Saturday, September 25, 2010

Lopat Tikam a.k.a Lompat Tikam

Salam,
Pekaba suma kawan2? Rasanya cam dah lama tak menayangkan menu masakan, asyik2 gambo raya dan gambo dak kecik..hmm..korang pun dh boring kan?sebenarnya ada menu masakan yg tak sempat nak posting. . tp terpaksa ditangguhkan dulu, sebab skrg ni masih mood raya dan open house sana sini..
Lopat Tikam @ Lompat Tikam ni berasal dr negeri Klate, cuma xtau nape diberi nama gitu ghuper..Dulu masa kecik2, kalau bulan pose bonda kite selalu wat kuih ni, part mengacau sampai likat tuh keje kite ngan akak kite la...tp x pernah lak wat sendiri. Resepi ni amek kat umah kak rosaliza. Pepe hal nak copi gak resepi ni, senang nak wat rujukan n menderhaka mana yg patut hahaha..jangan marah aa..akak tak baik marah2 bagi ibu2 yg mengandung.
Inilah dia lompat tikam hasil tgn ku yg tak seberapa...
Lapisan hijau tak berapa menjadi, permukaan cam tanah liat merekah lak..hmm amatur la katakan
Lapisan putih. Org klate panggil kepala santan..
Pulut kuning merah, lopat tikam klate selalunya ada pulut...
Nisan . .
LOPAT TIKAM
Sumber : Kak rosaliza

Lapisan Hijau
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 Sudu besar air kapur (xboh xde stok)
CARA2
  1. Satukan kesemua bahan2 diatas tapiskan kedalam kuali. 
  2. Dengan menggunakan api yg sederhana kacau sehingga pekat dan berkilat. 
  3. Sejukkan di dalam loyang.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
 Lapisan Putih
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit garam
CARA2:
  1. Satukan kesemua bahan diatas.
  2. Kacau diatas api yg sederhana sehingga kuah agak pekat
  3. Rasakan untuk mendapat rasa lemak2 gitu
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Pulut 
  • 1 cawan pulut
  • sedikit pewarna merah
  • sedikit garam
  • 1 cawan santan ( anggaran )
CARA2:
  1. Masak seperti memasak nasi...Sukatan santan sepatutnya lebih sedikit dari pulut
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Kuah Nisan
  • 3 keping nisan / gula melaka
  • 1 cawan air
  • Daun pandan simpul
CARA: 
  • Masak sehingga agak pekat sedikit

    2 comments:

    Adry@Daun said... Balas

    Salam lina,
    Yg kaler tu tak berapa nk mjadi sbb takdak kapur kot. Santan tu ore Kelate panggil 'palo sate'..haha.. Lompat tikam tak buh pulut pn ok sbb rasanya trend buh pulut ni baru je. Yg ori takdak pulut..

    lina_pg said... Balas

    adry> agaknya la.sbb yg kaler ijo tu xboh kapur pun (tadak la),kang sebut 'palo sate'ramai xpaham lak.Klau bonda msk xwt pulut pun,tp klau beli kt psr bsr TM ada boh pulut kan?

    klik2 my nuff

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...