Perut Air Asam Mudah Dan Sedap & Perut Lembu/Perut Babat Goreng Kunyit

By LiNa_Pg - Tuesday, March 28, 2023

 Assalamualaikum...

Hai semua, hari ni baru resepi yang fresh betul-betul masak untuk buka puasa.Kebetulan hujung minggu lepas (hari Ahad) en asben ke 'merket'/pasar untuk beli barang-barang basah.Tak tahulah apa mimpinya dibelinya pulak perut lembu.Sesuatu yang luar biasa di rumah saya ni, kalau selalunya ayammmm la sampai 3-4 ekor untuk seminggu.Kalau tulang tu memang ada jugaklah kadang-kadang.Udang, sotong tu kalau kebetulan fresh dan harga tak terlalu kayangan memang en.asben akan beli.Kat rumah ni selalunya memang menu ayam je la yang asyik ulang siar sebab anak-anak memang suka makan ayam.Tak tahulah budak-budak dengan ayam ni berpisah tiada.Tapi anak-anak yang besar makan je lauk-lauk lain, budak seketoi si Maisarah tu la agak cerewet.Kebetulan memang ada tulang lembu dalam peti ais, saya rebus la tulang dan perut (rebus periuk asing la 😉)dah empuk tu saya masukkan sedikit perut ke dalam tulang untuk buat sup (mee celup)alah mee celup tipu-tipu je pun tak beriya sangat dengan kangkung, kacang tumbuk pun tak ada.Asal kuah sup ada rasa mee celup je pun.Puasa tahun ini memang selera makan agak berkurangan.Kalau biasanya time berbuka agak berselera juga menjamah nasi, kalau bersahur tu memang la kurang selera.Tapi tahun ini waktu berbuka pun nasi sekadar alas perut je, makan kuih-kuih/dessert siket, minum air dah rasa kenyang.Memang slim river la raya nanti heheh.Ada ke di kalangan pembaca blog ni yang sama dengan saya?Ramadan tahun ini kurang selera makan?Nampaknya saya tak keseorangan hehe.

Panjang betul cerita yang tak ada kena mengena dengan topik,okeylah berbalik kepada cerita perut lembu tu, bila dah empuk, saya ambil sebahagian untuk buat perut ais asam, selebihnya saya simpan dan buat perut goreng kunyit keesokan harinya.Jadi 2 menu ini adalah untuk hari yang berbeza.Perut air asam menu hari ahad bersama mee celup dan perut goreng kunyit menu kelmarin (Isnin)

resepi perut lembu, resepi perut lembu air asam, perut babat nak masak apa, perut lembu goreng kunyit, resepi perut lembu simple dan sedap,
ni bukan kerabu tau cuma perut air asam biasa je
Resepi Perut Air Asam Simple dan Sedap
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan (Tiada sukatan)
Perut babat yang telah direbus hingga empuk
Bawang merah - hiris
Cili padi (bergantung kepedasan)-hiris
Sedikit belacan (bakar)
air asam jawa 
Buah tomato -hiris
Air rebusan perut lembu
Garam dan Perasa
Jus limau nipis

Cara-Cara
  1. Satukan bawang merah, cili padi, belacan (hancurkan)lenyek-lenyek, dan air asam jawa.
  2. Masukkan hirisan buah tomato.Seimbangkan dengan garam dan perasa.
  3. Masukkan air rebusan perut lembu.Masukkan perut lembu dan akhir sekali perahkan jus limau nipis.
  4. Perut air asam akan jadi sedap bila seimbang rasa masam, masin dan pedas.Selamat mencuba.Tiada video tutorial dan gambar pun snap guna handphone sahaja

resepi perut lembu, resepi perut lembu air asam, perut babat nak masak apa, perut lembu goreng kunyit, resepi perut lembu simple dan sedap,
Ini menu yang tak sangka anak-anak suka makan.Plan asala en asben minta buatkan perut masak lemak cili api.Tapi memandangkan perut babat macam siket je macam tak berbaloi kalau nak buat masak lemak.Jadi saya cuma buat goreng kunyit sahaja.Kalau ada perut lembu dan tak tahu nak masak apa?bolehlah cuba perut lembu goreng kunyit.Mungkin sekarang tak ada perut lembu, tapi kalau time raya haji banyak stok perut sampai tak tahu nak masak apa dah..boleh masukkan goreng kunyit ni dalam list.

Perut Babat Goreng Kunyit Mudah dan Sedap
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
Perut lembu/perut babat yang telah direbus hingga empuk
Garam dan kunyit
Hirisan bawang holland
Bawang merah dan hijau
mushroom seasoning/cukuprasa/perasa
Minyak

Cara-Cara
  1. Perasakan perut lembu dengan sedikit garam dan kunyit.
  2. Panaskan sedikit minyak.Masukkan perut lembu, goreng sekejap sebab perut lembu dah direbus dia nampak basah-basah sedikit.
  3. Bila nampak air dah kering.Masukkan hirisan bawang holland dan cili merah/hijau.
  4. Letak sedikit mushroon seasoning/perasa.Gaul rata.Apabila bawang agak layu.Tutup api.Perut babat goreng kunyit siap!

  • Share:

You Might Also Like

0 comments