Assalamualaikum...
Dah banyak kali ulang siar ayam kapitan ni.Memang menjadi peberet kami sekeluarga.Senang lak tu nak buat.Tak bape pedas,jadi budak kecik pun bleh makan.Senang kije...tak yah masak asing2 untuk dah Maisarah.Kalau takmo makan nasi, cicah ajer ngan roti..Kenyang gak tuh..sumber asal DJ
Kalau ada yang nak mencuba silakan..
AYAM MASAK KAPITAN
sumber asal : DJ
sumber 2 : lina pg
Bahan Kisar
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 6- 7 biji Cili Merah
- Sedikit lengkuas
- Sedikit kunyit hidup
- Stgh cm halia
- 1 batang serai
- 1sb udang kering (rendam sekejap supaya lembut-toskan)
Bahan A
- Ayam dipotong ikut suka
- 200 ml santan
- 50 ml susu cair
- 3 asam keping
- Cili merah & hijau (dipotong)
- 1 biji tomato belah 4
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan dan susu cair dan asam keping.Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan garam, gula .Kacau sentiasa.
- Masukkan tomato dan hirisan cili.Tutup api, dah siap
17 comments
senang je ye resepinya...
ReplyDelete@Asyifa Mustaffa
ReplyDeleteA..ah..senang dan sedap..Itulah pilihan akak haha
salam kak...menyelerkan npk resepi pun ringkas je...boleh lah try....elok juga tu cicah sama roti, pasti laku heee
ReplyDeleteSenang dan sedap! mmg menjadi pilihan nih ^^
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletewslm sheila, rcp n cepat..mmg betul tu cicah ngan roti pun sedap
@tun_telani
ReplyDeleteSetuju
sedapnya ayam kapitan.. hari tu dah test gak wat camni.. sedap.. anak2 suggestkan.. tapi beli perencah siap.. balik masuk santan and ayam je..
ReplyDelete@JaSSNaNi
ReplyDeletesenang jer Nani..lagipun tak pedas, anak2 bleh makan
salam sis
ReplyDeletepernah dengar tapi xpernah try. senang & nampak sedap ;)
tak pernah lagi masak ayam kapitan ni... nnt leh try..
ReplyDeletere: aah.. dah ambil tempahan puding sagu tu... dah minta izin dgn Gertrude terlebih dulu.. sbb tu resepi dia.. hehe.. tp utk loyang besar tu akak dah ejas kuantiti resepi utk muat loyang 9" / 10"
@rostina76
ReplyDeletewslm...senang jer..bleh try la nanti
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteVariasi masakn berkuah ala-ala kari gitu haha..bleh la cuba nanti.
Betul tindakan akak tu minta izin ngan tuan punya asal..lebih berkat dgn keizinan mereka.
Selalu juga nampak resepi kapitan ni Lina, tapi belum pernah cuba. Tq for sharing kelazatannya... memang kena cuba juga ni.
ReplyDelete@Amie
ReplyDeletedah banyak wat ni kak amie..suka ngan rcp ni
sedap... baru ja try... tq.. :)
ReplyDeletesalam , resepi ni kena tambah air ke tak??
ReplyDelete@shah ncc
ReplyDeletewslm, kalau suka berkuah boleh tambah air..tp kena adjust balik la masam masinnya tu