Resepi Kek Coklat Lapis Cream Cheese/Kek Lapis Kukus Cream Cheese

By LiNa_Pg - Monday, March 18, 2013

Assalamualaikum...
Pestaim tengok kek coklat layer ngan cream cheese kat umah Hana terus jatuh cinta.Nampak cam senang jer nak buat.Cuma tuan badan jer selalu tak senang untuk menerai resepi.Hmm bila ada waktu senggang terus godek2 wat kek ni...Memang sedap dan lembut.Saya potong ni time suam2 lagi...Hurmmm alangkah nikmatnya makan time suam..ada setengah kek tak sedap kalau makan masa panas..kena sejukkan dulu 3-4jam baru rasa nikmat.Tapi lain ngan kek ni..masa suam pun dah sedap..apatah lagi kalau sejukkan dulu dalam esbok mesti bertambah2 sedap...Tak caya...kenalah try sendiri...

 kali ni cheq malas nk posing beratur sopan bagai...ni nama dia..posing sambrono..sebelah pegang kamera sebelah suap kek..
Ni rupa kuar dari loyang...layer pun comot2 jer..
RESEPI KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Rujukan Dari Sifu : Yatie Ratu Talam n Hana
Sharing : Lina pg
(Loyang 8x8x3)
BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus - lina pg gn 50g
  • 1 biji telur gread A
  • 1 sudu besar air - lina pg guna susu cair
  • 1 sk jus lemon
  • 1 sudu besar tpng gandum - lina pg gn tepung Hong Kong
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air, jus lemon dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko* (lina pg gn 1/2 cawan)
  • 1 sudu kecil baking soda* (lina pg gn 1/2 sk)
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.(Last punya lina pg kukus selama 30min)
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

  • Share:

You Might Also Like

32 comments

  1. Assalamualaikum Lina,
    alahaiiiiiii wat terliur je pepagi tngk kek mcm ni..sedapkan, mudah plk tu membuatnya...kalau dekat maunya nak mintak sepotong..tq sudi mencuba..

    ReplyDelete
  2. lama x buat ni....malas sbnrnya...hehe.....nak akak pnya lah....! cam best je....:-)

    ReplyDelete
  3. memang sedap ni...anak saya suka sangat.

    ReplyDelete
  4. assalam lina..cantik je jadinya kek lina..acik pernh cuba buat..creem nya tu tak rata..ada nipis ada yang tebal..bila potong tak cantik..nasib baik sedap..

    ReplyDelete
  5. Waaaa... dh ramai yg tayang kek cheese ni... terlior lama dah tp tak terbuat2 jugak... kalau ada lagi nak mintak sepotong, boleh? heeee

    ReplyDelete
  6. sedapnya Lina kalau yg bercheese macam ni wlaaupun semborono je tetap menawan hatikuuuuuu

    ReplyDelete
  7. salam akak..

    nak tnya, adunan kek kena guna mixer tak? nmpk senang je method mcm godek-godek guna tangan jek..:)

    ReplyDelete
  8. @Yatie
    wslm yatie, memang sedap sangat.makan2 panas2 pun leh layan gak.TQ untuk rcpnya

    ReplyDelete
  9. @Asyifa Mustaffa
    Hmm..kalau tingin kena godek2 la...akak nk hulurkan dok jauh sangat hihi

    ReplyDelete
  10. @Marsita yahya
    Anak kecil akak pun suka gak..Dia kalau kek coklat biasa tak makan.Yang ni maybe ada cheese..dia makan lak

    ReplyDelete
  11. @Acik Erna
    wslm acik, sy punya pun sama gak tu..time kukus lapisan cis nampak begelombang.Dalam hati dah cuak dah..tp bila masak n potong...elok gak hasilnya

    ReplyDelete
  12. @Gee®
    Sebab ramai dok menerai tu yang tergerak ati nk cuba gak...udah pinish la suma ni

    ReplyDelete
  13. @Nooriah Abdullah
    Betul tu kak Noor,gandingan kek coklat n cheese mmg mantap..

    ReplyDelete
  14. @gocke
    wslm, memang kena guna mixer...gocke cubalah guna hand whisk, kalau hasilnya berjaya..nanti komen kat sini.Boleh akak guna methode tu pulak

    ReplyDelete
  15. Sedap kek ni kan Lina... Kak Amie buat 2 kali dah, berebut2 anak makan!

    ReplyDelete
  16. Sungguh ke tergoda rasa mcm nak terus g cari cis je

    ReplyDelete
  17. Salam tuanrumah, macamana nak buat gula hangus yg 1 cawan tu ye? Boleh tolong beritahu saya? Terima kasih!

    ReplyDelete
  18. @Salt N Turmeric

    wslm, resepi ni TIDAK menggunakan gula hangus.

    ReplyDelete
  19. mmg kena gne ke jus lemon tu??klu x gne or gnti ngn bhn lain xleh??

    ReplyDelete
  20. @CIK CHUBBY
    Jus lemon digunakan untuk balance rasa lemak cis tu..kalau xletak pun xpe..tp ada rase muak sket

    ReplyDelete
  21. minta resepi ni yer Lina pg. terima kasih.

    ReplyDelete
  22. salam kak lina..masa letak layer coklat tu bape cm ye agak2 ? jenis kek nie kan nipis je..sy jnis seriau ckit..biasa buat kek tebal2..bila nipis nie xreti nk agak plak

    ReplyDelete
  23. @mimi zakaria
    wslm, adunan kek coklat tu lepas siap adun, terus bahagi dua.Masuk setengah adunan dalam loyang dan kukus.Lepas masak, curahkan layer cis (putih)kukus hingga masak.Last sekali curah pulak adunan coklat(belen setengah adunan lagi td)dan kukus hingga masak.lama sket pun tak pe (dalam 30min)supaya kek masak keseluruhannya.

    ReplyDelete
  24. oo yeke..ok paham..lg 1 utk ape yer tutup loyang dgn aluminium foil ? utk elak kek dr gelembung atau ade sbb lain ?

    ReplyDelete
  25. @mimi zakaria
    Untk air dr penutup kukusan meninit ats kek

    ReplyDelete
  26. Camne nak bagi permukàan atas kek merekah ?

    ReplyDelete
  27. Assalam.sy dah try buat kek coklat lapis cheese ni semalam.mmg mabeles.ank2pn suka.tq for sharing

    ReplyDelete
  28. mana nak beli tepung hong kong ye

    ReplyDelete
  29. lagi satu jus lemon jenis apa nk beli

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum kak, kalau nak bakar ok tak??? Suhu brapa celcious, bpa minit ???

    ReplyDelete
  31. salam...baru nak tanya soalah yg sama mcm iera hanim tu...

    ReplyDelete