Monday, December 17, 2012

Kek Coklat Kukus Lembab Chef Zubaidah

Assalamualaikum..
Sejak dua menjak ni byk beno n3 kek cekelet kat TMK ni kan.Sekadar ngetest the best resepi.Dah start amek order kenalah bagi yg terbaik sambil tu bleh la compare keenakan resepi2 tersebut.Macam versi.Kek Coklat Chef Zubaidah ni sangat femes seantero maya.Memang lembut, lembab dan sedap ya ampun.Amboi kemain lagi .Dah dua kali wat kek coklat ni, versi bako n kukus.Yang dibako pun memang lembab (sangat lembab)
Gambo sebijik tak snap lak..tak nyempat2 nak makan.Ni versi bako pun tetap lembab..

RESEPI KEK COKLAT KUKUS LEMBAB CHEF ZUBAIDAH
Sumber : Hasue & Ayunalisa
sharing : lina pg

Bahan-bahan:
  • 100g Serbuk Koko*
  • 200g Gula pasir*
  • 1 tin Susu sejat*
  • 200g Minyak Masak Sayuran*
  • 250g Susu Pekat*
  • 4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
  • 150g Tepung Gandum 
  • 1 st Soda Bikarbonat
  • 1st Baking Powder

Cara-cara
  1.  Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
  2.  Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
  3.  Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

11 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

sedap pulak nampak kek coklat ni... dah lama rasanya tak buat kek coklat...

fidzah saad said... Balas

dh penah buat dulu...mmg tak sempat msuk blog...sedapp ya amattt...hehehe

Amie said... Balas

Aduhai Lina.... kek yang moist ni yang buat tak tahu nak berhenti makan ni....

Chik Mimi said... Balas

bet best lama akak tak bako,M maha berat kekekeke dok ingat nak p sana je muahhahahaa

hana said... Balas

salam na... kita pon dah berabad lama tak wat kek chef zubaidah nih.. tingat dulu org tua xde gigi pon senang nak kunyah... hihihi

tun_telani said... Balas

salam kak lina.. mmg nmpk moist kek nih.. byk sgt wat kek coklat, smp x sure penah x try resepi nih. hihi..

inahar ali said... Balas

perghhhh...kecur liur akak tgk..mmg ni resipi kek cekelat yg the best kan!! bak sepotong..ada lg x??

zila norazila said... Balas

meleleh air liur lina,pepagi tgk ..zila dh lama nk buat tp mmg x terbuat2 he hheee..bila nk rajin nie..:p

ayunalisa said... Balas

besh.. ade dlm esbok tu..wt utk tamu dr langkawi..

EmbunRosaliza said... Balas

Kek cokelat yg sangat sedap, sentiasa menjadi kesukaan anak2ku, buat seloyang pastio habis hari tu juga hehe, tgk masa p umah u hari tu kejap je licin di pulun budak2 ni heheh, mmg suka sangat ngan kek mcm ni

Eyma Sharyma said... Balas

Nampak sedap nie..insyaallah, saya akan mencubanya..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...