Assalamualaikum..
Dengan ini diumumkan Cosway Bread Maker telah selesai upacara pecah dara wakaka...upacara perasmiannya penuh huru hara.Almaklum saja pemiliknya sangatlah jakun ngan menda alah ni..masa nak tuang bahan2 tu..manual dah pegang kat tgn sambil2 boh bahan2.Macam terrer jer masuk air, pastu tepung.Tepung tu bukan reti nak timbang dulu, main bubuh jer.Saya suka guna cawan arcopal utk sukatan sbb 1 cawan arcopal=100gram tepung.So masuk ajelah secawan demi secawan.Alamak tepung tak cukup lak..xpe mesti ada lagi stok kat atas kabinet.Aisey dah abes rupanya..panik gaklah..nak reverse pun xleh dah sbb air dan bercampur ngan tepung yang dah masukkan terlebih awal tu.Alamak..camana ni..tawakkal je lah..so saya kurangkan telur.kalau ikut rcp asal telur guna 3biji, saya gn sebijik jer..Harap2 doh saya nnt tak lembik sangat.Kalau lembik nahaslah..mana cari tepung lagik..suma bahan dah boh, follow je instruction kat manual tuh.Daler paler nak wat roti basic yang diperkaya..Bila dah tekan button START terus bibik melayu memulakan keje.Tinggal jap wat keje lain plak.Sekali sekala mai jengok jap..Alamak ada silap lagi..nape lak jadi Menu 2 jadi roti french plak..nanti mesti kerak dia tebal.Aisey..dalam paler lingkuplah roti aku ni.Tak pe gak..siap proses mengadun tengok doh cam melekat kat pisau menguli jadi cam dua ketul plak.Ni mesti adunan terlalu kecil/siket sbb tak cukup tepung.Tak pe tunggu dulu la kot2 nnt pas kembang okey plak..
Nak dekat 2jam, nmpk cam tak berapa nak jadi jer tuh.Buat bun je lah...so godek2 wat inti sardin..zup zap zup zap siap inti.Hmm apa lagi abort je la proses BM tuh.Amek kuar doh, tumbuk2 bagi kuar angin.Nampaknya ramalan ku benar belaka.Doh terlembik sket, hentam je amek SFR sapu kat tangan buat bulat2 gelek2 boh jer inti.Peram 30min. Pastu kita bako..kita bako..Tada...inilah hasilnya...bolehlah dibanggakan untuk budak mak budak baru belajar.Macam2 behind the scene kejadian meroti ni
roti tergaring plak sket..seb baik tak negro terus hahaha
pepon tetap gebus dan lembut...first timer kira bolehlah kan??
22 comments
Assalamualaikum..terhibur baca kisah roti ni..saya pun mak budak baru bljr..leh la kita tunjuk menunjuk lps ni yee.
ReplyDeleteAssalam Lina, hahahhahaa...kira ok lg la Lina nih...masih boleh di bako, di bako...pastu boleh dimakan lak...xpa, pengalaman mendewasakan kita kan...pasni pasti mantopsss roti2 Lina...tahniah atas kehadiran bibik melayu tuh..hehe
ReplyDeletebyk kejadian ya, ya lah dh pun nama pecah dara, byk halangan dan rintanganya hahaha
ReplyDeleteapa2pu nmpk gebusss roti tu, mesti bdk2 tu suka, teruskan meroti untuk keluarga
kihkihkih....mula2 gitu ler...ok gak sbb leh bako..leh bentuk2 kan..saya dulu, konon2 buat2 terer, godek punya godek..nak pegang pon tak boleh doh tuh..apa yg silap tak tahula..nak salahkan BM tak patot rasanya..kuikui..last2 saya masukkan dlm loyang bako jd roti sandwich..hikhik..
ReplyDeleteHahaha...pas abis sengih2 baca entri kak lina nih..disambung pula baca komen kak liza..hahaha..adoii..senak perut..
ReplyDeleteapa2pun kire pengalaman best gak tu kak lina..yg penting hasilnya tu nampak pro jer..behind the scene tu jd kenangan n pengajaran jela..hihi.
Pasni mesti standby jer tepung roti byk2 kat umah ..kot2 terasa nak meroti main campak aje yer..x psl2 kedai roti dah kehilangan sorg lg kastemer.hehe
He he he... akhirnya tak suci dah BM tu yer....
ReplyDeleteOoooo....perempuan rupanya bread maker tu.. Br la den tau.. Nk roti ini kacang 2 bungkus...
ReplyDeletetahniah lina dah pecah dah sunti kita...haha kelakau lah en daud komen hikhik..memula nak rsmi mmg rasa was2 dah baca panduan tp mcm tak caya last mes mas dunia.. bru la berani nak guna.. lepas ni semangat besar la meroti.. jgn lupa buka dapo mas tgok byk resepi roti kat sana..
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletehikhik..saya pulak berdebar nak guna BM tuh,pasni kita tgk sape yg kena..doh saya lembek blh bakar ke idak..hikhik..tunggu peserta kedua pulak wat persembahan..huhu.ape2 pun tahniah dah berjaya wat roti sardin,hheehehe
Mawar merah> tu la mcm2 hal jadi ms meroti tu..dahlah anak2 tak sabo nk mkn
ReplyDeletekak umi> wslm kak umi,mmg panik tul sy time meroti tu..risau gak takut tak jadi,mmg betul tu belajar dr pengalaman..
ReplyDeletekak rosa> mmg byk kes tul behind the scene...xpe nx time kena beli stok tepung byk2
ReplyDeleteanna> alhamdulillah masih ada rzki kami, masih 'menjadi roti' bukan jd bingka hehehe..
ReplyDeletehasue> mmg hari itu dalam sejarah la.takkan lupa sampai bila2 hik3
ReplyDeletecheq su> dah comot2 dah tak suci lagi hehehe
ReplyDeleteadry> hehehe dah nama bibik melayu kira pompuan lah kih3
ReplyDeletekak ilah> kih3 en.daun tu mmg camtu..nnt sy gi selongkar dapur mas cr rcp roti.thxs ya kak ilah
ReplyDeletesue> oic..sue meroti gak ya..nnt kita tgk hasilnya..
ReplyDeletewahhh best tu kak 1st time buat dah buat roti berinti dah...nieza dulu memula meroti tu buat roti kosong jer..tapi memang bestkan bila dpt buat roti sendiri mkn lak panasx2 memang best.
ReplyDeletenieza> mmg best mkn bun time panas2 tuh..tp tu la byk tul kejadian disebaliknya hehehe
ReplyDeletehome made bread...bau nya mengancam keselamatan..kalau dah berbau tu, tak selamat lah roti tu..sekejap ghaib lah dari pandangan..tahniah, kan menjadi jugak tu..
ReplyDeleteterliur tgk gambor tu baru balik keje ngan lapor sme ader...
ReplyDeleteTOLONG!! : SERABUT