Assalamualaikum...
Time sekolah ni, stok makanan kenalah sentiasa ada kat umah ni.Rasa macam nk makan puding tp tak tau nk wat puding apa...selongkar peti ais, tengok ada lah agar2 serbuk.Pikir punya pikir..bolehlah kot wat puding karamel ni ..Bila cakap pasal karamel ni..mesti ramai yang menggemari puding karamel kan...In case you all tadak stok telur, boleh dicuba resepi ni Puding Karamel Tanpa Telur.Ekceli resepi sangat femes sedikit masa dahulu.Saya sendiri sudah beberapa kali mencubanya.Tapi masa tu masih belum berblog lagi.Resepi ni disumbangkan oleh firasyira (myR) tapi saya olah sedikit sukatannya supaya lebih mudah.Memandangkan tuan tanah menggunakan sukatan senduk..Hasilnya memang mabeles...
cuaca panas..dapat makan puding camni, memang nikmat
cantik jer kejadiannya
sebelum dibedah siasat
want some bite??so yummy...nak tau...cubalah buat...
RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
- 2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
- 1 paket agar-agar serbuk 10g
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3sb tepung kastard
- 1 sk esen vanilla
- Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang (LiNa Pg tidak masukkan air,hanya cairkan gula sahaja) Kemudian ketepikan
- Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
- Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais
51 comments
Assalam , mulusnya puding karamel tanpa telur ni, cantik sangat kejadiannya
ReplyDeleterasa macam masuk je dalam blog ni, sudu je puding dan ngap terus.. mcm cite kartun he he..
ReplyDeleteYa.effect dia sampai mcm tu sekali kan kak...
DeleteYa.effect dia sampai mcm tu sekali kan kak...
Delete@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm...tak guna telur,elok sket la kejadiannya hehe..sedap pulak layan puding ni...dah berzaman tak buat..
@che mid
ReplyDeleteHahaha..kalau buleh wat camtu, suma pakat nk masuk n ngap
memang menggoda time cuaca panas2 gini... belum pernah buat lagi puding karamel tanpa telur...
ReplyDeletetanpa telur yesssssssssss suker ni
ReplyDeletehe hee
sejuk melunncur kat tekak time panas2 ni
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteBoleh dicuba yg pesen tadak telur plak...lagipun jimat kos hihi
@mama sara nur
ReplyDeletekalau yg tak suka bau hanyir telur, harusss cube rcp ni..boleh gak menikmati puding karamel..
memang sejuk jerrr anak tekak
Cantik betul kejadiannya Lina... selalu juga tengok resepi tanpa telur ni tapi belum lagi cuba... in shaa Allah satu hari nanti sampailah masanya benda ni masuk dapur kak Amie he he ehh
ReplyDeleteSalam kak lina ^^
ReplyDeletebelum pernah cuba puding karamel versi xde telur nih. cantik nmpk texture dia tu.
Salam Sis...
ReplyDeleteWah..nampak sedap dan menjadi. Tanpa telur tu yang hebat...bole cuba ni
@Amie
ReplyDeleteSesaje je ni kak amie..tukar selera lak.Dok biasa makan puding telur jer kan?Yang ni lagi bagus kurang kolesterol..tang gula tu pejam mata sat...kang kaber minum air kosong bayk hihi
@tun_telani
ReplyDeletewslm Tun....harus cube ni..sedap setanding ngan puding telur gak.Yang penting sedap dan senang..memang dasar hahaha....
@Qashmere
ReplyDeletewslm...sedap gak kat tekak kami sekeluarga :)
ya ALLAH cantiknya kejadian puding tue nampak halus sgt lina..terasa2 sejuk kt tekak nie..
ReplyDeletehari ni dh banyak kali keluar masuk rumah Lina tgk respi kek buah kukus, tp tak prasan plak puding caramel ni..amboiii...bestnyer.. kalo dpt makan, takleh berenti ni
ReplyDeleteAssalamualaikum...emmm saya juga pernah cuba resipi ni suatu ketika dulu..memang bestttttt....Ehh...bila tgk puding yang mulus kat sini tetiba terasa nak buat lagiiiiii
ReplyDelete@zila norazila
ReplyDeleteTQ zila...tak guna telur, elok sket la kejadiannya...sedap makn time cuaca panas terik skrg ni
@Cendana Kasih
ReplyDeleteHa...ni mesti fokus sangat ngan kek buah la ni.Sy pun cam tingin nk wat lagik..ix fruit dah beli, suma bahan pun dah ada, cuma tunggu rajin mariiii saja haha
@Sue @ Nenie
ReplyDeletewslm Nenie....saya dah buat lamaaaa dulu...tu yg tetiba tingin lak nk makan..buat gak la.Lagipun senang bangettt
Salam, saya budak baru nak memasak...
ReplyDeleteSerbuk agar2 tu cmna ya? klu pkai agar2 biasa boleh tak?
TQ..
Sye beli agar sepeket tu 25 g...
ReplyDeleteerm agak bpe sudu yea?...huhuhu
@Tautan Hati NabilaHasyim
ReplyDeletewslm, boleh jugak kalau nk guna agar2 strip tp kena pandai sukat air
@ainn teha
ReplyDeleteAdeh...susah ni kalau nk agak2 takut tak jadi lak..MAYB boleh bahagi dua sukatan agar2 tu then tambah 1cawan air lagi, takut keras sangat puding tuh..
Apa2 pun better cari agar2 serbuk 10g dulu, bila buat dan menjadi..baru boleh adjust sukatan agar2 25g tuh
Time pose..memang tergoda habis
ReplyDeleteSalam..sy slalu buat ni cuma sy kagum mcmna nk wat spaya puding karamel ni kuar cantek jer dr acuan loyang yeah?? Sy smemeh smcm jer tp rasa mmg sdpp..hihi
ReplyDelete3sb tepong kastat tu ape
ReplyDelete@QueenZ HaNeKoMa
ReplyDeletewslm,yg ni guna agar2 dik..kalau yg kukus tu maybe telur tu melekat kat loyang, tu yang sememeh
@danisha
ReplyDelete3 sudu besar tepung kastad
Sy br cube ari ni...xtau jd ke x..tp rasa cm x jd je hihii. .nk buat gula hangus tu...lps gula tu hangus masukkan air x
ReplyDeleteHamboi¡,, .teliur lak.. .want some bite? Hexhex.. Btw, rcp tuu utk loyang saiz ap eh?
ReplyDeletewah nmpk sdap lha sis nak try buat lha nnt....
ReplyDeleteTk kukus ye?
ReplyDeleteSalam, dah lama nak cari puding karamel yg tak perlu guna telur. Mohon halalkan resepi ni utk saya buat jual2 kecil2an di kedai makan ibu mertua. Saya doakan supaya lina murah rezeki sampai bile2. Jazakallah
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina, saya dah cuba resepi ni. Ya Allah, sedap sangat. Saya suka sebab tak ada bau telur tu.. Saya mohon share resepi ke blog sebagai rujukan ya.. tq.
ReplyDeleteYg 4 cawan air tu agak2 satu cawan berapa mL? Ke boleh sukat guna tin susu tu .. 😁. Baru nak jejak dapur 😅 tu yg tak reti
DeleteGuna cawan metrik dik..cawan tu beli kat kedai bakeri..5hdngget jer 1 set..sekali dengan sudu metrik jugak..senang nak guna
DeleteNak cuba lah resepi ni. Menarik!! Tanpa telur
ReplyDeleteCantiknye.. kene cuba ni.. mesti sedap
ReplyDeleteCantiknya rupa puding nih..in sha allah nk cuba nanti..mohon share resipi ek..jemput singgah blog saya.. :)
ReplyDeleteBoleh ke kalau pakai agar2 tali gntikan agar2 serbuk
ReplyDeleteSy da try buat n awesome....thanks for the recipe...berebut xcukup ..so ri ni my Mom request lg suh buat...xsbr plak nk bg husbnd i bis ops bg dia plak rsa t...sbb ni fav dia.thnk again..dlu wat pkai telur mmg xpnh nye jdi.
ReplyDeleteMmg sdp dn gebu,dlu takot nk bt sbb takot bau telo skrg dh ada rspi nie x pyh takot dh....bole bt lg..husbnd pon puji thx ya sis
ReplyDeleteMaaf nk tya kalau guna agar2 yg tali tu boleh dak. Mohon pencerahan.
ReplyDeleteSalam sis..
ReplyDeleteSaya dah pernah buat puding karamel ni few times and ok je. Tapi last 2 times i buat ni, dia jadik lembik. Mungkin i terlebih air.
Hari ni saya buat sekali lagi and sy pastikan sukatan air tu mmg 4 cawan. Tpi dia still lembik dan berketel2.
Apa sebabnya ye? mungkin agar2 sy pakai tak elok ke?
Salam..
ReplyDeleteSaya buat puding karemel ini...sedap, mudah dan cantik jadinya.
T. kasih share resipi..
Xda susu cair xpe ke boleh jd jgk?
ReplyDelete@Unknown
ReplyDeleteGuna susu segar/fresh milk
Kalu xde tepung kastard boleh guna tepung jagung tak?
ReplyDelete