Singgang Ikan Tongkol - MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)
By LiNa_Pg - Thursday, April 25, 2013
Assalamualaikum...
Entry kali ini dibuat khas untuk Malayisa Food Festival yang sudah nak sampai ke penghujunh.Saja nak memeriahkan suasana.Lagipun menu ni sangat senang dan sangat digemari oleh suami saya.Sebut saja org Klate mesti suka ngan lauk singgang ni.Singgang Ikan Tongkol atau singge ikan aya ni memang sangat popular di Kelantan.Lauk singgang selalunya dimakan dengan ulam-ulaman dan dicicah dengah budu.Jujurnya kalau masakan sebegini, saya lebih suka kalau yang dimasak oleh orang tua.Sama ada bonda saya ataupun M.I.L.Air tangan bonda mestilah yang terbaik..
slurpppp hirup kuah sampai licin..Nak pedas..bleh patah-patahkan cili padi tu
RESEPI SINGGANG IKAN TONGKOL
By: Linapg
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan tongkol/aya (size sederhana)
- 2 ulas bawang merah (hiris)
- 1 ulas bawang putih (hiris)
- 1 cm lengkuas (hiris)
- 1 cm kunyit hidup (hiris)
- 3 keping asam gelugor
- Budu (lina pg guna 2 penutup budu)
- Cili merah, cili hijau,cili padi dan bendi
- Garam dan perasa/gula
- Air
Cara-Cara:
- Ikan dicuci bersih dan dipotong.
- Satukan ikan, bawang, lengkuas, kunyit, asam keping, budu, garam dan perasa ke dalam periuk.
- Masukkan 1 cawan air.Tutup periuk dan masak dengan api yang kecil.
- Apabila ikan kelihatan agak masak, tambah air paras kuah yang diinginkan.Masukkan juga cili merah, hijau, dan juga bendi.Renihkan sekejap hingga bendi sedikit lembut.Sesuaikan rasa.Tutup api
Malaysian Food Fest (MFF) Kelantan Month
"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "
22 comments
Aduh! lapar la pulak tgk lauk singgang... tumpang semangkuk boleh... hehehe
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeletePepagi buta tayang ikan singge pulak ya hehe..meh la bawa ulam2 sekali
Salam kak hrp sihat..sdp tu manu lauk ikan singgang ni nak pulak ada ulam2 dan budu laju je mkn...
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletewslm, lauk kampung camni memang sedap la kalau layan ngan ulam dan budu
saya ada ikan tongkol ni.. boleh try masak ni.. tapi kena singgah kedai beli serai... harap2 menjadi menu ni.. nampak sedap bila sesambil makan tu kita pecahkan cili api lak..
ReplyDeleteyeah lauk singgang kegemaranku...hirup kuah dia syok ni..slurpppp
ReplyDelete@JaSSNaNi
ReplyDeleteSenang jer kan Nani..bahan pun sket jer.Saya tak guna serai.Maybe ada setengah2 org suka letak serai..lebih beraroma kot
@norzila
ReplyDeleteKalau ore klate mesti suka ngan singge ni hihi
Salam kak...fiza x pernah lagi masak singgang...tapi mak mentua fiza hari2 masak singgang...sbb pak mentua fiza x boleh makan lauk lain dah selain dr singgang ni...sedap pulak tgk singgang ikan tongkol akak ni...=)
ReplyDeletesalam lina..
ReplyDeletesedapnya singge.. org ganu panggil singgang.. hehe... nak pulak ada pucuk ubi rebus cicah dgn budu yg diperah asam limau & kerenyek cili padi... dah kecur akak dibuatnya... hehe..
kat rumah jarang msk singgang ni sbb suami kurang suka... alahaiii... rindu!
@Hafizah Mohamad
ReplyDeletewslm, kalau kat penang ni..selalu depa masak pindang.Nak lebih kurang la tu.
Tp saya lebih suka singgang klate dari masak pindang
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewslm...pergg ikan singge layan ngan ulam pucuk ubi celur n budu, memang sedap tak hengat....Takyah bagi lauk ayam golek ke hapa dah..tak layan dah..
Mayb tekak hubby tu xleh terima masakan camni kot
Salam kak lina.. terbaikk!! tun suka mkn ikan singgang guna ikan selayang. sedap giler cuah kuah ikan singgang, pahtu ikan goreng garing2 then kenyek cili padi dalam pinggang.. fuhh.. 2 pinggan habis nasik. tapi paling sedap kalau mama tun yg buatkan, tun masak ikan singgang rasa lain macam. hehe.. xtau la nape.
ReplyDeletewahh..ni la lauk plg sempoi tp sedap x jemu makan kan..dap..daapnyer!
ReplyDeletefestival ni utk ape?dapat hadiah ke klo join?
ReplyDeleteCukuplah sudah semangkuk singgang tongkol tu Lina... lengkap dengan bendinya sekali, tinggal lagi kena cari sepinggan nasi panas! Adeeehhhh.... jangan lupa baca Bismillah dulu.
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeletewslm Tun, kalau ikan goreng tu,akak suka yg versi kelantan punya.Ikan direbus(kukus) dulu, pastu digoreng garing..Memang mabeles lawan ngan ikan singgang,ulam dan budu
@inahar ali
ReplyDeleteBetul tu kak Ina,paling sempoi tp makan sedap tak hengatt
@ezzyra
ReplyDeleteFestival makanan..Bulan ni untuk negero klate..
ntah la dik, rasanya tak dapat apa kot
@Amie
ReplyDeleteCepat kak amie..bawa pinggan ngan nasi kosong...
Baby bagi kat abah dia sat hihi
Sedap ikan singge mkn bersama budu ulam, dan ikan goreng nasi panas, tak ingat dunia mkn nih
ReplyDelete@EmbunRosaliza
ReplyDeleteWah pepagi dah blog walking...rajin beno ari ni hihi..
Ikan singge kena makan style kampung..baru layan