Wednesday, June 23, 2021

Resepi Nasi Goreng Kampung Simple Mudah dan Sedap | resepi orang bujang | Gerenti Menjadi | nasi goreng kampung malina lina pg

 Assalamualaikum....

Hai semua, dah bersarapan ke tu?Kalau ada lebihan nasi semalam bolehlah buat nasi goreng.Hari ini saya nak kongsikan resepi nasi goreng kampung yang paling simple dan gerenti menjadi.Tak payah nak kupas bawang atau menumbuk apa pun, campak-campak kacaua kacau siap dah nasi goreng kita.Cuma tambah nasi, protin dan sayuran kegemaran.Kalau rajin goreng telur dadar dan hirisan timun dah macam nasi goreng kat restoran tuuuu.

resepi nasi goreng kampung, nasi goreng kampung simple mudah dan sedap, maggi pes terhangat, maggi pes perencah nasi goreng kampung,maggi majika,nasi goreng sempoi, gerenti menjadi,maggi malaysia,
Walaupun versi campak-campak siap, tapi hasilnya gerenti menjadi dan cukup menyelerakan.
resepi nasi goreng kampung, nasi goreng kampung simple mudah dan sedap, maggi pes terhangat, maggi pes perencah nasi goreng kampung,maggi majika,nasi goreng sempoi, gerenti menjadi,maggi malaysia,
Bahannya sangat ringkas.Ini sahaja nasi (4-5 cawan), isi ayam, 3 biji cili padi, sebiji telur, sayur kangkung, sedikit minyak, ikan bilis goreng dan hero kita ialah maggi majika MAGGI PES PERENCAH NASI GORENG 
resepi nasi goreng kampung, nasi goreng kampung simple mudah dan sedap, maggi pes terhangat, maggi pes perencah nasi goreng kampung,maggi majika,nasi goreng sempoi, gerenti menjadi,maggi malaysia,
Ringkas, mudah dan gerenti menjadi.Sekarang maggi pes perencah nasi goreng dalam bentuk pes, senang sangat hanya gunting dan tuang ke dalam kuali tambah nasi dan bahan lain kacau-kacau siap dah nasi goreng
resepi nasi goreng kampung, nasi goreng kampung simple mudah dan sedap, maggi pes terhangat, maggi pes perencah nasi goreng kampung,maggi majika,nasi goreng sempoi, gerenti menjadi,maggi malaysia,
Ada 4 variasi  maggi majika selain maggi pes perencah nasi goreng, ada juga maggi pes nasi beriani, maggi pes bihun goreng, dan maggi pes lada hitam.Perencah beriani maggi ni memang selalu ada kat rumah saya tapi dalam bentuk serbuk.Nanti kita cuba versi pes pulak

resepi nasi goreng kampung, nasi goreng kampung simple mudah dan sedap, maggi pes terhangat, maggi pes perencah nasi goreng kampung,maggi majika,nasi goreng sempoi, gerenti menjadi,maggi malaysia,
Terima kasih maggi malaysia hantar stok pes maggi majika ni....seronok ni main masak-masak dengan produk yang kita suka

Nasi Goreng Kampung Simple Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan (anggaran 6 orang makan)
Sedikit minyak masak
MAGGI®️ pes perencah nasi goreng kampung
3 keping Dada ayam (potong kecil/dadu)
1 biji telur
4 cawan nasi
3 biji cili padi (ketuk)
kangkung
Ikan bilis (goreng)

Cara-Cara
1)Panaskan minyak, tumis MAGGI®️ Pes Perencah Nasi Goreng Kampung sebentar.
2)Masukkan ayam dan tumis hingga ayam masak.
3)Pecahkan telur, tumis hingga telur masak.
4)Masuk nasi, cili padi, kangkung dan gaul rata. Dah siap. 
5)Hias dengan ikan bilis goreng. 
GERENTI MENJADI 
Kawan-kawan kena cuba tau, boleh dapatkan di pasaraya berhampiran. 
Jom cuba  Pes Perencah Maggi Baharu yang lain juga 
1. Bihun Goreng - Diperbuat dengan bawang segar 
2. Nasi Goreng - Diperbuat dengan bawang segar & ikan bilis 
3. Lada Hitam - Diperbuat dengan lada hitam & bawang segar
4. Nasi Briyani - Diperbuat dengan rempah asli 
#gerentimenjadi
#MAGGIPesTerhangat
#MasakBersamaMAGGI
#resepilinapg
#nasigorengkampung
#resepinasigorengkampung

Tuesday, June 15, 2021

Cara Simpan Daun Kesum Kekal Segar Dan Tahan Lama (Berbulan-Bulan) | Tips Simpan Kesum malina lina pg

 Assalamualaikum....

Okey hari ni saya nak share cara untuk simpan daun kesum supaya kekal segar berbulan-bulan.Kalau biasanya kita beli kesum, guna siket jer, selebihnya akan kecut atau daunnya bertukar kuning.Akhirnya buang begitu sahaja.Membazir jer kan?Walaupun harga daun kesum tidaklah begitu mahal, tapi sayanglah kalau buang jer.Sebolehnya kita usaha supaya kekal segar dan tahan lama.Tambahan sekarang tengah pendamik covid19 nak ke market kerap2 pun terasa malas nak bersesak.

Sebenarnya tips simpan daun kesum ni saya pernah share dalam blog dan juga di IG tapi secara bertulisan sahaja.Ramai juga yang request supaya saya buat video.Kata mereka kurang faham cara nak masukkan ke dalam plastik aiskrim.Okeylah memandangkan saya ada beli daun kesum dan ada masa lebih untuk buat video, saya tunaikan permintaan dorang ni.Selalunya kalau hari ke pasar/market memang sangat bizi dan siang/kemas segala mak nenek sayuran dengan nak masak lagi.Tapi sekarang ni keje2 siang segala haiwan tu abang long yang buat.So,mamanya rilek siket.Sempat buat video hahaa..

Okey untuk lebih mudah faham...kita tonton sahajalah video tutorial cara simpan daun kesum kekal segar dan tahan berbulan.Tips ini sesuai untuk bunga kantan dan daun pisang jugak.kalau nak buat daun limau purut mungkin sesuai jugaklah teknik ni.Daun limau purut dan daun kari saya tak frozen sebab memang sentiasa ada stok segar hehee.Saya tanam dalam pasu Alhamdulillah tak pernah putus keluarkan daun.

Kalau nak tengok bertulisan, klik link kat SINI

tips simpan daun kesum, daun kesum, daun kesum kekal segar, cara simpan daun kesum tahan lama, daun kesum tidak layu, petua daun kesum,
Sayang kan kalau daun kesum segar bugar macam ni terbuang begitu sahaja
tips simpan daun kesum, daun kesum, daun kesum kekal segar, cara simpan daun kesum tahan lama, daun kesum tidak layu, petua daun kesum,
Haa..buat macam ni..InsyaAllah berbulan pun kekal hijau.Aromanya tetap sama.Nak guna gunting sahaja plastik tu.

CARANYA BAGAIMANA?TONTON VIDEO TUTORIAL NI

https://youtu.be/S2hVI0fwBVQ

Sunday, June 13, 2021

Resepi Tom Yam Putih Tanpa Pes | tomyam kelapa mudah dan sedap malina lina pg

 Assalamualaikum...

Hai semu...buat pecutan update blog sebelum sekolah (PdPR) bermula.Resepi masih ada lagi yang belum update ke dapur nan satu ni.Bila dah mula sekolah walaupun di rumah, tetap kelam kabut jugak.

Okey hari ni saya kongsikan resepi tomyam kegemaran kami semua.Anak-anak saya penggemar tomyam, apa sahaja jenis tomyam memang laku keras kat rumah ni.Selalunya kalau buat tomyam saya akan masukkan sedikit santan.Baru ada rasa lemak-lemak dan potong siket rasa pedas tu.Jadi semua pun boleh makan.Tahu sajalah tekak budak maisarah sorang tu perghhh memang cerewet sesangat.Kalau tomyam ni pedas siket pun dia makan.Bila dah kerap sangat buat tomyam, habislah pes kat rumah, pes tomyam selalunya saya beli kat Kelantan atau pun kalau jenjalan ke Perlis saya akan beli di Padang Besar.Dah lama tak balik kampung, pes pun dah habis.Lepas tu masa bulan puasa aritu tengok TokRi masak tomyam guna kelapa (tanpa pes)kita pun cuba jugaklah mak aih sedap betul.Dalam program Pung Pang tu resepi tom yam tak jelas sangat...sebab dia lebih kepada sembang santan macam tu.So, kita agak-agak sahajalah bahan apa nak guna.Kalau masakan thai ni macam tak boleh lari dari sos ikan, ketumbar,itu bahan wajib lah.Dannn kalau masak tomyam ni halia, lengkuas dan serai kira bahan wajib juga.Kalau tak masuk bahan tu, marah nanti orang thai hehe.

Resepi tomyam putih tanpa pes ni saya ada buat video juga di youtube sana.Yang ni dah lupa kali ke berapa dah buat.Banyak kali ulang jugaklah.Sedap tau rasa pedas-pedas masam dan 'sup'yang lite.Kalau tak ada lauk lain cukup sekadar telur dadar jer lauk sampingan.Itupun memang ngam sungguh la.

resepi tomyam putih, cara buat tomyam tanpa pes, tomyam tanpa perencah, tomyam kelapa, resepi tom yam, resepi tomyam, tom yum recipe, tomyam kelapa malina lina pg,

resepi tomyam putih, cara buat tomyam tanpa pes, tomyam tanpa perencah, tomyam kelapa, resepi tom yam, resepi tomyam, tom yum recipe, tomyam kelapa malina lina pg,
Konon nak posing dalam kelapa la..tapi tak jelas pulak segala kandungan dalam tempurung tu

Resepi Tomyam putih tanpa pes

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan

Air kelapa (dari 1 biji kelapa)

2 pokok ketumbar

3 batang serai (ketuk)

3 hiris lengkuas

3 hiris halia

5-6 helai daun limau purut

5-6 biji cili padi (ketuk)

3 sb sos ikan

3 biji limau nipis (ambil jus)

2 kiub ayam

2 ketul dada ayam

200g cendawan tiram

5 ekor udang

3 ekor sotong

2 biji bawang holland

2 biji tomato

garam dan perasa

Air secukupnya (untuk kuah)


Cara

  1. Sediakan periuk, masukkan air kelapa dan tambah air secukupnya untuk kuah (anggaran setengah periuk)
  2. Masukkan akar ketumbar,serai, halia, lengkuas,daun limau purut,cili padi,jus limau nipis,sos ikan,kiub ayam dan dada ayam.Biarkan sebentar hingga dada/isi ayam masak.
  3. Masukkan cendawan tiram dan daun ketumbar (guna bahagian bawah yang agak keras)Masukkan garam dan perasa.
  4. Setelah kuah mendidih dan kuah sesedap rasa.Barulah masukkan seafood.Iaitu udang dan sotong.
  5. Masukkan tomato dan bawang holland.Masak sekejap sahaja hingga udang bertukar warna.Tutup api dan taburkan daun ketumbar.

Saturday, June 12, 2021

Resepi Apam Nasi Mudah dan Sedap | apam beras sukatan cawan malina lina pg

 Assalamualaikum...

Hari ini saya nak kongsikan resepi ulangan (sebab dah pernah post dalam blog ni)iaitu resepi apam nasi atau adad juga yang memanggilnya dengaan nama apa beras (sebab menggunakan tepung beras).

Saya ni suka juga buat kuih muih tradisional macam ni, kalau ada kelapangan sebab buat kuih ni saya boleh buat video secara santai sahaja.Kalau masak lauk pauk tu agak kelam kabut sebab selalunya bila shoot video ni mengambil masa yang lama.Kalau masak biasa tu 20min dah siap, bila shoot mau lajak 1 jam lebih.Itu kalau resepi simple 3-4 bahan.Bayangkan kalau resepi yang kena tumis lama dan kena reneh mesti lamaaaa dan kelaparan jugak la heheheee...Hurmm hari ni bebel benda yang luar tajuk pulak dah..

Okeylah berbalik kepada tajuk kita hari ni, bila ada nasi lebih yang siket jer, nak buat nasi tak cukup, nak buat cucur pun rasa tak ada mood kita buat apam pulak.Bancuh pagi, perap dan petang baru kukus.So, adalah masa santai sambil masak untuk lunch.Begitulah selalunya saya bahagikan masa shoot dan masak2 biasa.

Resepi apam nasi ni saya guna resepi yang sama jer.Cuma kali ini saya blend sekali harung jer semua.Sebelum ni saya blend asing asing dulu, kemudian baru bahan lain.Kalau tak salah resepi kak fiza lgk.

apam nasi, resepi apam nasi sukatan cawan, cara buat apam nasi mudah dan sedap,apam beras, apam nasi malina lina pg,apam beras linapg,kuih tradisional,kuih muih melayu,
Kalau guna warna pink nampak cantik siket la.Tapi warna pink dah habis, guna jer la warna apa yang ada dalam peti ais.Almaklumlah lama tak keluar beli barang-barang baking.


APAM NASI SUKATAN CAWAN 

By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-bahannya (~16 mould kecil)

1 cawan nasi

1 cawan tepung gandum (ayak)

1 cawan tepung beras (ayak)

1 cawan gula pasir

1+ 1/2 cawan air

1 sudu kecil yis (LiNa Pg guna saf instant)

Kelapa parut

sedikit garam

pewarna (jika suka)


Cara membuatnya: 

  1. Satukan nasi,air, gula ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
  2. Dalam mangkuk berasingan, satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.Gaul rata.
  3. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam bekas tepung dan gaul sebati (hingga adunan nampak licin/tidak berketul).Tutup bekas dan perap selama 3-4jam
  4. Setelah adunan kembang, bahagikan kepada beberapa baahagian dan letakkan perwarna (jika suka)
  5. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil dan panaskan acuan kosong sekejap.
  6. Tuangkan adunan dan kukus selama 12-15min api sederhana (Pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu sebelum mula mengukus)
  7. Satukan kepala parut dan garam.Gaul rata dan kukus sekejap.
  8. Setelah kuih masak, letakkan kelapa parut.Dan kuih apam sedia dinikmati

Note:Boleh juga balut penutup kukusan untuk mengelakkan air menitik ke atas kuih (tapi LiNa Pg kukus begitu jer..cantik jugak hasilnya..janji api sederhana sahaja)

Wednesday, June 9, 2021

Resepi Kek Pisang Klaster Kayangan | kek Pisang Coklat Malina Lina Pg

 Assalamualaikum...

Pagi ni ditemani hujan sambil menaip n3 ringkas untuk blog kesayanganku.Kek pisang kayangan ni pernah viral suatu ketika dahulu.Macam biasalah lina pg ni dia selalunya outdated dengan benda-benda macam ni.Dah suam dah hilang viral tu baru nak cuba.Bukan apa tak terkejar dengan benda-benda viral ni.Ada masa ada bahan baru kita buat.

Kat rumah saya ni selalunya kalau beli pisang, tengok2 dah tinggal sikat jer...pisang dah habis kena makan.Semua pun memang peminat pisang.Yang boleh jadi kek ni sebab si abahnya beli pisang 2 hari berturut2.Jadinya sikat yang pertama memang 'clear' la bila ada pisang sesiakt yang baru....tak berapa nak pandang la sebab baruuuuu jer makan.Ok selamatlah untuk mama meng'kek' kan pisang tu hehee

kek pisang kayang, resepi kek pisang coklat, kek pisang viral
Kek pisang kayangan lepas dibakar
kek pisang kayang, resepi kek pisang coklat, kek pisang viral
hasil post mortem...kek sangat moist dan mewah dengan rasa pisang dan coklat


Resepi Kek Pisang Kayangan
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Buttermilk)
1/2 cawan susu cair (100g)
1/2 sb cuka
1/2 buku mentega (125g) 
2 biji pisang cavendish (240g)
1 1/2 cawan tepung gandum (170g)
1/2 cawan serbuk koko (30g) 
1 sk serbuk penaik 
1 sk baking soda 
35g coklat gelap (cincang kasar)
1/3 cawan walnut (35g)
1 cawan gula perang (120g)
2 biji telur
1 sk esen vanila

Cara
  1. Mula-mula buat buttermilk.Satukan susu cair dan cuka.Kacau sebati dan biarkan selama 10-15min (hingga nampak pekat dan berketul)
  2. Cairkan mentega menggunakan api kecil sahaja supaya tidak hangus.Atau boleh cairkan dalam microwave.Biarkan mentega cair sejuk sebelum digunakan.
  3. Sediakan mangkuk dan lenyek kasar pisang.Ketepikan sebentar.
  4. Satukan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan baking soda.Ayak dan ketepikan.
  5. Dalam mangkuk berasingan, masukkan gula perang dan telur,kemudian kacau sebentar hingga gula larut.
  6. Masukkan buttermilk (campuran susu dan cuka tadi) gaul rata. Kemudian masukkan campuran tepung.Gaul sekejap tak bergaul rata pun tak apa.Masukkan pisang, esen vanila dan akhir sekali butter cair.
  7. Gaul sekadar sebati sahaja.Jangan over mix nanti kek bantat.
  8. Tuang ke dalam loyang 8in.Alas dengan baking paper dan sapu sedikit butter.
  9. Susun walnut atas adunan kek dan taburkan coklat gelap.
  10. Bakar suhu 170'c selama 20.Turunkan suhu ke 150'c dan bakar selama 30-40min (hingga masak).Jangan terlebih bakar kerana tektur kek akan menjadi kering.

Wednesday, June 2, 2021

Resepi Udang Telur Masin Simple Mudah Dan Sedap

 Assalamualaikum...

Kembali bersiaran cuba sedaya upaya untuk update blog selagi ada content yang belum habis.Resepi udang telur masin dah banyak kali saya buat sebenarnya.Sejak ada stok serbuk telur masin tu memang sentiasa buat resepi ni.Kalau tak ada udang, ayam pun boleh, cuma lebih sedap kalau potong kecil-kecil macam saiz ayam kunyit atau chicken popcorn tu.Nak guna sotong pun boleh.Kalau ketam tu sangat klise la kan?Itu sememangnya pencetus atau resepi asal telur masin.

Udang telur masin kalau terasa malas nak buat lauk sampingan, cukup sekadar satu lauk ini jer.Kuah dia yang siket2 tu gaul dengaan nasi panas memang sedap.Rasa lemak masin dan sedikit pedas menaikkan selera.Tapi kalau kat rumah saya ni, makanan laut memang tak sudahlah, kena juga buat lauk lain ayam goreng pun ok paling tak pun telur dadar, sebab budak maisarah tu tak makan lauk cenggini haaa...haish kenalah ada lauk back up untuk dia.Selera anak tekak dia memang pelik siket la.

Okeylah jom kita semak resepi udang telur masin, saya ada sediakan video tutorial jugak.Nanti boleh refer ke sana.Hurmmm sekarang view di youtube agak merudum..tapi mujurlah view video ni di tiktok sangat memberangsangkan.Lebih dari 150K tontonan.Begitulah kan...kadang 'laku' di sini tapi sendu di platform yang lain.Jangan putus asa, terus berkarya dan menyumbangkan resepi semoga dapat memberi inspirasi kepada mereka di luar sana mencari idea memasak untuk keluaarga tersayang.

resepi udang telur masin, cara buat udang telur masin, resepi lauk harian, resepi udang mudah dan sedap, udang nak masak apa,malina lina pg,udang telur masin lina pg,

Udang Telur Masin
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-bahan
500g udang besar (anggaran 8 ekor)
2 sudu besar tepung goreng ayam
2 sudu besar mentega
3 sudu besar serbuk telur masin
1/2 cawan susu sejat
7 ulas bawang putih (cincang/dadu)
7 biji cili padi (terpulang kepedasan masing-masing)
3 tangkai daun kari
Minyak

Cara
  1. Bersihkan udang, salut dengan tepung goreng ayam.
  2. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak.Angkat dan ketepikan.
  3. Keluarkan lebihan minyak tingga sedikit untuk menumis.
  4. Cairkan mentega, tumis daun kari, bawang putih dan cili padi sehingga garing.
  5. Masukkan serbuk telur masin, kacau hingga berbuih.
  6. Masukkan susu cair/susu sejat dan kacau sekejap hingga bertukat menjadi kuning keemasan.
  7. Masukkan udang yang telah digoreng tadi.Gaul rata, kacau2 siap.

Note: udang telur masin ini tidak menggunakan garam kerana tepung goreng ayam dan serbuk telur masin sudah ada rasa masin yang seimbang.Jika rasa kurang masin, boleh letak sedikit garam atau sedikit kiub ayam.
Jika ingin menggunakan telur masin yang direbus.Guna 3 biji kuning telur dan sebiji putih telur.Lecek kasar sahaja.

Tuesday, June 1, 2021

Burnt Cheese Cake Paling Mudah Dan Sedap Guna Blender dan Air Fryer Jer

 Assalamualaikum...

Hai semua hari ni kita semua kena menjalani PKP 3.0 semoga semuanya baik baik sahaja.Semua yang berlaku ada hikmah disebaliknya.Kita sabar dan redha menjalaninya.Kita jaga kita dan stay safe semua ya.

Okey untuk resepi hari ini saya nak kongsikan resepi viral kat tiktok iaitu basque burnt cheese cake.Sebenarnya resepi dah agak lama cuma jadi viral sebab guna air fryer.Mula-mula memang teruja nak mencubanya bila tengok hasil memang sangat menjadi.Tapi bila rata-rata yang mencuba resepi viral ni tunjuk hasilnya di tiktok hurmmmm terus rasa cuak sebab bahagian tengah cair macam valcano cake tu.Burnt cheese cake tekturnya memang sedikit underbake tapi BUKAN CAIR meleleh macam tu.Kalau cair kira tidak menjadi la tu dan ada kesilapan kat mana-mana.Saya pun terus terus roger kanda syaza liza sebab dia dah pernah buat.Katanya memang lembek tapi sedap jer katanya.Saya pun gugel sana sini untuk dapatkan tips, rupanya ada teknik lain kalau bakar guna air fryer.Iaitu 1st bake dan 2nd bake.Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.Okey kalau korang nak cuba, boleh guna mana-mana resepi yang ada dalam koleksi korang, cuma ambil teknik kaedah bakar sahaja.

resepi burnt cheese cake, basque burnt cheese cake, cheese cake mudah, kek keju sedap,burnt cheese cake guna air fryer,kek guna blender, burnt cheese cake lina pg,

Kek ni memang sedap, tak terlalu manis dan paling best tak payah kunyah pun..masuk mulut boleh ngaib macam tu

resepi burnt cheese cake, basque burnt cheese cake, cheese cake mudah, kek keju sedap,burnt cheese cake guna air fryer,kek guna blender, burnt cheese cake lina pg,
Ni hasilnya selepas dibakar.Dah siap makan kena sejukkan paling kurang 4 jam

resepi burnt cheese cake, basque burnt cheese cake, cheese cake mudah, kek keju sedap,burnt cheese cake guna air fryer,kek guna blender, burnt cheese cake lina pg,
Sedia untuk potong....kena cuba tau senang sangat ni.

BURNT CHEESE CAKE
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Rujukan : kombinasi pelbagai sumber (YouTube/TikTok) TQ semua
Bahan-Bahan
250ml whipping cream (dairy)
250g cream cheese
1/2 cawan gula kastor
1 sb lemon
1 sk esen vanila
2 sudu besar tepung berserbuk penaik
2 biji telur

Cara
  1. Satukan whipping cream,gula,telur, tepung,esen vanilla dan jus lemon ke dalam blender.Kisar hingga halus
  2. Sediakan loyang (lina pg guna loyang 6in)alas dengan baking paper.Tuang adunan kek tadi.
  3. Masukkan ke dalam air fryer.
  4. TIPS penting. Bakar suhu 180'c selama 25min.Kemudian turunkan suhu ke 150'c selama dan sambung bakar 10-15min.Lepas 10min dah boleh check kalau masih goyang kuat sambung 5min lagi.Kalau nampak macam dah set (sedikit sahaja yang bergoyang)boleh keluarkan dari air fryer.
  5.  Lepas kek siap dibakar kena sejukkan terlebih dahulu, kemudian simpan dalam peti ais selama lebih kurang 4jam.Barulah potong.Kalau potong masa panas kek belum set mungkin cair di bahagian tengah.

Note:
Dalam video ni whipping cream saya berketul-ketul sebab terrrrrsimpan di bahagian freezer.Almaklumlah selalu guna yang non diary memang simpan kat freezer.Bila beli diary pun (tak baca label)terus masuk freezer.Nasiblah menjadi juga cheese cake ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...