Assalamualaikum...
Kek Minyak telah mencetus satu fenomena..tersebar meluas kat fb terutamanya dalam grop masakan...selalunya saya cuma tengok gambar sahaja, tak peduli pun dengan resepi kek ni.Bila baca resepi alahai senang sangat.SUdah menjadi kebiasaan saya, bila nk mencuba sesuatu resepi baru, saya akan gugel terlebih dahulu mencari resepi yg paling senang dan membuat perbandingan.Oh! rupanya resepi yg tersebar kat fb adalah bersumber dari MyResipi sebab resepinya adalah sama rupanya resepi dah ada dari tahun 2008 lagi.Dah lama rupanya.Memandangkan suma bahan memang ada, terus ON projek baking ni...Tak sampai satu jam kek dah ready...Pantas dan mudah...Hasilnya lembut dan gebu...
Saya CnP dari myR ajerlah senang citer hehe
Kek ni sedap dimakan time suam2..sejuk pun sedap..okey let's join us for tea time
Meh close up...Gebu kan?
RESEPI KEK MINYAK
Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)
- 5 biji telur
- 3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sk baking powder
- 1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan)
- 1 sudu besar ovallate
- 1 cawan minyak masak
- perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 170'C
- Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
- Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.
- Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
- Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
- Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
- Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah)
- Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.
Konon nk wat paddle pop la ni hehe..Boring la asyik belang2 jer..
34 comments
wonderful kaler..cantik sangat..loyang tu sengetkan ke baru dpat marble cmni?
ReplyDeleteuihhh...
ReplyDeletekaler...
menganchammm....
salam Lina..k.atie pon dah try..kejap jer licin!nanti nak buat lg lar..kalerful kek lina...
ReplyDelete@Sally
ReplyDeleteTenkiu..lotang tak senget pun xpe..tapi kena cepat2
@syapex
ReplyDeleteHahaa..macam over plak tengok..biasa guna kaler lembut jer
@♥♥azatiesayang ♥♥
ReplyDeletewslm..senang kan kak atie..sedap plak tu.
THE CANTIK KEKKKK
ReplyDeleteAKAK LOYANG SIZE BERAPA GUNA TU. NAK MENGEKEK JUGAK LAH.
@izahdaut
ReplyDeletetq izah, loyang 9in
cunnyaaaa kaler dierrr
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletecolorfulnya..nak try juga la resepi ni..simple ja kan..thanx 4 sharing..
cantik sangat warnanya tu.. meronta2 macam nak buat juga... alahai... sabar sabar... kena dahulukan projek mana2 bahan yang dah ada kat rumah dulu... hehehe...
ReplyDeleteSalam kak lina.. tun duk sorang2 kt umah, hubby outstation.. nk masuk dapur cari loyang pon malas ni haa.. hahahaha.. kurang sopan sungguh..
ReplyDeletecantik kek akak.. gebus dan kalerpul ^^
Assalam lina
ReplyDeleteArr he hee pemes betul kan sampai boss kita pun try buat
Cantik kaler warna terang
Mcm kek karemel x
salam singgah. kaler dia memang wonderful sungguh. ni sapa yang tengok kalau tak terasa nak makan, tak tahu lah. menggoda sangat :D
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina..amboi kalerpul sungguh...gebu sungguh...rasa cam nk ngendeng sepotong....
ReplyDeleteSalam Kak...Terima kasih panjangkan resipinya kat sini...Ramai dah geng2 masak2 yangduk tayang kek ni..sampai terasa ingin buat juga....
ReplyDeletetumpang lalu..minyak masak(minyak sawit) boleh ganti dgn minyak jagung ke?
ReplyDeleteSedapnya kek ni. Terasa macam nak buatsekarang juga.
ReplyDeletePunca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.
@Sue Bee
ReplyDeleteBoleh SB..in fact lagi sedap
Sy da try..Kenapa kek sy x jd gebu cmni... dia x naik mcm ni.sape tahu...sy bdk bru belaja :-)
ReplyDeleteSedapnya tengok kek2 kt blog ni..yummy
ReplyDeleteAssalam sy newbie..nak tyer pukul gula telur dan ovelate sampai kembang tuh maknenye ape yer..adunan jd mcm maringue ker?? mekasih~
ReplyDeleteSaye dah try kek ni.sdp n cantik.anak2 suke.tq lina pg
ReplyDeleteSalam kak tumpang tnya cmna nk wat kek layer cmnie erk?
ReplyDeletejalan2 cari resepi..warna warni dan sungguh mengghairahkan utk makan kek ni...resepi nmpk mudah..mohon share yer...jom singgah blog sy..www.ihhi.my
ReplyDeletesinggah sini sambil jamu mata tgk kek minyak yg kalerfull ..kek minyak paling mudah buat..saya pun dah try...mmg sedappp....jemput singgah ke blog saya jgk yer :)
ReplyDeletehttp://hanimfara.blogspot.com
Comelnyaaa....
ReplyDeletewww.mummysayf.blogspot.com
colour tu yang menarik nak makan tu..hehe
ReplyDeletebaru kak ipar buat aritu,sedap ye
salam perkenalan
diyanarazim.blogspot.com
Mengancam betul kaler dia..
ReplyDeletevisit my blog : norhidayahrusslan.blogspot.com
Sodapp ni..minyak tu blh je ganti ngan minyak jagung kan
ReplyDeleteTadi tercari resepi kek minyak. terjumpa blog nie..bestnyer..
ReplyDeletelepas nie bole jemput2 ke blog saya pulak www.chekuseeha.com
Sonok tgk orang pandai membaking kek..nampak cantik dan menyelerakan!
ReplyDeleteMohon share ye resepi ni ye admin..
Jemput ke blog saya :
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)
salam kak... kek minyak ni mmg sedap lagi lama simpan lagi moist
ReplyDeleteSalam lina, akak dtg amik resepi ni..kalau la dpt amik keknye sekali kan best..hehe..akak jarang nk dpt bw sekarang ni..sibuk manjang tp TMK tetap dihati..moga terus sukses ya lina...maceh :)
ReplyDelete