Roti Jala Sedap Kekal Lembut Tak Guna Susu/Santan
Assalamualaikum...
Alhamdulillah...hari ni diberi kesempatan untuk buat satu n3 masak2.Kebetulan kemarin saya masak Gulai Ayam..saja cuba buat gulai darat pulak..Gulai darat tu maksudnya x tumis..main lebur jer semua sekali...Saja buat kuah lebih..cadang nak cicah ngn roti (hajat ati roti gardenia jer la)Tetiba angin rajin plak...Terbuat roti jala hehee...Biasanya saya buat roti jala, saya akan gunakan santan atau susu cair dalam resepi.Tapi kali ni rasa malas pulak nk buka tin susu cair sbb biasanya saya guna siket jer..Saya gugel resepi yg x guna santan/susu cair...terjumpa kat umah kak sue..So,cuba ajer la...Resepi lebih kurang sama jer, cuma tak guna santan/susu yang penting roti jala ni sedap dan lembut ajer...pastu tahan lama sebab tak basi la kan dah tadak susu/santan.Tahan lama ke tak lamaaaa..kat umah saya tahan 20min ajer pastu tinggal bekas kih...kih...Kalau nk tgk n3 Roti Jala sebelum ni boleh tengok kat SINI dan SINI
- 3 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan air
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 biji telur gred A (LiNa Pg gn 1 biji jer)
- Secubit garam
- Sedikit pewarna kuning
- Adun sebati semua bahan di atas. Sue masukkan dalam blender dan kisar (LiNa Pg ikut cr kak sue)
- Kemudiannya, tapis.
Bahan lain :
- sedikit mentega untuk di griskan pada kuali -sehelai daun pandan untuk menyapu mentega (sebagai ganti kepada berus)
- acuan roti jala berbentuk corong (boleh dibeli di kedai barang plastik dengan harga rm1.30 sahaja) LiNa Pg gn bentuk botol
Cara penyediaan :
- Griskan sedikit mentega pada kuali leper.
- Tunggu sehingga kuali panas dalam api sederhana.
- Isikan adunan roti jala ke dalam acuan dan buat gerakan membulat yang kecil-kecil hingga membentuk satu bulatan yang besar, anggaran diameter 6 inci. (Saiz terpulang pada kesukaan anda).
- Tunggu sehingga masak, sekejap saja anggaran 2 minit. Setelah masak, tidak perlu kalih roti jala. Terus angkat dan lipat.
- Ulangi proses ini sehingga habis.
9 comments
sedap! nice tips :))
ReplyDelete@lia ummiirfan
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap dan jimat hihi..
Sedapnya roti jala...saya tak pernah tolak tepi! Tapi kalau wat sendiri... alamat separuh jadi lempeng he he heee....
ReplyDeletePegh nk p try ler
ReplyDeletePegh nk p try ler
ReplyDeleteTerima ksh untuk resepi, sy dh cuba memang lembut.
ReplyDeleteTerima ksh untuk resepi, sy dh cuba memang lembut.
ReplyDeletesy dah cuba buat roti jala ikut resepi ni, memang lembut sampai ke sahur😚😚tq kak Lina
ReplyDeletemeleleh juga tengok roti jala ni :)
ReplyDelete