Assalamualaikum..
Pestaim tengok kek ni kat fb Evelyn Gemina, terus jatuh cinta.Memandangkan cream cis memang sentiasa ada dalam simpanan, terus saja ON projek baking kek keju ni.Sangat mudah dan sedap...Tak mo bebel panjang, meh la kita semak resepi...Pas ni TMK bercuti siaran buat sementara waktu ya menghabeskan baki cuti sekolah...
nampak tak tektur dia yang lembut dan gubu tuh
peringatan handle with care..sangat fragile..masuk mulut lesap
pas kuar oven..3x cucuk baru masak haha...marble ke laut sebab ada masalah teknikal haha
RESEPI FEATHER LIGHT CHEESE CAKE
Rujukan : Evelyn Gemina , Hana Memories
Sumber : Lina pg
( Sila rujuk pada link sifu2 kat atas yea..resepi kat bawah ni ikut methode saya buat)
Bahan-bahan
- 250ml susu segar/susu cair
- 20g butter
- 125g cream cheese - suhu bilik
- 60g tepung Hong Kong (tepung gandum/tepung kek pun ok)
- 3 biji kuning telur
- 1 tsp esen vanila
- 3 biji putih telur
- 1/8 tsp cream of tartar
- 80gm gula
- 1sk jus lemon
- secubit garam
- 1sk coklat emulco
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 175'C. Gris loyang 8in dan taburkan sedikit tepung
- Panaskan susu dan juga butter ke dalam periuk. Masukkan cream cheese. Kacau sentiasa menggunakan whisk sehingga agak likat@pekat.Masukkan jus lemon.Ketepikan dan biarkan suam sebentar.Boleh juga dilakukan kaedah double boiler
- Pukul kuning telur dan juga esen vanila sehingga berkrim. Masukkan tepung dan juga campuran cheese tadi. Kacau menggunakan whisk sebati. ketepikan.
- Mangkuk lain, putar putih telur dan krim tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga soft peak. (terbalikkan adunan tak jatuh)
- Ambil 1/4 bahagian putih telur dan campurkan ke dalam adunan kuning telur dan creamcheese tadi. Gaul menggunakan spatula. Kemudian tuang ke dalam baki adunan putih telur secara perlahan2. Gaul sebati tp jangan sampai over mix.
- Ambil secawan adunan dan campurkan dengan choc emulco.Tuang adunan plain ke dalam loyang. Kemudian marblekan dengan adunan koko.
- Bakar secara waterbath selama 50-60min. Sejukkan baru potong.
17 comments
assalam lina
ReplyDeleteyum yum cheese kek, sedapnya
Salam kak lina.. yg ni makan sebiji kek pun xpe nih.. hihi..
ReplyDeletesalam na.... mmg sedap kek nih.. lawa gak marble na tuh... marble kita aritu ntah kemana-mana peginya... hehe
ReplyDeleteWoww..mmg nmpak light & gebuss banget ciskek tuh..bak akak 2 potong!
ReplyDeletesedapnyer tgk kek tu...walaupun marble ntah kemana2 tapi kegebuan dan cair dimulut tu yg di cari2...he he he***ayat skema skit...
ReplyDeletesalam lina,
ReplyDeletemmg nampak gebus..color pun lembut jew..meh antar umah zila sikit..
@mama sara nur
ReplyDeletewslm..sja menerai macam2 rcp cis kek ni..yg penting suma pun sedap hihi
@tun_telani
ReplyDeletewslm Tun,kek ni kecik jer size 8in..memang bleh abes punya
@hana
ReplyDeletewslm hana...best arr cis kek ni..nanti nk try kek kukus tembikai hana lak
@inahar ali
ReplyDeleteMemang gebus n light tektur kek ni..meh2 ada belen sket lagi ni
@Hafizah Mohamad
ReplyDeleteMarble ke laut haha..takpelah janji sedap di tekak..ayat kaber line
@zila norazila
ReplyDeletewslm zila, ibu mengadung xleh dihampakan..meh kite makan sesama
Wahhh...sy suka cheese...
ReplyDeletewahhh...kek tu nmpk sgt lembutss n gebuss..nk try la nti..
ReplyDeleteLove this cake kak lina, lembut saja kan :)
ReplyDeletebr siap mnyejukkan kek ni.. lom try mkn je..sok br leh ptg..xsabau nk mnerai
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak..wahhhh kek keju..sukeeeeee...Saya pernagh sekalu dulu cuba buat kek keju yang ada lapisan corak2 coklat kat atasnya..Tapi semua adunan coklat turun ke bawah..Agaknya ganas sangat time tuang adunan coklat tu... ^___^
ReplyDelete