Assalamualaikum...
N3 pertama di bulan April.Agak kebizian lately.Dah lama tingin nak try Ayam Kam Heong ni.Hari ni baru terlaksana.Rasanya ada lebih kurang macam Ayam Kicap Pedas Karipulai/Daun Kari tuh sebab ada menggunakan daun kari dan kicap.Pedasnya dari rempah kari dan cili padi.Tak mo bebel panjang sebab banyak keje menanti.Meh layan gambo n resepinya.Disebabkan saya kekurangan daun kari, jadi saya tambah dengan daun limau purut.
Hitam legam ayam kam heongku haha..
RESEPI AYAM KAM HEONG
Rujukan : kak Amie
Derhaka serba sedikit by : Lina pg
Bahan untuk perapan ayam:
- 4 ketul peha ayam potong 2 (dpt 8pcs)
- 1 sudu teh kicap cair
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 sudu teh minyak bijan
Satukan semua bahan, perap ayam dalam peti sejuk selama 30
minit.Kemudian goreng hingga masak.Ketepikan
Bahan sos Kam Heong:
- 100g udang kering (rendam dulu 10 minit dan tos)tumbuk
- 2 ulas bawang putih (lina pg tumbuk kasar)
- 8 biji bawang merah (lina pg tumbuk kasar)
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 1/2 mangkuk daun kari (lina pg gn 2 tangkai)
- 6 bj cili padi
- 3 sudu besar minyak
- 1 biji cili merah (hiris)
- 1 biji cili hijau
- 5 helai daun limau purut
- 2 sudu besar serbuk kari
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh kicap pekat
Cara:
- Panaskan minyak, tumiskan daun kari dan bawang besar cincang hingga wangi dan bawang besar sedikit layu
- Kemudian masukkan bahan tumbuk dan semua bahan perencah, kacau hingga bau semerbak.(Masukkan sedikit air supaya lebih berkuah)
- Masukkan cili padi, hirisan cili merah dan hijau, daun limau purut.Kacau sebati
- Masukkan gorengan ayam.Kacau sebati.Dah siap
7 comments
dapat nasi putih panas2, satu lauk ni je pon mmg lajuu makan nih..
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteKalau lauk camni,akak pun suka makan satu lauk..makan kering2 gitew ajer
Assalamualaikum..Alhamdulillah..ada pun resipi sos kam heong..klu sebelum ni, resipi ayam kam heong, mesti diorang mention sos tu boleh didapati di pasaran...Sekarang dah ada resipi, ada masa nanti bolehlah cuba ^___^
ReplyDeleteAssalam kak,wah bz ngan order ke akk..sdap kam heong mkn ngan nasi pnas2,mmg xyah mkn ngan lauk len dah kan,sy pernah try versi nih n versi kat blog kak diana,dua2 sdp..wat ngan udng pon best gak..
ReplyDeletealahai siannyer akk xde dun kari ya,meh ambk kat umh sy kak,de byk pokok..
@Sue @ Nenie
ReplyDeletewslm,sedap taw Nenie..nanti leh try
@Zaliedana
ReplyDeletewslm ct...Alhamdulillah rezeki..ada gak order sket2..tu yg senyap sunyi dapur hehe
Daun kari ada seciput jer..xbape nak beraroma..tu yg gatai pi tambah daun limau purut hihi..
owh ada pokok..best tu..nak guna,petik ajer daun kari tuh
Ya Allah! Sedapnya kalau masak kam heong... mula2 rasa dulu, semua nak dikamheongkan... udanglah, ketamlah... sampai makan di kampung pun Kak Amie bawa setapau ayam kam heong... yang tak pernah makan pun menambah 2-3 kali... sebab sedapkan Lina.
ReplyDelete