cara buat jeruk nenas kelantan yang sedap dan tahan lama | colek nenas viral
Assalamualaikum...
Pernah makan jeruk nenas atau colek nenas tak?Kalau di Kelantan jeruk atau colek sangat terkenal dan menjadi kudapan tak kira masa.Tetapi kalau di bulan Ramadan, jeruk atau colek sangat digemari oleh penduduk tempatan menjadikan moreh selepas teraweh.Bukanlah moreh official di surau/madrasah tapi moreh sendiri-sendiri punya 😉 Kebanyakan akan lepak bersama-sama kawan di kedai kopi dan pekena jeruk.Biasanya di bulan puasa, tekak rasa payau atau dalam istilah kelantan 'lecah' lidah kurang balance.Bila makan sesuatu yang masam,pedas dan manis barulah lidah rasa macam ok je.Jeruk nanas boleh dibuat awal dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk memang sedap sangat dan jeruk ini atau colek nisey ini boleh bertahan lama tau (itupun kalau tak habis makan hehe)nak lagi lama gunalah buah-buahan yang pejal/keras seperti buah 'pauh ringan' (buah mangga muda), sentul, kelubi, celagi (buah asam jawa), ambra (kedondong) dan sebagainya,kalau di Kelantan ada satu lagi iaitu 'buah zabit' 😂 😂 iaitu buah anggur yang kecil-kecil (mungkin hasil daripada buah anggur yang kena prunning bagi memberi buah induk membesar mengikut saiz pasaran).
Okeylah resepi colek buah atau colek nisey ni sangat mudah, nak buat sangat cepat,rasanya pun sedap pulak tu.Apapun yang kita buat atau masak, asalkan seimbang rasanya memang akan jadi sedap.Dalam resepi jeruk nissan ni saya menggunakan gula nisey/nisan kerek dan dicampurkan dengan gula pasir.Kalau nak guna gula melaka pun boleh dan ada juga dimasukkan sedikit cuka.Cuka ni bukan sahaja untuk memberi impak rasa masam, tetapi tugas dia ialah untuk ketahanan jeruk, cuka bertindak sebagai agen pengawet semulajadi sama seperti dalam sos pencicah ala thai yang saya kongsikan dalam n3 sebelum ini.
Boleh ke kalau nak tukar dengan cili kering?boleh je tak jadi masalah, kalau nak guna cili kering, kena rebus terlebih dahulu, kemudian kisar halus, kemudian ikutlah kaedah/cara yang disediakan.
- Satukan semua bahan, masak hingga mendidih dan renehkan sebentar.Seimbangkan rasa manis, pedas dan masam.Tutup api.
- Masukkan buah nenas/apa-apa buah pilihan yang sesuai ke dalam mangkuk.Tuang jeruk/colek yang dibuat tadi.Biarkan sejuk dan sedia dinikmati.Selamat mencuba
0 comments