Kari sardin ni gandingan ngan roti puri, boleh gak wat lajak untuk lauk lunch huhuhu..biasalah kalau orang malas tak rajin camtulah.Sekali harung je hahaha. Kari sardin ni memang sedap dicicah ngan roti atau makan ngan nasi.Kalau memang peminat sardin msk apa pun laju je makan hehehe.Kari sardin ni saya wat tidak menggunakan santan.Konon2 nak kurangkan kolesterol la.
nampak je merah cam pedas..tp rasa orait je tak pedas mana pun..budak2 pun bleh makan..
RESEPI KARI SARDIN
Bahan-Bahan
- 1 tin sardin size sederhana
- 4 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 cm halia (tumbuk)
- 1 batang serai (ketuk)
- 2-3 helai daun limau purut (siat2)
- 2-3 keping asam gelugur
- 2-3 sb cili giling
- 1 paket kecil rempah kati ikan (jadikan pes)
- Tomato ceri
- 1sb gula merah
- Air
- Minyak
- Garam
- Tumiskan serai dan bahan tumbuk hingga garing, masukkan cili giling dan rempah kari.Tumis hingga pecah minyak
- Masukkan sardin (ngan kuah sekali),air, gula merah, asam keping, garam dan daun limau purut. Sesuaikan rasa.Renehkan sebentar.Hingga kuah pekat.
- Akhir sekali masukkan tomato ceri.Tutup api
10 comments
umah akk ni pun peminat sardin, msk la mcm mana oun semua laju je. best tu buat cicah2
ReplyDeletemlm ni sy pun nak msk sardin..mmg laju je mkn...sedap sgt,cicah biskut pun sedap! :)
ReplyDeletekak rosa> sardin ni kira emnu xpress..budak2 ni pun suka..masak sat saja dh siap
ReplyDeleteDel> sardin ni belh jd menu emergency.tp kalau lama tak mkn rasa teringin plak kan?mmg sedap wat cicah2
ReplyDeleteKari sardin satu pinggan... Nasik lebih noo.. Haha..
ReplyDeletekari sardin 1 periuk nak makan dgn roti arab..hehe sdapnya..
ReplyDeleteadry> kari sardin ngan nasi siap hehehe
ReplyDeletekak ilah> kena tuko ngan roti gegul ni hehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina...lama la akak x mai sini. dtg2 nmpk pulak kari sardin yg sgt2 menyelerakan tuu. nengok resepi pun dh tau ni mmg sodap..lama x msk camni... :)
ReplyDeleteLama mkn bleh jd ikan sardin
ReplyDelete