Bebola Kentang Cheese | Potato Cheese Ball | Begedil Moden hehee

By LiNa_Pg - Tuesday, January 19, 2021

 Assalamualaikum...

Masih lagi kita ber'PKP' hari ke berapa pun malas dah nak kira.Kita tunggu PKP tamat jer la.Sambil dok rumah tu kalau ada kentang dan sedikit isi ayam bolehlah buat bebola kentang cheese ni.Resepi ni pernah viral suatu ketika dulu.Saya sendiri pun pernah buat kalau tak silap 2-3 tahun lepas, tapi cuma post ke IG rasanya kat blog ni memang saya buat n3.

Resepi Cis ball ni saya menggunakan mozzarela cheese, sebenarnya nak habiskan baki cheese yang saya buat pizza roti itu hari.Sayanglah kan kalau terbuang begitu saja.Okey jom kita semak resepi.

Syok main tari-tarik cheese.Kalau resepi menggunakan cheese kena makan masa panas-panas tau, sebab kalau dah sejuk cheese tak boleh nak tarik dah.

Bebola Kentang Ayam Bercheese
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
2 ketul dada ayam  (kisar)
2 ketul ubi kentang (rebus dan kisar)
4 sudu besar tepung gandum
1 biji telur (pukul sedikit)
Serbuk pati ayam
jus lemon
mozzarela cheese secukupnya
serbuk roti
Garam
Minyak

Cara-Cara
  1. Kisar isi ayam bersama sedikit jus lemon dan juga serbuk pati ayam.
  2. Panaskan minyak dan masak isi ayam hingga kelihatan putih.Ketepikan sebentar.
  3. Rebus kentang dengan sedikit garam hingga empuk, tos dan kisar/tumbuk hingga halus.
  4. Campurkan ayam dan kentang, masukkan tepung gandum.Kemudian uli hingga menjadi doh.
  5. Bentukkan menjadi bebola dan masukkan inti mozzarela cheese.
  6. Celup dalam telur dan salut dengan serbuk roti.
  7. Goreng hingga kuning keemasan.Sedia dinikmati.Selamat mencuba.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments