Resepi Lamb Chop BlackPepper Sauces

By LiNa_Pg - Tuesday, May 21, 2013

Assalamualaikum...
Menu dinner malam tadi...Alhamdulillah kenyang layan western..sesekali biru mata hitamku...Lamb Chop dah menjadi menu kegemaran kami sekeluarga..Alhamdulillah anak2 pun pandai makan camni..Tadak la susah2 nk wat nasi bagai..
Hokeylah takmo buang masa.Meh kite semak resepi.Ekceli dah banyak kali wat menggunakan resepi yg sama.Tapi takpe ada sket kerajinan, haku tepek lagi resepinya.Senangkan korang tengok gambar, terus nampak resepi.

Cara buat lamb chop, cara buat kambing perap yang sedap
Macam biasa Lamb Chop geng ngan kentang putar/lenyek..kalau frech fries tu cam tak beshhh lak

RESEPI LAMB CHOP BLACKPEPPER SAUCE
Bahan - Bahan:
  • 4 keping daging kambing
  • 1/2 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar kicap manis (lina pg gn kicap mee)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano 
  • Sedikit olive oil
Cara-cara
  1. Bersih daging kambing dan toskan (Sila Klik Petua Hilangkan Hamis kambing)
  2. Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(Lina pg guna meat Tenderlizer yg cam hammer tu)
  3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam,diikut dengan herba (lada hitam, rosemery,oregano,tyme dan mixed herba)
  4. Gaukan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  6. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
  7. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
  8. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
Daging kambing yg telah dibersihkan.Tips tengok SINI .Diperisakan ngan kiub ayam/daging.Guna setengah kiub saja untuk 4-5pcs kepingan daging kambing..
Pastu diikuti ngan herba omputih ni seperti, rosemery, oregano, tyme..lada hitam dan juga lada putih.Kalau tadak herba omputih memadai ngan lada hitam kasar ajer.Pastu lumur lak ngan kicap mee dan juga sos tiram..Kalau tadak kicap mee guna jer kicap manis.Ok jugak
Last sekali baru lumurkan ngan bahan tumbuk..bawang n halia..Kena ikut step ni tau...barulah lamb tu meresap dan sedap..Kemudian perapkan selama sejam.Lagi lama lagi sedap.Kalau byk masa sy akan perap semalaman..
kemudian bolehlah di grill.Pastikan grill pan dah benar2 panas (Sampai berasap2 yeaa) barulah diletak kepingan daging kambing.
Grill hingga masak, ikut tekak korang la nk medium rare ke medium or well done yea..
Cara buat Lamb Chop Black Pepper resepi mudah dan sedap
Inilah hasilnya...taraaaa...moist, tender n juicy
MASHED POTATO
By lina pg

Bahan-Bahan:

  • 3 biji kentang besar (~1kg)
  • 2 sudu besar mentega
  • 1/4 cawan susu segar 
  • Serbuk Lada hitam kasar (jika suka)
Cara-cara :
  1. Kupaskan kentang dan dadu kecil (supaya cepat embuk dan mempercepat proses lenyek)
  2. Rebus kentang sehingga empuk (lina pg masukkan 1 sudu kecil garam semasa merebus kentang) 
  3. Bila empuk, toskan air.Terus lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas 
  4. Masukkan susu segar (sedikit demi sedikit) dan mentega. Gaul rata. 
  5. Sesuaikan rasa (tambah garam (jika tak cukup masin, lada sulah dan lada hitam) 
 kentang dikupas kulit dan didadu kecil.Masukkan 1/2sk garam.Rebus hingga empuk
 Setelah empuk, toskan airnya..nampak tak masih berasap2 tuh
 Time kentang ngah panas2 tuh masukkan mentega dan susu cair sedikit demi sedikit sambil lenyek hingga halus...kalau suka bleh tambah lada hitam semasa melenyek
Kentang yang sudah siap dilanyak olehku..bukan lenyek dah ni..tahap layak terus haha.Kalau wat kentang lenyek ni time marah memang sempoi abes la..kompom halus jer tekturnya hihi

SOS BLACK PEPPER 

By lina pg

Bahan-Bahan:

1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam (lina pg gn brand life)
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
2 sb mentega

Cara-Cara:

  1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
  2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
  3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
  4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
  5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
  6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

Note:
Lina pg tak gunakan sos tomato kerana sos lada hitam sudah memberi impact masam yang sedap.Saya pernah cuba resepi yang menggunakan sos tomato...rasanya agak spoil.Taste masing2  la kan.

  • Share:

You Might Also Like

51 comments

  1. assalamualaikum kak lina..western gitu ..complete set lagi..nak datang bwk pinggan la gini

    ReplyDelete
  2. @Norzila Zakaria
    wslm zila,
    Haha sesekali layan western zila..biru mata hitamku

    ReplyDelete
  3. Assalam sedapnya western food, kelabu mata hitam akk ni, nak biru takleh la pulak heheh,nampak sedap, anak2 mesti suka mkn kalo msk2 western mcm ni kan.

    ReplyDelete
  4. @EmbunRosaliza
    wslm..memang betul tu kak rosa, sejak dari beli lamb tu lagi dok sebuk tanya bila nk wat..adoi..kite ni nak ngabehkan lauk pauk market dulu..
    Kalau lamb ni memang frozen op kos tahan lama..
    Adeh tak tahan ngan request kiri kanan budak2 ni..buatkan ajerlah

    ReplyDelete
  5. sedapnya..sepinggan bape hinggit la ni ye?

    ReplyDelete
  6. @ezzyra
    Haha..aritu makan kat Mirs Kitchen..dalam rm12 kot...tp lamb ngan kentang goreng..kalau mashed potato mahal sket kot

    ReplyDelete
  7. assalam lina..lengkap resepi yang lina kongsikan..terima kasih..kalau acik kena gantikan..sebab tak makan kambing

    ReplyDelete
  8. @Acik Erna
    wslm..acik...
    cer acik tengok dalam bekas perapan (tupper ware biru tu)..ada ayam seketoi..untuk achik la tu hehe

    ReplyDelete
  9. Ya ampun!!!! bilalah boleh asapkan kembali dapur kami dengan lamb chop yang sangat sedap ni Lina... kami sekeluarga memang hantu lamb chop!

    ReplyDelete
  10. salam kak lina..

    bestnya menu..suka makan lamb chop ni tapi jarang dapat makan..

    ReplyDelete
  11. Ya Allah...sedapnya kak...buka2 dah terliuq tgk...x pernah lg beli lamb yg blm masak...kalu dah siap masak selalu la beli...dapnyerrr kak....

    P/S :- kak...labu tu fiza dah rendam ngan air kapur....pastu susun dlm periuk....buka api paling kecil n tutup....masih x berapa nak jadi gak...nanti nak buat lg...percubaan pertama gagal bukan bererti gagal selama2nya...ha ha ha...ayat skema sket...wink..wink...wink

    ReplyDelete
  12. @Amie
    Cepat kak amie..perasapkan dapur kak amei tu ngan kamben

    ReplyDelete
  13. @Bbwana adienia
    wslm..
    Akak pun jarang2 gak makan menu camni..
    kebetulan di supermarket..jumpa lamb segar..baru beli

    ReplyDelete
  14. @Hafizah Mohamad
    Akak dulu pun tak bape suaka makan lamb..bila buat sendri ni..jadi peberet lak

    ReplyDelete
  15. assalam Lina
    wah rajinnya,western lg
    asben akk suka lamb tp kalu akak suka daging biasa he hee
    nampak rumit tp mcm mudah je lina masak

    ReplyDelete
  16. Salam....

    Saya dah try resipi nie memang sangat2 menjadi....alhamdulillah!

    Hehe....thank you so much sebab kongsi resipi yg hebat nie. Many many thanks!


    ReplyDelete
  17. Tq dh try. Mmg jadila. 1st time masak western jadi. Sedap sgt. Masa gaul bahan2 tu pun dh naik aromanya.tqvm

    ReplyDelete
  18. Bru nk try...perap pun dh bau sdap...apatah lg nti mkn...sy wat lamb, beef & chicken...msti suka asben sy...suka sgt...

    ReplyDelete
  19. Bru nk try...perap pun dh bau sdap...apatah lg nti mkn...sy wat lamb, beef & chicken...msti suka asben sy...suka sgt...

    ReplyDelete
  20. salam... kak, before this sy silent reader je, ni bru berani nk komen.. hehe, neway, mlm td sy blik keja google resepi lamb chop, alhamdulillah jumpa jodoh kt blog akk.. hee...simple tp best! ptg td gak marinate lamb yg sy cairkn n pas mgrib td grill guna magic pan... mmg awesome! mcm beli kat kedai steak mhl je... tq sgt kak! ^^ luv ya...

    ReplyDelete
  21. mash potato tu kalau simpan blh tahan berapa lama ya?

    ReplyDelete
  22. mash potato tu kalau simpan blh tahan berapa lama ya?

    ReplyDelete
  23. Saya dah cuba western ni..Alhamdulillah...menjadi..sedap...siap sy share ngn ipar lagi

    ReplyDelete
  24. Saya dah cuba western ni..Alhamdulillah...menjadi..sedap...siap sy share ngn ipar lagi

    ReplyDelete
  25. Nmpk sedap n mudah je cara2nya...harus dcuba harini jg..tenkiu for d recipes..

    ReplyDelete
  26. As salam lina.. Tau tak brp kos bt ni? Suami gila kambing .. Masak sekeping mst tak ckup ni

    ReplyDelete
  27. Sy nk try buat guna resepi ni harini..tq sis ;)

    ReplyDelete
  28. guna kiub ayam ye.teringin nak rasa versi ni plak.

    ReplyDelete
  29. Sedap nye.. mcm nk try je ni esok...

    ReplyDelete
  30. Thanks sis lina.. ive tried your recipe. Sgt sedap.

    ReplyDelete
  31. Thanks sis lina, ive tried your recipe.. sedap! Thanks again. May Allah bless you. :)

    ReplyDelete
  32. @Alyaa Aldama
    welcome...and tenkiu sudi cuba...
    Amin..amin YRA

    ReplyDelete
  33. Mohon share resepi ye sis..xsbr nak buat...

    Tq

    ReplyDelete
  34. Wahhhh tengok pic aje dah terliur

    ReplyDelete
  35. Assalam..sis klau x guna stok ayam tu bleh x?suami x suka mkn cmpur2 ni...

    ReplyDelete
  36. Thanks sis diatas resepi nya. Mintak halal ya... saya gunakan utk niaga di warung saya...nk cba2 buat & semoga mnjdi tarikan pelanggan..

    ReplyDelete
  37. Nak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendiri

    ReplyDelete
  38. Assalam sis Lina. Resepi sos black pepper tu tuk brapa org makan?

    ReplyDelete
  39. @yusrina rahayu
    5-6 orang makan..sebab whip potato jugak sos yang sama...

    ReplyDelete
  40. Assalam sis Lina. Masa sis buat sos tu, air dimasukkan selepas tepung gandum se bati dan tak bergentil atau sis tunggu tepung tu masak?

    ReplyDelete
  41. Wee....terliur dibuatnya..haha. Baru ni bawa anak sedara pergi makan lamb chop kat restoren..cis tak berapa puas hati!! Buat sendiri lagi sedap ape hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  42. Wah... resepi yg lengkap admin bagi. Tq tq. Nk masak utk Bini nnt. Biar bahagia tekaknya.

    ReplyDelete
  43. POTATO MASH TU KALO PAKAI TEPUNG JAGUNG BOLEH TAK???

    ReplyDelete
  44. Hari ni sy Nak try bismillaah mudah2an menjadi ��

    ReplyDelete
  45. Nak tanya la.
    Jika dah perap berapa lama blh tahan ye. Tahan tak jika disimpan lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah perap semalaman, pindah ke bahagian frozen.. tahan lama berbulan gak la.. Nak mkn defrost lepas tu bakar..

      Delete