Sunday, March 13, 2011

Ikan Celup Tepung DJ

salam ceria di pagi Ahad..Ikan Celup Tepung ni wat petang kemarin..saja nak ngabieskan stok ikan kembung kecik tuh..Jeuh google sana sini cari resepi. Jumpa kat Myr..tengok cam sedap n senang jer..cek2 tgk rupanya resipi sifu kite dayangjack hehehe..apa lagi terus godek2 kat dapur..Alhamdulillah licin sumanya..memang sedap..rangup jer kerak tuh walaupun dah sejuk..DJ kite CnP resipi kat sini ya
Resepi: Ikan Celup Tepung
By: DayangJack
CnP : Myresipi

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 ekor ikan kembung/selayang/ape2 je jenis ikan yg digemari (cuci bersih dan tuskan)
  • 3 camb tepung beras
  • 1 camt serbuk kunyit
  • sedikit kapur
  • sedikit garam
  • air secukupnya utk bancuhan(sy gn air suam)
  • 1 biji telur
  • minyak yg banyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam mangkuk dgn air yg secukupnya.
  2. Panaskan minyak di dlm kuali dgn api yg sederhana.
  3. Celupkan ikan di dalam adunan tpg td.
  4. Kemudian goreng sampai btl2 garing.
  5. Siap utk dihidangkan. Selamat Mencuba! 
 
sedap ikan celup tepung..

12 comments:

DJ Dayang said... Balas

salam yang...

laa...awat x jemput kte mkn ikan tepung tu??...tup2 dh abih licin ekk...huhu

anyway, tq for trying dear...ari ni kte buat nasik lemak jek. mls nk msk lauk mcm2..hehe

ni ha ade sambal nasik lemak sket nk bg kat lina...nasik lemaknya wat sendiri eh...nasik lemak kte dh nk abih...hehe

lina_pg said... Balas

DJ> salam DJ..baru nak jemput, tengok2 tggl tisu alas pinggan jerr..ngan kerak sekali depa mkn..sedap yang ikan celup tepung ni.

ada sambal nasi lemak ek..kite cicah ngan roti la..malas nk masak nasi ahaks..

Adry@Daun said... Balas

As salam lina,
Nk resepi yg best kna g mkn kat PCB atau Sri Tujuh. Kat situ mcm2 resepi ada..hehe..

lina_pg said... Balas

adry> salam Daun, dah lama beno tak gi PCB tuh..last sekali pi time anto Ateh naik bas nak gi UiTM, ntah zaman bila lagi tuh

wachak said... Balas

as salam kak lina.


Bila tengok ikan salut tepung ni teringat masa gi terengganu dulu. Dorang ajak gi makan rojak tapi bila sampai gerai tepi pantai tengok2 ada sotang, udang, ketam ngan ikan goreng tepung. member2 tu panggil rojak ... he33

lina_pg said... Balas

wachak> kalau kat pntai Timur, klate n gani mmg byk seafood yg dibuat celup tepung, paling femes ikan,sutun n udang..mmg sedap..tmbh lak suma segar dr laut

Nieza said... Balas

kak, sedapnya kalau dapat ratah ni....kalau tau tadi nk bawa piring tapau ni...hehe nanti nk buat gak la tapi bila yer nk rajin tu?..hehe

maya amir said... Balas

dh lame tak mkn ikan goreng tepung mcm ni..sedap gak layan ptg2..:)

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said... Balas

sedapnya...makan dgn nasi kerabu pun sedap :)

lina_pg said... Balas

said> mmg betul tu, makan ngan ns kerabu lagi beshh

MiZi said... Balas

dj tu dj radio mana kak?? kaaa dj umah kenduri?? keh3...

http://www.contengcorner.com/2011/03/wajah-baru-yes.html

lina_pg said... Balas

mizi> DJ nickname dayangjack

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...