet sihat untuk kurus memang sangat digalakkan untuk mencuba Resepi Wanpaku Sandwich ni.Sandwich ni menggunakan telur rebus dan juga tuna mayonis.Boleh jugaklah kalau dikatakan sandwich tuna mayonis.Cuma ada tambahan sayuran yang berwarna warni menjadi daya tarikan untuk Sandwich Wanpaku ni.Apa tu Wanpaku Sandwich yang viral sangat ni?Sebenarnya mengikut sumber sandwich wanpaku ni sangat terkenal di negara Jepun.Ianya merupakan 2 kepig roti (tak kisah roti putih atau roti whole meal)dilapis dengan sayuran berwarna warna.Sayuran ni terpulang mengikut citarasa masing-masing.Salah satu bahan wajib ialah sumber protin.Paling simple hanya guna telur rebus dan tuna.Kalau rajin boleh guna ayam gril.Kan menu sihat maknanya kena guna yang bakar2 jer la.Kalau goreng pun boleh jugak (sebab kita yang nak makan ikut sukalah kan)Kalau nak diet sihat tu kenalah bakar.
Satu lagi kelainan dalam Sandwich Wanpaku ni, sandwichnya dibalut selepas dilapis lapis kemudian wajib wrap/balut menggunakan plastik wrap atau baking paper.Kemudian kena potong dua.Barulah nampak segala isi kat dalam tu yang cantik berwarna warni.Macam dalam gambar kat bawah ni.Amacam tergoda tak?Apalagi kenalah cari tuna.Saya guna Tuna Mayonis dari TC Boy...Hadiah kita banyakkkk tau haha...Rezeki jangan ditolakkan?
Untuk Resepi Wanpaku Sandwich dan Cara Balut Wanpaku sandwich ni saya sediakan video tutorial di youtube.Dah publish beberapa hari lepas.Baru berkesempatan untuk update kat blog ni.Okey tanpa buang masa, jom kita semak bahan bahan yang diperlukan untuk membuat Sandwich paling simple dan sedap ni.
 Cantik menarik kan Sandwich Wanpaku ni...Simple dan sangat mudah.Kenyangggg sampai ke petang jugaklah kalau makan habis 
Hirisan kiwi dalam sandwich ni sangat ngam, kalau korang guna kiwi boleh letak banyak2 sebab memang sedap.Saya guna kiwi yang warna gold tu.Kalau nak guna avocado pun boleh.Kalau tak nak letak buah pun takpe sekadar sayuran berwarna pun dah memadai.

RESEPI WANPAKU MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 keping roti putih
  • 1 biji telur rebus
  • Tuna Mayonis (LiNa Pg guna TC Boy)
  • Capsicum merah dan kuning
  • Karot (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Timun Jepun (potong memanjang saiz batang mancis)
  • Salad/lettuce
  • Tomato (hiris nipis)
  • Buah kiwi/avocado)
  • Sedikit butter/mayonis
  • Plastik pembalut
Cara-Cara
  1. Sapukan roti dengan mentega/mayonis.
  2. Kemudian susun daun salad ke atas roti.
  3. Letakkan tuna (terpulang nak letak banyak mana)
  4. Susun capsicum merah dan kuning, letakkan telur rebus (di bahagian tengah roti)
  5. Kemudian lapis dengan karot dan timun Jepun.
  6. Kemudian susun buah kiwi, tomato dan salad.
  7. Akhir sekali letak roti sekeping lagi bahagian atas.
  8. Kemudian balut dengan kemas dan potong kepada 2 bahagian 
  9. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY paparan di bawah
Nota penting:
Sayuran mestilah dicuci dan dilap kering terlebih dahulu untuk mengelakkan sandwich kita berair.
Alas plastik wrap terlebih dahulu sebelum menyusun bahan2 untuk sandwich.Boleh refer ke youtube

Friday, November 1, 2019

Resepi Makaroni Goreng Paling Mudah Dan Sangat Sedap (Versi Campak Campak Siap)

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran di hari Jumaat.Macam mana cuaca kat tempat korang?Kalau di bumi Pulau Mutiara ni setiap hari hujan...sejuk nyaman macam kat CH rasanya.Bila sejuk manjangggg jer lapar kan?Okeylah hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangat ringkas dan cukup mudah.Sesuai dengan tajuknya campak campak siap tak sampai 15 min pun dah boleh makan.Sangat mudah kan?
Makaroni goreng ni sesuai kalau buat sarapan atau bekal anak2.Kalau nak makan petang2 pun ok jugak.Untuk resepi Makaroni Goreng ni saya sediakan video tutorial di youtube.Okey jom kita semak resepi
 Nampak tu..ketulan tuna yang besar besar..Memang sedap bila makan tergigit tuna tu
Makaroni Goreng ni saya letak jugak sedikit isi ayam sebab Maisarah dia suka ayam.Kalau korang tak nak letak ayam pun tak apa sebab isi ikan tuna kari ni memang dah banyak pun

RESEPI MAKARONI GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A
  • 200g makaroni
  • Air secukupnya untuk merebus makaroni
  • 1 sk Garam
  • 1 sb Minyak
Cara-Cara
  1. Masukkan air ke dalam periuk anggaran 1 liter (atau secukupnya) kemudian masukkan garam dan minyak.
  2. Setelah air mendidih,masukkan makaroni dan rebus hingga makaroni masak (masak al dente)tidak terlalu lembek.
  3. Tutup api dan toskan makaroni.Ketepikan terlebih dahulu
Bahan B
  • 1 tin Tuna Kari Merah Thai TC Boy (150g)
  • 1/2 labu bawang besar holland (cincang/dadu kecil)
  • 1 ketul dada ayam (dadu kecil)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb sos cili (untuk rasa lebih pedas)
  • 1 cawan jagung manis
  • 1/2 cawan karot (dadu kecil)
  • Bayam kecil/baby spinach
  • Cili merah, tomato ceri dan daun bawang
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga sedikit layu,masukkan isi ayam dan goreng sebentar hingga isi ayam masak.
  2. Masukkan Tuna Kari Merah Thai ke dalam tumisan.Dan kacau sebentar (Kari Tuna dah masak, kita cuma nak panaskan dan sebatikan dengan bahan lain)
  3. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram (untuk seimbangkan rasa) dan masukkan jagung manis dan karot
  4. Kemudian masukkan makaroni yang telah direbus tadi.
  5. Masukkan sayuran (baby spinach atau apa2 sayuran kegemaran).Gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, tomato ceri dan daun bawang.
  7. Tutup api dan makaroni goreng telah pun siap.Sungguh mudah,sedap dan berkhasiat.
  8. Untuk video tutorial boleh klik butang PLAY atau klik link di bawah

Untuk Info
Tuna Kari Merah Thai merupakan produk terbaru dari TC Boy dan boleh didapati di Tesco.
Untuk lebih banyak info sila layari facebook TC Boy 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...