Friday, January 21, 2011

Jalan2 Ke Ladang Anggur Vineyard Tasek Beris

salam...
nak stori sket la pasal anggur ni, ari rabu lepas saya dapat e-mail yang di 'foward'kan kepada saya tentang ladang anggur ni. Wow agak teruja gak la ada ladang anggur di yan Kedah. Setahu saya ladang anggur cuma ada di empangan Timbang Timah Tasuh Perlis. Kalau Kedah tu dekat sket la..memandangkan esok cuti Thaipusam, boleh la kami ke sana. My laling pun ok gak ngan plan ni, so terus 'on' jer..

Ladang agak jauh jugak la dari highway, kalau dari Penang, kuar exit Gurun, menghala ke Jeniang dan terus ke Sik, pastu ikut Galau. Terus jer sampai jumpa signboard ladang anggur.Kami cuma berpandukan signboard jer utk ke sana.Alhamdulillah tak sesat..memandangkan ari ni merupakan hari bekerja bagi negeri Kedah, jadi tak la ramai pelawat..best gak tak ramai orang..Bayaran masuk RM3 utk dewasa dan RM1.50 utk kanak2, bby Maisarah tak kena la.Buah anggur segar dari ladang dijual..RM12.50 sekilo. Beli gak la bukan senang nak dapat anggur segar dari ladang ni..sayang sekali tak leh petik sendiri, kalau berpeluang petik sndiri lagi best rasanya..

Ladang anggur ni agak luas juga dan kemudahan asas yang cukup bagus..surau dan tandas yang bersih. bagi sesiapa yang nak berkunjung ke sini jgn risau telekung(yang bersih) dan sejadah juga disediakan oleh pihak pengurusan.Jom tengok pic yang sempat dirakam oleh lensa kamera kami
 
 abanglong ngan kakak xmo joint..mama,abah n bby jer la posing
 
 Boleh pegang2..jangan petik2 nnt kena marah hahaha
 
 bby ngan abah..bby xmo pegang anggur pon..
 abanglong ngah control macho..
 mama pun agak jakun tak pernah tengok buah anggur segar dari ladang..
 tengok la saya dah penat ni..muncung jerr..nak titon la tu
 bila anak2 xnak posing..abah snap la gambo buah anggur ni
 kaler ijo lak
 ni plak anggur hitam tp maroon la..

 suke pic ni sebab ada daun sekali

 

 yang ni baru betul2 anggur hitam
 ni la tasek Beris..cantik gak view kat sini
dah naik kete baru teringat nk snap pic kat signboard ni

36 comments:

lilY said... Balas

masuk kena bayar x kak..?
teringin nak pergi..kihkih

ilahjy said... Balas

lorrr tak tau lak ada ladang anggur kat sini..asal usul tok nenek dari yan... selalu kak ilah balik sana..tapi thn 2010 tak balik pung.. kira ok la ni tahun ni boleh la kak ilah balik p ladang ni.. maceh atas perkongsian pengalaman ini..

Izan Ishak said... Balas

seronok tu kak jalan2 tgk ladang anggur. nak pergi, tapi cam jauh lah pulak. kalau boleh petik lagi best kan!

ezzyra said... Balas

awat x singgah perlis...mai kole perlis...hihih

Adry@Daun said... Balas

Ni jln kitorg blik kg ni. Tak tau pulak ada ldg anggur kat dpn sikit tu. Nk kna gi lps ni..hehe.. Empangan yg kat Perlis tu bkn Timbang tasuh tp Timah Tasoh.

eB ezrin said... Balas

bestnyer... camner nk gi eh?

Kak Rosaliza said... Balas

Salam seronoknya kalo akk dpt tanam anggur kt umah...best tu, dia jual tak, brapa sekg.

lina_pg said... Balas

Illy> Bayaran RM3 utk dewasa n RM1.50 utk kanak2

lina_pg said... Balas

kak ilah> tu la kak, sy pun xtau ada ladang anggur di Yan tuh..

lina_pg said... Balas

Izan> tu la kalau bleh petik sendiri lagi best..

lina_pg said... Balas

ezzyra> nak gi k.perlis jauh sgt..Yan dekat la sket.nx time pi sana lak

lina_pg said... Balas

EB ezrin> kami pun google cari lokasi tempat tu, kalau dr penang bleh la guide mcm dlm n3 kat atas tu

lina_pg said... Balas

adry>oic blik kg gn jalan tu ek?kena singgah la tu..best..nyaman jer walaupun cuaca agak panas..empangan timah atsuh ek?dh wat correction dh

lina_pg said... Balas

kak rosa> ada jual anggur segar rm12.50 sekilo, tp time kami gi tu cuma ada anggur ijo jer..anggur hitam belum cukup matang utk dipetik..

ezzyra said... Balas

hihihi...tmbamnye maisarah...hihih...x smpai sblan tggal...dh lain plak mka baby

lina_pg said... Balas

ezzyra> ala ucu tu rindu kat bby maisarah la tu...

Kak Rosaliza said... Balas

ohhh murah lah juga masuk tu..nk p je yg jauh huhu..manis mcm yg import juga ke. Masa akk skolah rendah dulu, ada GB sekolah citer2 pasal anggur kedah ni..kalo dpt petik sendiri kan best

ezzyra said... Balas

rndu sgt2...huhu

lina_pg said... Balas

kak rosa> kalau yg bulat2 cam guli tuh mmg manis,kalau yg lonjong sket tu xbrp manis..kalau mai png bleh la gi sna

lina_pg said... Balas

ezzyra> hehehe dah tau dh mesti ucu tuh rindu kar dak kecik ni

ezzyra said... Balas

hihihi...kntoi...

fya zainal said... Balas

ooowhhhh rupanya kat kedah ada ladang anggur juga

segarnya anggur2 tu

Nieza said... Balas

assalam kak, bestnyer nengok akak kat ladang tu..kat sini saya x pernah lak ke ladang anggur...btw tq for sharing nanti blk boleh jln2 ke sana:)

lina_pg said... Balas

nieza> salam,nieza dok obersee..bila2 pun bleh tgk ladang anggur,kat mesia ni ssh nk jumpa..

Abu Luqman said... Balas

senyum pagi sabtu......nak pi juga..masa belum tiba...

misz FaTiN said... Balas

macam best je tempat ni.. nak pegi,, tp jauh la.. -_-

AZLINA said... Balas

Salam Lina, geram betui la tengok anggur yg bergayut2an tu..dpt petik kan best! Kalau la dekat besok jugak nak pegi..geram jugak tengok baby Maisara..selamba je muka dia..ala comei3

lina_pg said... Balas

abu loqman> ada peluang nnt bleh la pi..best gak

lina_pg said... Balas

faten> best...udara pun nyaman jer..sbb tmpt tu agak tggi jugak la..

lina_pg said... Balas

azlina> mmg geram tgk anggur2 tu suma, tu la kalau bleh petik tentu lagi best..bkn senang nk dpt peluang kan.Maisarah tu mmg kalau ngantuk mula la nak muncung jerr seb baik xwat perangai

suka_haha said... Balas

tak pernah lak tengok pokok anggur hehe..

jemput sini yer

blog Matdin

lina_pg said... Balas

matdin> sy pun sama gak..pestaim tgk pokok anggur n buah anggur sedar dari ladang hehehe

alla said... Balas

nak kne pg ni...

lina_pg said... Balas

mesti........best tuu

Eka Srigunari said... Balas

Bagus, dan indah pemandangannya....jauh tidak dari kuala lumpur, kebetulan saya dan keluarga di bulan maret mau berkunjung ke kuala lumpur malaysia, ceritanya mau melancong ke negeri tetangga, oke?

Azmiezas said... Balas

hari jumaat bukak x?..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...