Resepi Kek Coklat Lapis Cream Cheese/Kek Lapis Kukus Cream Cheese
By LiNa_Pg - Monday, March 18, 2013
Assalamualaikum...
Pestaim tengok kek coklat layer ngan cream cheese kat umah Hana terus jatuh cinta.Nampak cam senang jer nak buat.Cuma tuan badan jer selalu tak senang untuk menerai resepi.Hmm bila ada waktu senggang terus godek2 wat kek ni...Memang sedap dan lembut.Saya potong ni time suam2 lagi...Hurmmm alangkah nikmatnya makan time suam..ada setengah kek tak sedap kalau makan masa panas..kena sejukkan dulu 3-4jam baru rasa nikmat.Tapi lain ngan kek ni..masa suam pun dah sedap..apatah lagi kalau sejukkan dulu dalam esbok mesti bertambah2 sedap...Tak caya...kenalah try sendiri...
kali ni cheq malas nk posing beratur sopan bagai...ni nama dia..posing sambrono..sebelah pegang kamera sebelah suap kek..
Ni rupa kuar dari loyang...layer pun comot2 jer..
RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Rujukan Dari Sifu : Yatie Ratu Talam n Hana
Sharing : Lina pg
(Loyang 8x8x3)
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus - lina pg gn 50g
- 1 biji telur gread A
- 1 sudu besar air - lina pg guna susu cair
- 1 sk jus lemon
- 1 sudu besar tpng gandum - lina pg gn tepung Hong Kong
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air, jus lemon dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko* (lina pg gn 1/2 cawan)
- 1 sudu kecil baking soda* (lina pg gn 1/2 sk)
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.(Last punya lina pg kukus selama 30min)
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
32 comments
Assalamualaikum Lina,
ReplyDeletealahaiiiiiii wat terliur je pepagi tngk kek mcm ni..sedapkan, mudah plk tu membuatnya...kalau dekat maunya nak mintak sepotong..tq sudi mencuba..
lama x buat ni....malas sbnrnya...hehe.....nak akak pnya lah....! cam best je....:-)
ReplyDeletememang sedap ni...anak saya suka sangat.
ReplyDeleteassalam lina..cantik je jadinya kek lina..acik pernh cuba buat..creem nya tu tak rata..ada nipis ada yang tebal..bila potong tak cantik..nasib baik sedap..
ReplyDeleteWaaaa... dh ramai yg tayang kek cheese ni... terlior lama dah tp tak terbuat2 jugak... kalau ada lagi nak mintak sepotong, boleh? heeee
ReplyDeletesedapnya Lina kalau yg bercheese macam ni wlaaupun semborono je tetap menawan hatikuuuuuu
ReplyDeletesalam akak..
ReplyDeletenak tnya, adunan kek kena guna mixer tak? nmpk senang je method mcm godek-godek guna tangan jek..:)
@Yatie
ReplyDeletewslm yatie, memang sedap sangat.makan2 panas2 pun leh layan gak.TQ untuk rcpnya
@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteHmm..kalau tingin kena godek2 la...akak nk hulurkan dok jauh sangat hihi
@Marsita yahya
ReplyDeleteAnak kecil akak pun suka gak..Dia kalau kek coklat biasa tak makan.Yang ni maybe ada cheese..dia makan lak
@Acik Erna
ReplyDeletewslm acik, sy punya pun sama gak tu..time kukus lapisan cis nampak begelombang.Dalam hati dah cuak dah..tp bila masak n potong...elok gak hasilnya
@Gee®
ReplyDeleteSebab ramai dok menerai tu yang tergerak ati nk cuba gak...udah pinish la suma ni
@Nooriah Abdullah
ReplyDeleteBetul tu kak Noor,gandingan kek coklat n cheese mmg mantap..
@gocke
ReplyDeletewslm, memang kena guna mixer...gocke cubalah guna hand whisk, kalau hasilnya berjaya..nanti komen kat sini.Boleh akak guna methode tu pulak
Sedap kek ni kan Lina... Kak Amie buat 2 kali dah, berebut2 anak makan!
ReplyDeleteSungguh ke tergoda rasa mcm nak terus g cari cis je
ReplyDeleteSalam tuanrumah, macamana nak buat gula hangus yg 1 cawan tu ye? Boleh tolong beritahu saya? Terima kasih!
ReplyDelete@Salt N Turmeric
ReplyDeletewslm, resepi ni TIDAK menggunakan gula hangus.
mmg kena gne ke jus lemon tu??klu x gne or gnti ngn bhn lain xleh??
ReplyDelete@CIK CHUBBY
ReplyDeleteJus lemon digunakan untuk balance rasa lemak cis tu..kalau xletak pun xpe..tp ada rase muak sket
minta resepi ni yer Lina pg. terima kasih.
ReplyDeletesalam kak lina..masa letak layer coklat tu bape cm ye agak2 ? jenis kek nie kan nipis je..sy jnis seriau ckit..biasa buat kek tebal2..bila nipis nie xreti nk agak plak
ReplyDelete@mimi zakaria
ReplyDeletewslm, adunan kek coklat tu lepas siap adun, terus bahagi dua.Masuk setengah adunan dalam loyang dan kukus.Lepas masak, curahkan layer cis (putih)kukus hingga masak.Last sekali curah pulak adunan coklat(belen setengah adunan lagi td)dan kukus hingga masak.lama sket pun tak pe (dalam 30min)supaya kek masak keseluruhannya.
oo yeke..ok paham..lg 1 utk ape yer tutup loyang dgn aluminium foil ? utk elak kek dr gelembung atau ade sbb lain ?
ReplyDelete@mimi zakaria
ReplyDeleteUntk air dr penutup kukusan meninit ats kek
Camne nak bagi permukàan atas kek merekah ?
ReplyDeletesedap....makan sampai habis
ReplyDeleteAssalam.sy dah try buat kek coklat lapis cheese ni semalam.mmg mabeles.ank2pn suka.tq for sharing
ReplyDeletemana nak beli tepung hong kong ye
ReplyDeletelagi satu jus lemon jenis apa nk beli
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, kalau nak bakar ok tak??? Suhu brapa celcious, bpa minit ???
ReplyDeletesalam...baru nak tanya soalah yg sama mcm iera hanim tu...
ReplyDelete