Assalamualaikum...
Rasa cam seminggu lebih tak buat kek untuk makan2.Asyik buat untuk tempahan jer.Kebetulan kemarin memang free tadak order, terus jer buat projek baking yang tertangguh ni.Asam Manis atau Hawflakes memang dah beli 2 minggu dah kot.Cuma dok tunggu masa nk buat jer.Tu pun tengok 2 bungkus dah lesap haha..Angkara siapakah itu.
Kalau kat Klate Asam Manis ni dipanggil Gambir ( Gam bear) agaknya sebab fizikalnya sama dengan gambir yang dimakan bersama sirih tu kot (memandai jer kan)
Okey lah berbalik pada tajuk n3 hari ni, Kek Velvet Kukus Lapis HawFlakes ni memang cukup femes kat dapur para blogger.Rasanya 2-3tahun lepas kot.Cuma dapur TMK jer yang tak tebuat.Bukan apa sebab dah set dalam paler, mesti susah tu nk susun asam manis.Pastu nak kukus selapis-selapis.Bab tu yang malasss rasanya.
Hari tu (lama dah la ni sampai ta ingat tarikh) kak rosaliza ada wat balik kampung kek ni..Saya pun try la makan, dapat 2 ketoi jer kot (small piece) hmmm...sedap gak kek ni.Terus semangat nk buat.Barulah saya study resepi kek ni.Rupanya senang sangat nk buat...Tu la kan..tak cuba mana nak taw...
Cam biasalah resepi ni kepunyaan kak Fida(myR) sifu masak2...
- 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
- 225 g gula halus (1 cwn rata)
- 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
- 1 sk rata baking powder*
- 1 sb ovalette
- 150 ml susu cair
- 1/2 sk garam
- 100 ml minyak jagung/masak
- 1 sk esen vanilla
- pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
- secukup hawflakes (lina pg gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
- Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.Loyang disapu minyak/butter dan dialas dengan baking paper.Ketepeikan.
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Bahagikan adunan kek kepada 6 bahagian dan warnakan mengikut kaler pilihan.
- Tuangkan adunan yang telah diwarnak ke dalam loyang.Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya
- Kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.Pastikan lapisan kek telah masak, barulah dilapis dengan lapisan seterus
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.(Untuk lapisan terakhir lina pg kukus selama 40min)
- Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
17 comments
cantiknye kak lina..suka plak zila tgk warna warni..selalu beli hijau kuning je..sama la kita kak zila tak terbuat makan je suka..
ReplyDeleteSalam kak lina ^^ tun tgh queue kek niii nk buat utk bw blk ke kg lg 2minggu :) cantik je lapisan akak buat nih.
ReplyDeleteassalam lina
ReplyDeletecantik kalernya tu
sedap kek ni masam2 manis ,sukerrr sgt akak
@norzila
ReplyDeleteakak pun suka tengok kek ni..bila makan tergigit asam manis tu yg sedap hihi..kalerpul ala-ala trepit lite gitu
@tun_telani
ReplyDeletewslm tun, kak lina pun lama beno Q kek ni.Makan 2-3 taun gak hihi..rupanya senang jer nk wat...Buat la Tun.Rasanya insyaAllah sedap
@mama sara nur
ReplyDeletewslm nuri, sedap...rasa masam manis
kek velvet hawflakes ni memang sedap..terasa masam manis keknya..
ReplyDeletena.... nak sket kek tuh! dah terliur nih.. berangan nak buat tp tak buat2 gak! ngeee
ReplyDelete@Bbwana adienia
ReplyDeletememang sedap bila tergigit haw flakes tu..terasa kelainannya
@hana
ReplyDeleteAda siket kerajinan ni Hana, tu yg godek wat kek ni
Lina canyik colornye..klu mnjadi mmg happy kn..zila dh kecur tgk nie..assm gambir byk lg stok kt umh nie..tggu rajin jew dtg..
ReplyDeleteCantik kombinasi kaler kek, nampak lagi sedap, akk pun ada kek ni tapi belum n3 lagi. hari ni baru rasa mcm rajin sikit
ReplyDeleteDah try buat. Mmg sedap. Saya nak tanya...boleh x gantikan tepung tu ngan biskut marrie atau biskut tawar yg dikisar? Tq
ReplyDeleteDah try buat. Mmg sedap. Saya nak tanya...boleh x gantikan tepung tu ngan biskut marrie atau biskut tawar yg dikisar? Tq
ReplyDeletedah try...menjadi..mmg sedap..kgkwn pun ckp sedap n mtk wat lg..tq kak share resepi..
ReplyDelete@Zuriati Yunos
ReplyDeletesy tak sure, rasanya kalau guna biskut better wat kek lapis sarawak
@Rahsia Hati
ReplyDeleteAlhamdulillah