Udang Masak Ala Thai

By LiNa_Pg - Thursday, April 13, 2023

 Assalamualaikum...

Udang masak Thai ni adalah resepi olahan dari ayam masak thai, saya cuba tukar 'haiwan' sahaja dan ternyata anak-anak memang suka masakan macam ni.Tapi biasalah kalau lauk macam ni memang tak kesudahan mesti ada lauk ayam juga untuk budak seketul maisarah tu.Dia memang tak makan udang (bukan alergik atau apa tapi tak mau cuba)Pernah juga saya offer untuk kopek kulit bagi dia makan, dia makan satu bite je untuk ambil hati mama.Adoi pening mama memikirkan lauk ayam untuk dia setiap hari.Memula saya ingatkan dia malas/tak mahu kopek kulit udang tu sebab tu tak nak makan, rupanya bukan taste dia...takpelah nanti kang dah makin besar mungkin selera akan berubah.

Okeylah berbalik kepada udang masak thai ni rasanya masam manis dan pedas memang sangat sedap pada citarasa kami sekeluarga.Cuma untuk masakan udang, saya tidak menggunakan asam jawa sebaliknya sumber masam adalah daripada sos tomato.

udang masak thai, resepi udang masak thailand, udang masak ala thai, udang masam manis, udang masak apa sedap, resepi udang,udang masak ala thai malina lina pg,
masakan dengan daun limau purut dan daun ketumbar sememangnya berpisah tiada.Sangat aromatik dan authentic.Untuk resepi udang masak thai sama kaedahnya jika tiada daun limau purut masih okey tetapi jangan mengelat daun ketumbar ya.Daun ketumbar bahan penting.

resepi udang masak thai
by Malina Lina Pg https://linapg.blogspot.com/
Bahan Bahan
14 ekor udang
5 ulas bawang putih (cincang)
1 pokok ketumbar (cincang)
3 biji cili padi merah (cincang)
2 biji cili merah (cincang)
1 batang serai (titik)
2 sb sos tiram
1 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sb sos ikan
1 sk tepung jagung
Daun limau purut
Gula merah Thai
Garam
Air
Hirisan daun ketumbar (untuk hiasan)
Minyak

Cara-Cara
  1. Perasakan udang dengan sedikit garam dan lumurkan dengan tepung jagung.Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak (goreng sekejap sahaja).Kemudian angkat dan ketepikan sebentar.
  3. Keluarkan lebihan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.Tumis serai dan bahan cincang/kisar kasar.Tumis hingga garing.Kemudian masukkan gula merah thai/gula perang.Tumis sebentar.
  4. Seterusnya masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, sos ikan dan daun limau purut, tumis sekejap kemudian masukkan sedikit air.Kacau sebentar dan biarkan kuah mendidih dan kelihatan sedikit pekat.
  5. Masukkan udang yang telah digoreng tadi.Gaul rata dan akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar untuk hiasan.

  • Share:

You Might Also Like

2 comments