sambal tumis sardin pecah telur mudah dan sedap

By LiNa_Pg - Monday, April 10, 2023

 Assalamualaikum....

Kembali bersiaran, nampak beliau begitu rajin update blog memandangkan banyak lagi resepi yang tersimpan dalam folder.Untuk seisi petang ni saya nak kongsikan resepi simple dan sesuai untuk bersahur.Nak masak pun cepat sahaja, bahan simple..makan dengan nasi panas memang berselera.

Resepi sambal tumis sardin pecah telur ni agak viral sedikit masa dahulu.Saya pun dah banyak kali buat, cuma kali ini agak rajin untuk buat video.Dah ada video kenalah share dalam blog ni juga untuk berikan idea kepada pembaca setia blog TMK.Saya buat versi yang berkuah sedikit supaya telur dapat masak dan bahagian bawah tak berkerak/hangus.Lagi satu saya suka telurnya sebiji-sebiji untuk setiap orang, kalau suka telur hancur boleh hancurkan semasa proses memasak.

sambal sardin telur pecah, sambal sardin pecah telur, sambal sardin campur telur viral,sardin nak masak apa,
gambar agak gelap siket sebab saya shoot video petang (masak untuk berbuka puasa) 

resepi sambal sardin pecah telur sesuai untuk berbuka/bersahur
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 tin kecil sardin (155g)
4 biji telur 
3 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawnag putih (hiris)
1 sb cili kisar
1 tin air (guna tin sardin)
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
3 sb sos tiram
sedikit kicap lemak manis
Jus limau kasturi
Cili padi dan daun ketumbar
minyak

Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga garing, kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sardin, masukkan air (jika suka berkuah),masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sedikit kicap lemak manis.Kacau-kacau sebentar kemudian hancurkan sardin (jangan terlalu hancur, biar nampak ketulan baru sedap).
  3. Pecahkan telur satu persatu dan jarakkan antara satu sama lain.Tutup periuk/pan dan biarkan telur set/masak (terpulang citarasa suka keras atau telur gedik-gedik).
  4. Tabur cili padi dan hirisan daun ketumbar untuk hiasan.Sambal sardin tecah telur siap untuk dihidang.Selamat Mencuba.

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. Dari dulu sampai sekarang, sardin tin tetap di hati.

    ReplyDelete