Red Velvet Cake Resepi II

By LiNa_Pg - Wednesday, December 19, 2012

Assalamualaikm...
Percubaan kedua membuat RVC ni.Ini pun disebabkan oleh adindaku yang tingin nak makan RVC ni.Hmm..okeylah aku pun godek2 la wat kek ni.Kali ni guna resepi lain pulak.Memang sangat puas hati dengan hasilnya..langsung tidak merekah.Bila makan bersama cream cheese frosting yang mengguna mascarpone cheese sedapnya berganda2...Patutlah cis ni sangat mahai..memang jauh sangat bezanya bila guna cis biasa ngan mascarpone cheese ni.Okey tempahan Red Velvet dibuka hehehe..kalau berminat sila e-mail atau PM kat fb ye..jangan malu jangan segan hihi

picas ehsan Alla Daud.Ada yang tergoda tak..resepi ada di bawah sinun, malas nk godek hangpa order la nga cheq..insyaAllah sedap sangattt..cewah promote lagik

picas yg atas untuk kek ni..
yang ni kami punya hehehe...serdak tak cukup..so atas tu putih jer la
seb baik ada munge kecik2 ni nmpk comey sket

RED VELVET CAKE RESEPI II
sharing : lina pg

BAHAN-BAHAN
4 biji telur A
250 gram mentega 
*3 cawan tepung naik sendiri
*2 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor 
4 sudu makan pewarna Red Bright (lina pg guna sebotol/2sb)
cawan buttermilk 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil  cuka makan


NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan


CARA-CARA:
  1.  Panaskan ketuhar.Lenserkan 3 biji loyang (lina pg tabur sedikit tepung di dasar loyang)Ketepikan
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepika
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati
  6.  Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
  7. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang (lina pg gn 3 loyang size 9in) dan bakar hingga kek masak.

Note: 
Oven Hesstar suhu 175'C bako selama 20min 
Oven Pensonic suhu 150'C bako selama 20min


Bahan-bahan Cream Cheese Frosting :
  • 250g cream cheese (pd suhu bilik)
  • 250g Mascarpone cheese pada suhu bilik (boleh diganti dengan krim keju)
  • 1 tsp asen vanilla
  • 1 cawan (115 gm) gula aising, diayak
  • 1 1/2 cawan (360 ml) whipping cream

Cara-cara :
  1. Pukul krim keju bersama keju Mascarpone hingga smooth.
  2. Masukkan asen vanilla dan gula aising dan teruskan memukul hingga smooth.
  3. Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.
  4. Sapukan pada kek dan hiaslah ikut kreativiti masing-masing.


RESEPI 2 CREAM CHEESE
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

atau

500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati

Cream Cheese yang digunakan untuk menghasilkan RVC yg mabeles..Mascarpone Cheese.Saya beli kat kedai bakery ngan harga RM21.50 (250g)
Whipping Cream Gold Label

  • Share:

You Might Also Like

26 comments

  1. memang sweet sangat kek tu bila deco ngan bunga2 kecik tu... nampak bertabur2 cantek jee... suka tengok..

    ReplyDelete
  2. sgt2 mengoda kek baldu merah ni dan memang sedap

    ReplyDelete
  3. wow sedap lah nampak akak belum try lagi lepas ni nak try jugak pasti sedap dan malatop

    ReplyDelete
  4. huwaaa sedapnyaaa mau mau ada lagi?

    ReplyDelete
  5. ish..menggoda ni red velvet, dah lama tak menggodeh kek. akak belum pernah guna cheese mahal tu, kedekut sikit kalau pasal cheese...hehe...tapi nanti nak cuba juga kalau utk mkn sendiri apa salahnya, ye tak?

    ReplyDelete
  6. @JaSSNaNi
    Betul tu Nani, kaler merah terang ngan putih cream cis tu mmg 'naik' kan?

    ReplyDelete
  7. @Nooriah Abdullah

    Trust me..memang sedap kak Noor.Tak rugi cuba

    ReplyDelete
  8. @Chik Mimi
    Hahaha..sudah pinih...awat mai lambat hihi

    ReplyDelete
  9. @~~zana@pb~~
    Memang rasa sangat berbeza bila guna cis mahai ni compare ngan guna cis murah tuh..

    ReplyDelete
  10. mmg mabeles kek nih..rs nk wt lg.. dh jmpe kdai kt tm yg jual brg2 kek ni..whip krim non diary..n yg lain..xsabo nk g terjah..

    ReplyDelete
  11. @ayunalisa
    Kt area mana kedai tu?nk pi terjah gak kalau blik kg.Nanti kalau wt lg,ayu try ngan mascarpone cis.Memang rasanya superb compare gn cis bedebah yg bese2 tuh

    ReplyDelete
  12. Hebat la lina,tergoda akak tgk RVC tu....kalau dekat mmg akak dah order.Teringin nak makan tp malas plk nak buat.

    ReplyDelete
  13. Assalam lama betul dok study resipi ni, dulu ada juga buat sekali tapi huduh bebenor heheh.

    Mmg boleh sangat2 menerima tempahan RVC kek ni, cantik dan kemas saje deco tu, hurmm akk pun ada tgk juga keju tu mmg tersaangat la mahaikan.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Lina, lamanya tak dtg sini! wahhh ada RCV! akak pun setuju dgn kak Rosa, lepas ni mesti dpt bnyk order tu..cantik :))

    ReplyDelete
  15. yummy...walaupon x penah rasa,tp kek ni mmg mengancam la..buat blue velvet la plak kak..hehe

    ReplyDelete
  16. saya amik rezeki akak..thanks ye..follow my blog.. www.annurket@blogspot.com..I'm a newbie..:) I'm done yours..

    ReplyDelete
  17. Yg mcm tabur2 warna merah tu apa dia ? Yg serdak tu

    ReplyDelete
  18. Best sangat.. nak try buat... sedap.. thanks Lina.. kongsi resepi...boleh buat duit ni dengan ambik upah ni.. he he.. moga.. dapat pahala.. Ilmu yg dimanafaatkan diakhirat nanti...Amin...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum....tuan admin.

    mohon kebenaran, untuk menyalin resepi ini?

    Terima kasih...

    ReplyDelete
  20. Kak ,can I use baking soda instead of baking powder ?

    ReplyDelete