Assalamualaikum...
Puan blog ni memang suka wat puding.Kalau menu lauk pauk tu jarang2 je lah ada kat TMK ni.Kali menerai agar-agar lapis pelangi lak.Ekceli nama surat beranak dia Agar2 lapis pelangi indah.Tapi agar2 saya ni tak berapa nak indah, so abaikan sajalah tang indah tu huhuhu.Resepi ni saya amek kat blog bro rozan, saya wat setngah adunan jerr.So saya tepek kat sini sukatan yang saya wat.
Agar Agar Lapis Pelangi, bukan sekadar cantik, tapi sedap...lemak2 manis.Kena betul dengan selera LiNa Pg sekeluarga |
AGAR-AGAR PELANGI INDAH
Bahan A
10 gm serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
1000 ml air
6-8 helai daun pandan
Bahan B
10 gm serbuk agar-agar
10 gm serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
1000 ml air
6-8 helai daun pandan
Bahan B
10 gm serbuk agar-agar
1 cawan gula pasir
1000 ml santan (LiNa Pg gn santan kotak Ayam brand 200ml+800ml)
secubit garam
Pewarna kegemaran
Cara-Cara
1000 ml santan (LiNa Pg gn santan kotak Ayam brand 200ml+800ml)
secubit garam
Pewarna kegemaran
Cara-Cara
- Masak Bahan A sehingga mendidih.
- Masak pula Bahan B sehingga mendidih.
- Asingkan 200 ml agar-agar santan dan titiskan pewarna (Bahan B).
- Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 200 ml agar-agar jarang(yang dititiskan warna yg sama dgn agar2 santan tadi(Bahan A).
- Biarkan sehingga hampir keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setitis dua pewarna yang lain plak
- Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.
20 comments
Assalam kak lina,a"ah la akak selalu wat puding kan,uish xindah penya kak,kalo sy lah nih mmg kira cun melecun sgt dah ni..Siyes kak,mmg cantik sgt dah..MAISARAH DAH OK KE KAK..
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeletedah cun melecun dah tu.. warna ceria dan mengoda.. ita pun suka buat puding sebab suami dan anak2 suka makan.. lebih2lagi kalau cuaca panas terik lagi lah laju je...
Salam Kak...Dah indah lah tuuuuu...Sedap ni makan bila baru kluar dari peti ais
ReplyDeleteSungguh indah kejadian puding pelangi tu, suka akk tgk, mmg rajin la memuding, akk tak berapa nak cermat, tu yg jarang2 memuding, asyik kelam kabut je buat keja heheh
ReplyDeletemenarik sangat puding tu, tah bila lah ni akk nak rajinnya, bak sepotong dua nak basahi tekak ni heheh
amboi...menawan sesangat dah pada mata saya ni kak lina...
ReplyDeleteMasa bljr Sains dulu cikgu ajar pelangi ada tujuh kaler... Merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dn ungu... Yg ni pelangi tak cukup kaler dn kaler yg salah..ngahaha.. Err..mintak dua tiga ketoi.......
ReplyDelete*Budak kecik comei tu dh aktif smla ke? Cian la kalo tak sht.. Tak leh nk membuas..hehe..
masya-Allah.... cantiknya rupa agar-agar pelangi... mengalahkan warna pelangi petang, terang benderang warnanya!
ReplyDeleteAs'salam Lina
ReplyDeletecantik dah tu, berseri mengalahkan pelangi selepas hujan renyai..hihihi.meriah betul kaler2 tu terang. sangat sedap kalau dimakan sejuk2 damai jer masuk kat tekak :)
lawonyer!!
ReplyDeletelina, k.nor dah letak resipi kerabu epal ya.. :)
uishhhh!!! santeknya! rasa sayang lak nak makan.
ReplyDeleteWoW!...terpegun kejap...cantiknya...kaler2 yang sgt2 ceria...cantikkkkk...:) suka kak cek tgk...:)
ReplyDeletesalam kaklina..cantik sungguh agar2 akak ni...berseri2 tengok....rajinnya..:)
ReplyDeleteassalamualaikum....cantiknyer puding...warna warni bak pelangi..sesuaiiii dgn namanya...hihihi
ReplyDeletesalam.. jejln c nie.. tgk puding yg cantik n sedap tu.. klik nuff jg..
ReplyDeleteSalam kak lina!!! speechlesss!! cantek sgt!!! nak buat jugak lah! hihihi tp tak kompiden leh phm tak step by step dia tuu, akak letak kaler berlainan setiap 200ml tu yer kak? :D mcm tak rajin pulak nak keja menunggu dia nii :D
ReplyDeleteWah.. cantiknya kak..kalerpul..
ReplyDeleteSalam Ramadhan ye kak..
amboii berseri2 pelangi akak nih... memang cantik je..awat x buh nama berseri tu..dah berseri tu ha..hehe..
ReplyDeletecantiknya!
ReplyDeleteTengok warna dia mcm sayang pula nak makan.. Cantik sangat!!!
ReplyDeleteI have wanted to make this for ages and ages now!
ReplyDeleteThank you so much for the recipe.
-So glad i stumbled across your blog!