Singgang Ikan Tongkol - MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

By LiNa_Pg - Thursday, April 25, 2013

Assalamualaikum...

Entry kali ini dibuat khas untuk Malayisa Food Festival yang sudah nak sampai ke penghujunh.Saja nak memeriahkan suasana.Lagipun menu ni sangat senang dan sangat digemari oleh suami saya.Sebut saja org Klate mesti suka ngan lauk singgang ni.Singgang Ikan Tongkol atau singge ikan aya ni memang sangat popular di Kelantan.Lauk singgang selalunya dimakan dengan ulam-ulaman dan dicicah dengah budu.Jujurnya kalau masakan sebegini, saya lebih suka kalau yang dimasak oleh orang tua.Sama ada bonda saya ataupun M.I.L.Air tangan bonda mestilah yang terbaik..
slurpppp hirup kuah sampai licin..Nak pedas..bleh patah-patahkan cili padi tu

RESEPI SINGGANG IKAN TONGKOL
By: Linapg

Bahan-Bahan:
  • 1 ekor ikan tongkol/aya (size sederhana)
  • 2 ulas bawang merah (hiris)
  • 1 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 cm lengkuas (hiris)
  • 1 cm kunyit hidup (hiris)
  • 3 keping asam gelugor
  • Budu (lina pg guna 2 penutup budu)
  • Cili merah, cili hijau,cili padi dan bendi
  • Garam dan perasa/gula
  • Air
Cara-Cara:
  1. Ikan dicuci bersih dan dipotong.
  2. Satukan ikan, bawang, lengkuas, kunyit, asam keping, budu, garam dan perasa ke dalam periuk.
  3. Masukkan 1 cawan air.Tutup periuk dan masak dengan api yang kecil.
  4. Apabila ikan kelihatan agak masak, tambah air paras kuah yang diinginkan.Masukkan juga cili merah, hijau, dan juga bendi.Renihkan sekejap hingga bendi sedikit lembut.Sesuaikan rasa.Tutup api
Malaysian Food Fest (MFF) Kelantan Month
"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "

  • Share:

You Might Also Like

22 comments

  1. Aduh! lapar la pulak tgk lauk singgang... tumpang semangkuk boleh... hehehe

    ReplyDelete
  2. @Gee®
    Pepagi buta tayang ikan singge pulak ya hehe..meh la bawa ulam2 sekali

    ReplyDelete
  3. Salam kak hrp sihat..sdp tu manu lauk ikan singgang ni nak pulak ada ulam2 dan budu laju je mkn...

    ReplyDelete
  4. @Sheila Shafeareen
    wslm, lauk kampung camni memang sedap la kalau layan ngan ulam dan budu

    ReplyDelete
  5. saya ada ikan tongkol ni.. boleh try masak ni.. tapi kena singgah kedai beli serai... harap2 menjadi menu ni.. nampak sedap bila sesambil makan tu kita pecahkan cili api lak..

    ReplyDelete
  6. yeah lauk singgang kegemaranku...hirup kuah dia syok ni..slurpppp

    ReplyDelete
  7. @JaSSNaNi
    Senang jer kan Nani..bahan pun sket jer.Saya tak guna serai.Maybe ada setengah2 org suka letak serai..lebih beraroma kot

    ReplyDelete
  8. @norzila
    Kalau ore klate mesti suka ngan singge ni hihi

    ReplyDelete
  9. Salam kak...fiza x pernah lagi masak singgang...tapi mak mentua fiza hari2 masak singgang...sbb pak mentua fiza x boleh makan lauk lain dah selain dr singgang ni...sedap pulak tgk singgang ikan tongkol akak ni...=)

    ReplyDelete
  10. salam lina..
    sedapnya singge.. org ganu panggil singgang.. hehe... nak pulak ada pucuk ubi rebus cicah dgn budu yg diperah asam limau & kerenyek cili padi... dah kecur akak dibuatnya... hehe..

    kat rumah jarang msk singgang ni sbb suami kurang suka... alahaiii... rindu!

    ReplyDelete
  11. @Hafizah Mohamad
    wslm, kalau kat penang ni..selalu depa masak pindang.Nak lebih kurang la tu.
    Tp saya lebih suka singgang klate dari masak pindang

    ReplyDelete
  12. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    wslm...pergg ikan singge layan ngan ulam pucuk ubi celur n budu, memang sedap tak hengat....Takyah bagi lauk ayam golek ke hapa dah..tak layan dah..

    Mayb tekak hubby tu xleh terima masakan camni kot

    ReplyDelete
  13. Salam kak lina.. terbaikk!! tun suka mkn ikan singgang guna ikan selayang. sedap giler cuah kuah ikan singgang, pahtu ikan goreng garing2 then kenyek cili padi dalam pinggang.. fuhh.. 2 pinggan habis nasik. tapi paling sedap kalau mama tun yg buatkan, tun masak ikan singgang rasa lain macam. hehe.. xtau la nape.

    ReplyDelete
  14. wahh..ni la lauk plg sempoi tp sedap x jemu makan kan..dap..daapnyer!

    ReplyDelete
  15. festival ni utk ape?dapat hadiah ke klo join?

    ReplyDelete
  16. Cukuplah sudah semangkuk singgang tongkol tu Lina... lengkap dengan bendinya sekali, tinggal lagi kena cari sepinggan nasi panas! Adeeehhhh.... jangan lupa baca Bismillah dulu.

    ReplyDelete
  17. @tun_telani
    wslm Tun, kalau ikan goreng tu,akak suka yg versi kelantan punya.Ikan direbus(kukus) dulu, pastu digoreng garing..Memang mabeles lawan ngan ikan singgang,ulam dan budu

    ReplyDelete
  18. @inahar ali
    Betul tu kak Ina,paling sempoi tp makan sedap tak hengatt

    ReplyDelete
  19. @ezzyra
    Festival makanan..Bulan ni untuk negero klate..
    ntah la dik, rasanya tak dapat apa kot

    ReplyDelete
  20. @Amie
    Cepat kak amie..bawa pinggan ngan nasi kosong...
    Baby bagi kat abah dia sat hihi

    ReplyDelete
  21. Sedap ikan singge mkn bersama budu ulam, dan ikan goreng nasi panas, tak ingat dunia mkn nih

    ReplyDelete
  22. @EmbunRosaliza
    Wah pepagi dah blog walking...rajin beno ari ni hihi..
    Ikan singge kena makan style kampung..baru layan

    ReplyDelete