kuih bingka tepung beras / resepi bingka tepung beras pandan

By LiNa_Pg - Tuesday, April 11, 2023

 Assalamualaikum....

Pernah makan kuih bingka tepung beras?Kalau yang dah biasa/pernah makan, selalunya makan yang putih suci tu kan?Jarang-jarang yang buat versi pandan.Sedap tau aroma pandan masa kuih bingka ni dibakar.Sebenarnya saya nak buat versi putih juga yang old skool tu tapi memandangkan ada daun pandan yang dibeli tapi tak buat apa-apa, nampak dah layu dan tak berapa cantik dah?Saya potong dan kisar lepas tu masuk dalam peti beku.Selamat siket daun pandan tu dan jadi air pandan.Bila ada kerajinan bolehlah buat kuih, maka terhasillah kuih bingka beras pandan ni.Owh ya..untuk memudahkan kerja-kerja membuat kuih, saya sukat terlebih dahulu air pandan tu mengikut resepi yang saya akan buat.

Ada setengah tempat memberi gelaran kuih bengkang jawi atau kuih bengkang orang pantang.Agaknya sebab kuih bingka ini tidak menggunakan telur, jadi mereka yang berpantang pun boleh makan kuih ni tanpa rasa bersalah 😆 

kuih bingka tepung beras, bingka beras pandan, kuih bakar pandan, kuih bakar tepung beras, kuih tradisional, bengkang jawi, bengkang utara,kuih bengkang orang pantang,kuih warisan, kuih muih malina lina pg,
Tektur kuih bingka tepung beras agak lembut dan tidak sama dengan bingka/bengkang gandum yang biasa tu.Bagi mereka yang alah/alergik dengan tepung gandum bolehlah mencuba bingka beras ni.Cuma kena sabar siket sebab proses membakar mengambil masa yang agak lama sedikit berbanding kuih bingka pandan (gandum) yang biasa tu.

resepi kuih bingka tepung beras
by malina lina pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
200g tepung beras
50g tepung jagung
50g tepung ubi kayu
15g tepung kastard
150g gula pasir (boleh tambah/kurang)
150ml air pandan
1000ml santan
sedikit pewarna hijau (optional)
garam

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua tepung, dan bahan kering iaitu gula dan garam.Gaul rata bahan kering.
  2. Masukkan air pandan dan gaulkan.Seterusnya masukkan santan.Kacau hingga sebati/tiada ketulan dan gula larut.Jika nampak adunan agak pucat, letakkan sedikit pewarna hijau.
  3. Sediakan loyang 8x8in, alas dengan baking paper dan sapukan sedikit minyak.Ketepikan.
  4. Tapis dan tuang adunan tadi ke dalam periuk dan masak sekejap hingga naik wap.Tuang ke dalam loyang tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 1jam setengah.Suhu oven dan tempoh membakar bergantung kepada jenis oven masing-masing.Jika suka lebih berkerak, boleh tambah tempoh membakar.
  5. Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum potong.
Note:
Kuih bakar/bingka tepung beras agak lembek/lembut bergoyang walaupun sudah masak.Cucuk dengan lidi, jika lidi bersih bermaksud kuih dah masak.Biarkan betul-betul sejuk.Seeloknya buat sebelah malam untuk makan sebagai sarapan pagi.Kuih ini agak menguji kesabaran 😉 😉 

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. sukaaa
    masa arwah mak ada rajin jga buat utk dia bila blk kg
    memang kesukaan

    ReplyDelete