Resepi Puding Karamel Tanpa Telur (Mudah Dan Sedap)

By LiNa_Pg - Tuesday, May 28, 2013

Assalamualaikum...
Time sekolah ni, stok makanan kenalah sentiasa ada kat umah ni.Rasa macam nk makan puding tp tak tau nk wat puding apa...selongkar peti ais, tengok ada lah agar2 serbuk.Pikir punya pikir..bolehlah kot wat puding karamel ni ..Bila cakap pasal karamel ni..mesti ramai yang menggemari puding karamel kan...In case you all tadak stok telur, boleh dicuba resepi ni Puding Karamel Tanpa Telur.Ekceli resepi sangat femes sedikit masa dahulu.Saya sendiri sudah beberapa kali mencubanya.Tapi masa tu masih belum berblog lagi.Resepi ni disumbangkan oleh firasyira (myR) tapi saya olah sedikit sukatannya supaya lebih mudah.Memandangkan tuan tanah menggunakan sukatan senduk..Hasilnya memang mabeles...

cuaca panas..dapat makan puding camni, memang nikmat
 cantik jer kejadiannya
sebelum dibedah siasat 
 
want some bite??so yummy...nak tau...cubalah buat...

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
  • 2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair 
  • 3sb  tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara
  1. Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang (LiNa Pg tidak masukkan air,hanya cairkan gula sahaja) Kemudian ketepikan
  2. Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais

  • Share:

You Might Also Like

51 comments

  1. Assalam , mulusnya puding karamel tanpa telur ni, cantik sangat kejadiannya

    ReplyDelete
  2. rasa macam masuk je dalam blog ni, sudu je puding dan ngap terus.. mcm cite kartun he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.effect dia sampai mcm tu sekali kan kak...

      Delete
    2. Ya.effect dia sampai mcm tu sekali kan kak...

      Delete
  3. @EmbunRosaliza
    wslm...tak guna telur,elok sket la kejadiannya hehe..sedap pulak layan puding ni...dah berzaman tak buat..

    ReplyDelete
  4. @che mid
    Hahaha..kalau buleh wat camtu, suma pakat nk masuk n ngap

    ReplyDelete
  5. memang menggoda time cuaca panas2 gini... belum pernah buat lagi puding karamel tanpa telur...

    ReplyDelete
  6. tanpa telur yesssssssssss suker ni
    he hee
    sejuk melunncur kat tekak time panas2 ni

    ReplyDelete
  7. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    Boleh dicuba yg pesen tadak telur plak...lagipun jimat kos hihi

    ReplyDelete
  8. @mama sara nur
    kalau yg tak suka bau hanyir telur, harusss cube rcp ni..boleh gak menikmati puding karamel..
    memang sejuk jerrr anak tekak

    ReplyDelete
  9. Cantik betul kejadiannya Lina... selalu juga tengok resepi tanpa telur ni tapi belum lagi cuba... in shaa Allah satu hari nanti sampailah masanya benda ni masuk dapur kak Amie he he ehh

    ReplyDelete
  10. Salam kak lina ^^
    belum pernah cuba puding karamel versi xde telur nih. cantik nmpk texture dia tu.

    ReplyDelete
  11. Salam Sis...

    Wah..nampak sedap dan menjadi. Tanpa telur tu yang hebat...bole cuba ni

    ReplyDelete
  12. @Amie
    Sesaje je ni kak amie..tukar selera lak.Dok biasa makan puding telur jer kan?Yang ni lagi bagus kurang kolesterol..tang gula tu pejam mata sat...kang kaber minum air kosong bayk hihi

    ReplyDelete
  13. @tun_telani
    wslm Tun....harus cube ni..sedap setanding ngan puding telur gak.Yang penting sedap dan senang..memang dasar hahaha....

    ReplyDelete
  14. @Qashmere
    wslm...sedap gak kat tekak kami sekeluarga :)

    ReplyDelete
  15. ya ALLAH cantiknya kejadian puding tue nampak halus sgt lina..terasa2 sejuk kt tekak nie..

    ReplyDelete
  16. hari ni dh banyak kali keluar masuk rumah Lina tgk respi kek buah kukus, tp tak prasan plak puding caramel ni..amboiii...bestnyer.. kalo dpt makan, takleh berenti ni

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...emmm saya juga pernah cuba resipi ni suatu ketika dulu..memang bestttttt....Ehh...bila tgk puding yang mulus kat sini tetiba terasa nak buat lagiiiiii

    ReplyDelete
  18. @zila norazila
    TQ zila...tak guna telur, elok sket la kejadiannya...sedap makn time cuaca panas terik skrg ni

    ReplyDelete
  19. @Cendana Kasih
    Ha...ni mesti fokus sangat ngan kek buah la ni.Sy pun cam tingin nk wat lagik..ix fruit dah beli, suma bahan pun dah ada, cuma tunggu rajin mariiii saja haha

    ReplyDelete
  20. @Sue @ Nenie
    wslm Nenie....saya dah buat lamaaaa dulu...tu yg tetiba tingin lak nk makan..buat gak la.Lagipun senang bangettt

    ReplyDelete
  21. Salam, saya budak baru nak memasak...

    Serbuk agar2 tu cmna ya? klu pkai agar2 biasa boleh tak?

    TQ..

    ReplyDelete
  22. Sye beli agar sepeket tu 25 g...
    erm agak bpe sudu yea?...huhuhu

    ReplyDelete
  23. @Tautan Hati NabilaHasyim
    wslm, boleh jugak kalau nk guna agar2 strip tp kena pandai sukat air

    ReplyDelete
  24. @ainn teha
    Adeh...susah ni kalau nk agak2 takut tak jadi lak..MAYB boleh bahagi dua sukatan agar2 tu then tambah 1cawan air lagi, takut keras sangat puding tuh..
    Apa2 pun better cari agar2 serbuk 10g dulu, bila buat dan menjadi..baru boleh adjust sukatan agar2 25g tuh

    ReplyDelete
  25. Time pose..memang tergoda habis

    ReplyDelete
  26. Salam..sy slalu buat ni cuma sy kagum mcmna nk wat spaya puding karamel ni kuar cantek jer dr acuan loyang yeah?? Sy smemeh smcm jer tp rasa mmg sdpp..hihi

    ReplyDelete
  27. @QueenZ HaNeKoMa
    wslm,yg ni guna agar2 dik..kalau yg kukus tu maybe telur tu melekat kat loyang, tu yang sememeh

    ReplyDelete
  28. Sy br cube ari ni...xtau jd ke x..tp rasa cm x jd je hihii. .nk buat gula hangus tu...lps gula tu hangus masukkan air x

    ReplyDelete
  29. Hamboi¡,, .teliur lak.. .want some bite? Hexhex.. Btw, rcp tuu utk loyang saiz ap eh?

    ReplyDelete
  30. wah nmpk sdap lha sis nak try buat lha nnt....

    ReplyDelete
  31. Salam, dah lama nak cari puding karamel yg tak perlu guna telur. Mohon halalkan resepi ni utk saya buat jual2 kecil2an di kedai makan ibu mertua. Saya doakan supaya lina murah rezeki sampai bile2. Jazakallah

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Lina, saya dah cuba resepi ni. Ya Allah, sedap sangat. Saya suka sebab tak ada bau telur tu.. Saya mohon share resepi ke blog sebagai rujukan ya.. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg 4 cawan air tu agak2 satu cawan berapa mL? Ke boleh sukat guna tin susu tu .. 😁. Baru nak jejak dapur 😅 tu yg tak reti

      Delete
    2. Guna cawan metrik dik..cawan tu beli kat kedai bakeri..5hdngget jer 1 set..sekali dengan sudu metrik jugak..senang nak guna

      Delete
  33. Nak cuba lah resepi ni. Menarik!! Tanpa telur

    ReplyDelete
  34. Cantiknye.. kene cuba ni.. mesti sedap

    ReplyDelete
  35. Cantiknya rupa puding nih..in sha allah nk cuba nanti..mohon share resipi ek..jemput singgah blog saya.. :)

    ReplyDelete
  36. Boleh ke kalau pakai agar2 tali gntikan agar2 serbuk

    ReplyDelete
  37. Sy da try buat n awesome....thanks for the recipe...berebut xcukup ..so ri ni my Mom request lg suh buat...xsbr plak nk bg husbnd i bis ops bg dia plak rsa t...sbb ni fav dia.thnk again..dlu wat pkai telur mmg xpnh nye jdi.

    ReplyDelete
  38. Mmg sdp dn gebu,dlu takot nk bt sbb takot bau telo skrg dh ada rspi nie x pyh takot dh....bole bt lg..husbnd pon puji thx ya sis

    ReplyDelete
  39. Maaf nk tya kalau guna agar2 yg tali tu boleh dak. Mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  40. Salam sis..

    Saya dah pernah buat puding karamel ni few times and ok je. Tapi last 2 times i buat ni, dia jadik lembik. Mungkin i terlebih air.

    Hari ni saya buat sekali lagi and sy pastikan sukatan air tu mmg 4 cawan. Tpi dia still lembik dan berketel2.

    Apa sebabnya ye? mungkin agar2 sy pakai tak elok ke?

    ReplyDelete
  41. Salam..

    Saya buat puding karemel ini...sedap, mudah dan cantik jadinya.
    T. kasih share resipi..

    ReplyDelete
  42. Xda susu cair xpe ke boleh jd jgk?

    ReplyDelete
  43. Kalu xde tepung kastard boleh guna tepung jagung tak?

    ReplyDelete