Assalamualaikum..
Asam pedas kegemaranku..kuah mesti pekat2..bila cuci tangan baunya masih melekat..hurmm sedapnya.Asam pedas ni banyak veriaty...tapi saya suka yg kuah macam ni.Memang menepati citarasa.Kalau kat Penang ni asam pedas bukan camni.Lebih kepada singgang/pindang.Kuah cair2 gitew...Pernah wat Asam Pedas ni dulu (dah lama dulu)time baru2 berjinak dengan myR yang banyak memberi rujukan kepada saya..
Bila saya hidangkan Asam Pedas Melaka ni,anak2 terus komen..mama masak kari..Eh!tak lah..ni asam pedas..cam kari jerrr...Itulah anak2 ni sebab kari nonya yang saya buat juga seakan2 asam peda sebab menggunakan daun kesum dan juga bunga kantan yang sinonim dengan asam pedas...Tambahan pulak resepi ada mengguna rempah jinta putih dan jintan manis...Apa pun memang terbaik..
4 keping ikan pari
Bahan kisar:-
- 3 biji bawang merah
- 10 biji cili kering
- 1/2 in halia
- 1 sudu teh jintan manis (serbuk)
- 1 sudu teh jintan putih (serbuk)
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 1/2 in kunyit hidup
- 2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
- 1/2 bawang besar-hiris
- 1 sk halba
- 1/4 sudu teh biji sawi
- 1/4 sudu teh halba
- 2 tangkai daun kari
- air asam jawa secukupnya
- air secukupnya
- 1 biji tomato-potong2
- 5 biji kacang bendi
- 1 serai-diketuk
- bunga kantan atau daun kesum secukupnya
- minyak masak
- garam dan gula jika suka
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bahan bawang besar, daun kari, halba,biji sawi hingga wangi dan bawang besar sedikit layu.
- Masukkan bahan kisar, tumis lagi biar pecah minyak.
- masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
- masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.
12 comments
betul tu..asam pedas, kari, kalau simpan semalam lagi kaw kaw
ReplyDeleteAssalam, kat umah ni pun la ni dh suka asam pedas danmasak tempoyak heheh,kalo dulu2 masak akk sorang la yg mkn lauk2 mcm ni. Hurmmm sedapnya
ReplyDeletekak noor pun suka asam pedas ni daripada asam pedas penang mari, sbb kalau belah utara sana asam pedas nya ceroi sikit kan haha tk tumis langsung..
ReplyDelete@Marsita yahya
ReplyDeletesetuju 100%
@EmbunRosaliza
ReplyDeletewslm..kat umah memang laku lah kalau asam pedas pekat ala-ala kari mamak nyonya..siap pesan simpn kuah untk mkn ngan roti bf esok tu hihi
@Nooriah Abdullah
ReplyDeleteBetoi kak Noor..kat Penang ni kuah cam air jerr ceroi gitew..boleh la layan gak tp yg ni memang suka
Waaa...asam pedas fav k.gee ni... sedapnyaaaa...
ReplyDeletesaya dok melaka pn pantang dengau mana2 restoran asam pds yg best..trus terjah..asam pds mmg best...
ReplyDeleteMemang best dan sesap...dah try dah....uhmmmmmm....
ReplyDeleteMemang best dan sesap...dah try dah....uhmmmmmm....
ReplyDeleteDear....asam pedas semalam kalo cecah cekodok/lempeng pun sedappppnye :-)
ReplyDelete*Salam perkenalan (Peminat Asam Pedas) ;-*
Assalamualaikum...saya dah cuba resepi ni memang best n sedap..thanks sbb sudi share resepi nie...
ReplyDelete