Friday, September 24, 2021

Resepi Kek Pound Sedap Lembut Dan Gebu | Apa Beza Kek Pound Dan Kek Butter/Kek Majerin | kek marjerin gebu malina lina pg

 Assalamualaikum....

Kembali bersiaran, terima kasih masih setia berkunjung ke blog Teratak Mutiara Kasih.Puan blog macam itulah sekejap ada sekejap hilang.Hari ini curi sedikit masa untuk update dalam blog.Hari ini saya nak kongsikan satu resepi kek yang sangat simple dan menggunakan bahan basic sahaja iaitu Kek Pound.Apa beza kek pound ke kek butter/kek majerin?Dari segi rasa,tektur dan bahan yang digunakan adalah sama sahaja.Perbezaan utama ialah kek pound dibuat dalam loyang/loaf kebiasaannya bersaiz 8x4in dan kek butter/kek marjerin dibuat menggunakan loyang besar.DAN biasanya berat kek pound untuk 1 loaf adalah lebih kurang satu pound iaitu 453g.Macam kek yng saya buat ini beratnya anggaran 460g untuk 1 loaf.Lebih kurang 1 pound la kan?Kalau ada yang tanya boleh ke guna loyang besar?Jawapannya boleh tapi dah bukan kek pound la sebab namanya ditukar kepada kek butter/kek majerin/kek marble.

resepi kek pound, kek pound mudah dan sedap, kek pound sukatan cawan, kek marjerin mudah dan sedap, kek butter lembut dan gebu, kek pound gebu, kek marjerin simple, kek marble mudah dan sedap, kek marble gebu dan lembut,

Untuk resepi kek pound kali ini saya menggunakan vivo golden butteri.Mak aih wangi sungguh aroma kek pound yang dihasilkan memang buat saya tak sabar nak makan.Selalunya kalau saya shoot video, saya akan sabar tunggu sejuk terlebih dahulu supaya tektur kek lebih 'firm' dan cantik bila dipotong.Entah kenapa kali ini 'agak gelojoh' sedikit haha...Alhamdulillah walaupun dipotong semasa masih panas tapi tektur kek sangat cantik, lembut, gebu dan melantun-lantun bila dipicit.Potongan kek juga kemas elok jer tak adalah sememeh sebab potong panas-panas.

resepi kek pound, kek pound mudah dan sedap, kek pound sukatan cawan, kek marjerin mudah dan sedap, kek butter lembut dan gebu, kek pound gebu, kek marjerin simple,

Tektur kek ni sangat moist dan rasanya sedikit creamy.Memang sedap sungguh la.Kalau follower tegar blog TMK ni memang tahulah saya ni seorang homebaker (pencen) sebelum ini pelbagai jenis kek, biskut dan brownies telah saya buat.Paling laris ialah kek buah kukus seluruh Malaysia kek buah saya pos, pernah terbang sampai ke Sabah dan Sarawak juga.Bila dah jadi homebaker, sudah tentulah pelbagai jenis butter/majerin/pure butter yang saya gunakan.Secara jujurnya vivo golden butteri hampir menyamai rasa pure butter walaupun ianya berada dalam keluarga butter campuran.Diperbuat dengan minyak kelapa sawit dan isi rong kelapa sawit dan dicampur dengan mentega/butter.Disebabkan vivo golden butteri adalah butter campuran dan dibuat menggunakan kelapa sawit, daya ketahanan/longlife nya agak panjang dan tak perlu disimpan dalam peti ais.Cuma simpan pada suhu bilik sahaja.Cuma jangan dedahkan kepada sinaran terus cahaya matahari.Pendek kata jangan p jemur tengah panas dah la yea.Lagi satu bila butter/majerin yang kita simpan kat luar (bukan dalam peti ais) sebenarnya sangat memudahkan urusan salah satunya jimat ruang peti ais dan kedua ialah kita boleh terus guna bila nak membuat kek, biskut atau memasak kerana vivo golden butter telah sedia digunakan.Dah memang lembut cuma perlu ceduk dan terus guna.Senang kan?

Kek Pound ini saya buat menggunakan mixer.Saya ni jenis yang agak cerewet siket dengan peralatan baking.Selalunya bila siap mengadun saya akan bilas dengan air dan siram dengan air panas untuk hilangkan minyak.Tetapi vivo golden butteri ini lain dari yang lain...lepas guna saya cuma basuh dengan sabun dan siap.Langsung tak berminyak.Bagi homebaker di luar sana, saya sangat sarankan kalian mencuba vivo golden butteri.Saya sendiri pun sangat puas hati.Kek yang dihasilkan lembut, gebu, moist dan rasa creamy.Cuba tau.Boleh dapatkan di kedai menjual barangan kek yang berhampiran

vivo golden butteri, butter murah dan sedap,
Kalau ada yang cakap...eh tak pernah tengok butter ni.Betul dan anda sangat jujur bila mengaku tak pernah tengok kerana vivo golden butteri baru sahaja launch.Lepas ni boleh cari kedai barang kek ya.Kalau di pasaraya memang tak ada jual.

vivo golden butteri, butter murah dan sedap,
Jangan risau ya...vivo golden butteri adalah HALAL

vivo golden butteri, butter murah dan sedap,
Saya percaya ramai yang pernah guna whipping cream vivo yang ada line merah tu kan?Saya sendiri pun memang pengguna tegar whipping cream non diary keluaran vivo ni.Kalau kat rumah saya memang sentiasa ada dalam peti ais.Semasa saya rancak ambil tempahan kek lava, whipping cream inilah yang saya gunakan
Kalau ada yang bertanya atau nak buat pembelian secara online boleh hubungi no tu ya.atau boleh hubungi melalui facebook page


resepi kek pound, kek pound mudah dan sedap, kek pound sukatan cawan, kek marjerin mudah dan sedap, kek butter lembut dan gebu, kek pound gebu, kek marjerin simple,
Resepi kek pound yang saya kongsikan ini sangat sesuai bagi mereka yang mulakan perniagaan (ambil tempahan kek secara kecilan)kerana cara membuat kek pound ini sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan.Paling penting rasanya sedap dan kosnya agak rendah.Kalau nak buat minum petang bersama keluarga pun sesuai sangat.

Resepi Kek Pound Simple Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 280g vivo golden butteri
  • 250g tepung kek/tepung superfine
  • 250g telur (timbang tanpa kulit) atau 5biji telur gred B
  • 200g gula kastor (1 cawan metrik)
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk esen vanila
Cara-Cara
  1. Satukan tepung kek bersama baking powder, ayak kemudian ketepikan sebentar
  2. Dalam mangkuk pengadun masukkan vivo golden butteri dan putar sekejap sekadar sebati (guna speed perlahan)
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan putar.Bila gula telah habiskan, naikkan kelajuan mixer dan putar hingga butter kembang dan kelihatan pucat.
  4. Guna speed sederhana, masukkan telur satu persatu.Apabila telur pertama telah sebati, masukkan telur seterusnya.
  5. Kemudian masukkan esen vanila.
  6. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit (guna speed 1) Boleh juga kalau nak guna kaedah kaub balik menggunakan spatula.Masukkan tepung sekadar bercampur sahaja.JANGAN OVER BEAT nanti kek akan bantat.
  7. Sediakan loyang kek pound atau loaf aluminium 8x4in dan sapukan sedikit majerin.Tuang adunan kek dan ratakan.
  8. Bakar pada suhu 170'c selama 45min (atau hingga masak) api atas dan bawah.
  9. Note suhu dan tempoh membakar adalah bergantung kepada jenis,saiz dan kapasiti oven masing-masing.
  10. Setelah kek masak, cucuk dengan cake tester atau lidi.Jika lidi bersih itu bermakna kek telah masak dengan sempurna.
  11. Bolehlah dipotong dan dihidang.Selamat mencuba.
  12. Untuk video tutorial, klik butang PLAY paparan berikut

Monday, September 20, 2021

Resepi Kuih Koleh Kacang Sukatan Cawan Mudah Dan Sedap | Kuih Kole Kacang Tahi Minyak Malina Lina Pg

 Assalamualaikum...

Lamaaaaa hilang dia timbul sekejap hihi..Sebenarnya agak sibuk sedikit seminggu dua.Hari ini curi masa juga untuk update blog.Resepi pun yang potong Q resepi resepi yang lain.Ini gara-gara puan blog Embun dok minta resepi bertulisan kuih kole kacang.Dengan pantas beliau dah cuba dan menjadi dengan jayanya.Lepas tu nak la update dalam blog tetapi si Lina Pg pulak tak update-update lagi resepi dalam blog hahaa.Begitulah selalunya lamaaaa baru muncul resepi dalam blog yang suam-suam kuku.

Okey berbalik kepada tajuk 'kuih' kita hari ini iaitu kuih koleh kacang hijau atau juga dikenali sebagai nama kuih kole kacang taik minyak atau tahi minyak.Kuih koleh kacang ni sebenarnya sangat senang nak buat, cuma kacau-kacau sampai likat sahaja.Untuk tahi minyak pun sama cuma kacau hingga tahi minyak terbentuk.

Sedikit tips untuk membuat koleh kacang hijau ialah penggunaan tepung kacang hijau yang betul.Jangan salah beli pulak.Kena beli yang siap digoreng/disangai dan warnakan sedikit kekuningan.Kalau yang belum disangai tepung kacang hijau akan berwarna putih dan tiada aroma.Selalunya tepung yang warna putih ini digunakan untuk membuat kuih tepung gomak(kalau tak silap sayalah) dan hasil kuihnya juga sedikit berbeza.

Resepi koleh kacang yang saya buat kali ini menggunakan sukatan cawan.Sangat mudahlah tak payah timbang-timbang bagai.Tekturnya sangat lembut dan rasanya lemak-lemak manis.Sedikit tips ringkas untuk mendapatkan warna kuih yang cantik, beli gula merah yang berwarna gelap sedikit.Untuk resepi kuih koleh kacang taik minyak ini saya menggunakan gula merah Thai cap bintang.

kuih koleh kacang mudah dan sedap, koleh kacang sukatan cawan, resepi koleh kacang malina lina pg, koleh kacang tahi minyak lina pg, kuih tradisional, kuih warisan, koleh taik minyak,
nampak lembutttt jer kan?Sedap sangat tau
kuih koleh kacang mudah dan sedap, koleh kacang sukatan cawan, resepi koleh kacang malina lina pg, koleh kacang tahi minyak lina pg, kuih tradisional, kuih warisan, koleh taik minyak,
Rasa lemak-lemak dengan kemanisan yang sedang-sedang sahaja.Kalau suka lebih manis, boleh tambah kemanisan dalam senyuman cia ...cia...

Resepi Kuih Koleh Kacang Hijau Sukatan Cawan 
by Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Tahi Minyak)
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga tahi minyak terbentuk.Kacau lama sedikit untuk mendapat warna keperangan.
  2. Tutup api dan tapiskan tahi minyak dari minyak kelapa.
Bahan B (Air Gula)
  • 1 + 1/2 cawan gula merah Thai
  • 2 sudu besar gula pasir 
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • Sedikit garam
Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut.Tak perlu mendidih.Tapiskan dan ketepikan sebentar.
Bahan C (Kuih Koleh)
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 1+1/2 cawan tepung kacang hijau (lina pg guna yang siap disangai)
  • Air gula merah (bahan B)
  • 2 sudu besar minyak kelapa (dari bahan A)
  • 1 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Dalam pengisar, satukan air, tepung kacang hijau dan santan.Kisar hingga sebati.
  2. Tapiskan ke dalam periuk dan masukkan air gula merah (bahan b) dan juga daun pandan.
  3. Jika adunan nampak berbuih, boleh ceduk keluar buih-buih tersebut.
  4. Guna api kecil sahaja dan kacau hingga nampak likat, kemudian masukkan minyak kelapa (tips supaya kuih nampak berkilat).
  5. Teruskan kacau hingga adunan kelihatan meletup-letup.Tutup api dan tuang ke dalam loyang yang dialas dengan plastik.
  6. Taburkan tahi minyak ke atas kuih semasa kuih masih panas.Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.
  7. Selamat mencuba.Untuk video tutorial, sila klik butang PLAY paparan di bawah

kuih koleh kacang mudah dan sedap, koleh kacang sukatan cawan, resepi koleh kacang malina lina pg, koleh kacang tahi minyak lina pg, kuih tradisional, kuih warisan, koleh taik minyak,
Tahi minyak yang dihasilkan ngam-ngam dengan saiz loyang 8x8in.

Wednesday, September 8, 2021

Resepi Mee Kari Yang Sedap Tips Menjadikan Kuah Kari Padu Dan Warnanya Menarik | mi kari simple malina lina pg

 Assalamualaikum...

Hai semua, kembali bersiaran.Minggu ini tuan rumah rajin siket buat posting memandangkan banyak lagi bahan yang belum sempat di update dalam blog kesayangan.Untuk resepi kita kali ini, saya nak kongsikan resepi mee kari yang simple dan menggunakan bahan ringkas sahaja.Sebenarnya mee kari yang sedap bergantung kepada kuah karinya yang padu sedikit pekat tapi tidak terlalu berlemak (dengan santan)Kalau banyak kandungan santan boleh muak jugak kan?

Kalau kat rumah saya ni, mee kari boleh dikatakan setiap bulan akan ulang siar sebab semua suka sangat makan mee kari.Selalunya kalau benda yang saya sentiasa masak, memang agak malas sedikit nak buat video sebab selalunya main campak-campak jer.Tetapi setiap kali saya post gambar mee kari ke IG atau IGS (story) ramai yang DM minta saya kongsikan resepi.Lama jugaklah janji tu tertangguh, Jadi hari ini saya tunaikan permintaan follower untuk buat video dan berkongsi resepi dalam blog.Bukan apa, sebenarnya resepi mi kari saya ni sangat simple dan bahan pun ringkas sahaja.Memang saya tak masukkan udang dan kerang dalam kuah mee kari.Sebab bagi saya ketiadaan 2 seafood ini tidak menjejaskan rasa kuah pun.Walaupun stok udang memang sentiasa ada dalam peti ais, saya tidak masukkan ke dalam mee kari.

Saya kongsikan beberapa TIPS cara masak mee kari yang sedap

  1. Guna rempah kari ikan dan campurkan dengan sedikit serbuk kari ayam.Saya lebihkan serbuk kari ikan untuk pekatkan kuah dan kurangkan sedikit santan,untuk elakkan rasa muak.Untuk resepi mee kari kali ini saya guna serbuk kari ikan dan ayam keluaran Rahman's Spice.Alhamdulillah hasilnya menepati piawaian selera kami sekeluarga.
  2. Tambahkan sedikit serbuk cili untuk naikkan seri kuah mee kari.Kombinasi rempah kari ikan, rempah kari ayam dan serbuk cili menjadikan kuah sedikit kemerahan.
  3. Masukkan sedikit udang kering dan kisar bersama bawang dan bahan lain.Udang kering akan menaikkan lagi kuah mi kari.
  4. Untuk mengisar bahan, masukkan sedikit minyak masak.Tips supaya bahan kisar akan lebih halus (mudah hancur) dan juga akan mempercepat proses menumis untuk pecah minyak.
  5. Masukkan sedikit gula merah semasa menumis rempah.Gula merah akan karamelize bawang dan rempah menjadikan warna tumisan/kuah kemerahan dan menarik juga dapat seimbangkan rasa pedas kari dan memberi sedikitttttt manis di hujung-hujung rasa.
  6. Semasa proses menumis, ulang 2x pecah minyak.Contohnya setelah tumisan pecah minyak, masukkan air dan tumis hingga pecah minyak sekali lagi.Kalau rajin boleh ulang proses ni 2-5x.Ini rahsia kuah kari akan menjadi lebih sedap dan tahan lama (lambat basi) rasa dan aroma kari juga akan lebih sedap.
  7. Guna asam jawa menggantikan asam keping.Asam jawa akan memberikan rasa masam yang tidak terlalu tajam seperti asam keping dan juga akan pekatkan kuah.
  8. Rahsia lain ialah gunakan sedikit sos tiram dalam kuah...Kena cuba yang ini baru tahu kelainannya yea.
resepi mee kari sedap, mee kari, mee kari resipi, cara buat mee kari, cara masak mi kari, mee kari kuah pekat, rahmans spice, rempah rahman, mee, resepi mee, mi kari mudah dan sedap, cara buat mee kari simple dan sedap,
Simple macam ni jer mee kari..
resepi mee kari sedap, mee kari, mee kari resipi, cara buat mee kari, cara masak mi kari, mee kari kuah pekat, rahmans spice, rempah rahman, mee, resepi mee, mi kari mudah dan sedap, cara buat mee kari simple dan sedap,
saya guna rempah keluaran Rahman's Spice..sama je kan warna kat packaging dengan warna mee kari ni.Saya memang suka warna kari yang kemerahan macam ni.Kalau yang kuning atau pucat tu memang kurang menarik la

Resepi Mee Kari Simple Mudah dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
bahan A (kisar)
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu besar udang kering (rendam sekejap supaya lembut)
Note:
Kisar dengan sedikit minyak dan air

bahan b
400g ayam (potong kecil)
300 fish cake
320 fish ball
4 sudu besar Rahman's serbuk kari ikan
1 sudu besar Rahman's serbuk kari ayam
1 sudu besar Rahman's serbuk cili
2 sudu kecil gula merah
1 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
25g asam jawa -  bancuh dengan sedikit air
600ml air
200ml santan pekat
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
minyak
garam secukup rasa

bahan c
500g mee kuning (celur)
sawi (celur)
tauge (celur)
hirisan cili merah
telur rebus
hirisan limau nipis atau limau kasturi

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis kulit kayu manis dan bunga lawang.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari ikan Rahman's Spice dan serbuk kari ayam Rahman's Spice.Saya masukkan terus serbuk kari ke dalam tumisan (guna api kecil supaya tumisan tidak hangus)Ini tips supaya aroma kari lebih bangkit bila terkena haba panas.Kalau nak bancuh dengan sedikit air pun boleh.
  4. Sambil menumis boleh masukkan sedikit air.Tumis hingga pecah minyak.
  5. Kemudian masukkan gula merah, sambil kacau masukkan air dan tumis hingga pecah minyak sekali lagi.
  6. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan.Setelah ayam kecut sedikit, masukkan garam, air asam jawa, santan dan air secukupnya (untuk kuah)
  7. Kemudian masukkan fish cake, fish ball dan kiub ayam.Setelah kuah hampir mendidih masukkan sos tiram.
  8. Biarkan kuah mendidih dan tutup api.Mee kari sedia dihidang bersama sawi, tauge, telur rebus, hirisan cili dan limau nipis.
  9. Selamat Mencuba

Secara jujurnya inilah pertama kali saya memasak menggunakan rempah Rahman's Spice.Alhamdulillah saya sangat berpuas hati dengan kualiti rasa dan aroma kari ini.Sangat menepati piawaian citarasa saya sekeluarga.Sebenarnya saya agak cerewet sedikit dengan rempah masakan sebab saya ada favourite rempah kari saya tersendiri.Tapi bila ada rempah-rempah baru saya akan cuba dan bandingkan dengan rempah kegemaran saya.Alhamdulillah Rahman's Spice ini setanding dengan jenama kegemaran saya.Jenama tersohor di Malaysia ni.Bila ada rempah keluaran muslim yang hebat why not kita sokong kan?
Kepada pengusaha katering, kedai makan , restoran atau yang buat food delivery boleh juga mencuba rempah keluaran Rahman's Spice kerana mereka ada paket-paket yang besar sesuai untuk restoran.Penang kan banyak kedai mamak atau kedai nasi kandar.Boleh cuba tau..Terbukti sangat sedap
Bagi yang berminat untuk mencuba rempah keluaran Rahmans Spice boleh hubungi no whats up berikut

untuk melihat produk-produk yang lain, boleh klik pautan berikut (posting sebelum ini)

resepi mee kari sedap, mee kari, mee kari resipi, cara buat mee kari, cara masak mi kari, mee kari kuah pekat, rahmans spice, rempah rahman, mee, resepi mee, mi kari mudah dan sedap, cara buat mee kari simple dan sedap,

Wednesday, September 1, 2021

Terima Kasih Rahman's Spice | Rempah Rahman Keluaran Islam Halalan Toyyiba

 Assalamualaikum...

Hai semua pembaca blog kesayanganku.Lama tak bersiaran.Beginilah selalunya bila sibuk menguruskan hal-hal lain, maka terbiarlah sekejap dapur maya yang satu ini.

Alhamdulillah beberapa hari lepas, saya dapat kiriman pelbagai rempah masakan dari pihak Rempah Rahman (Rahman's Spice) wah memang tak sabar betul nak main masak-masak menggunakan rempah-rempah ini.Secara jujurnya inilah kali pertama saya melihat rempah keluaran Rahman's Spice.

Saya sangat tertarik dengan packaging rempah-rempah keluaran Rahman's Spice ini, sangat cantik dan menarik sekali.Warnanya pun cukup menyerlah.

Produk Rahman's ni kepunyaan orang Islam tau 'Halalan Toyyiba'.Ianya dimiliki oleh RK Mubaraka Sdn.Bhd yang beroperasi di No: 12 Jalan Industri USJ 1/11, Taman Perindustrian USJ 1, 47600 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

rempah masakan keluaran bumiputra, produk muslim, rempah halalan toyyiba, rempah rahman, rahman's spice,

rempah masakan keluaran bumiputra, produk muslim, rempah halalan toyyiba, rempah rahman, rahman's spice,



rempah kari ayam dan daging rahman, rahman spice, serbuk kunyit keluaran islam,

rempah kari keluaran Islam, rempah beriani muslim, rempah rahman, rahman spice, rahman spices,
rempah kurma Rahman

Bagi yang berminat untuk mencuba produk keluaran Rahman's Spice boleh dapatkan di shopee dan Lazada


untuk maklumat lanjut hubungi 



Line: 03 8081 5095 / 019 3129 555
Fax: 03 8024 0094


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...