Assalamualaikum...
Pernah makan ayam goreng mentega?sedap tau, sebenarnya tak pelik sangat pun ayam goreng butter ni, eh! tak sama tau dengan ayam buttermilk tu lain sangat.Ayam goreng butter ni sangat simple je tapi rasanya sedap, kalau nak buat lauk untuk hari raya dan makan dengan nasi berperisa pun boleh juga, kalau asyik makan ayam masak merah je sekali sekala kita tukar kepada hidangan yang lite sahaja.Ayam goreng butter/mentega ni saya makan dengan nasi putih sahaja.Nama ayam butter kerana kita goreng ayam menggunakan butter lepas tu masak macam biasa.
simple sahaja, kalau sekali pandang macam ayam kicap je 😉
resepi ayam mentega/ayam goreng butter
by malina lina pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan A
12 ketul ayam
serbuk pati ayam (atau sedikit garam)
tepung jagung
Minyak
50g butter/mentega (boleh juga guna marjerin)
Bahan B
3 ulas bawang putih (ketuk sedikit)
2 biji cili padi (belah 2 tak putus)
2 sb sos tiram
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb kicap manis
100ml air (atau secukupnya)
serbuk lada sulah
Hiasan
bawang holland
hirisan cili merah
Cili padi
Hirisan daun ketumbar
Cara-Cara
- Satukan semua bahan A,gaul rata dan perap selama 10-15min.
- Panaskan sedikit minyak, masukkan butter biarkan butter cair sedikit, lepas tu goreng ayam hingga masak.Angkat dan ketepikan.Keluarkan lebihan butter cair, tinggal sedikit untuk menumis.
- Tumis bawang putih dan cili padi hingga garing, kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan kicap manis, kacau sebentar hingga nampak mendidih.
- Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul rata dan masukkan sedikit air, gaul rata dan tutup periuk supaya ayam betul-betul empuk.
- Setelah ayam empuk dan nampak berkilat-kilat, masukkan serbuk lada sulah, hirisan bawang holland, cili merah dan cili padi.Tutup api dan letakkan hirisan daun ketumbar atau daun bawang.Selamat Mencuba
1 comments
Terima kasih share resepi
ReplyDelete