Adoyai sadis tul tengok rupa paras kek batik ku ini huhuhu..xtau lah tang mana silap..terlembik sket, pastu agak sememeh.Rasanya dah follow step by step dengan penuh taat dan patuh. tapi xpe next time cuba lagi. Pepon kek batik memang sedap walaupun rupa paras tak secantik mana.Resepi tengok umah hana. Terim kasih pada tuan punya asal wendy dan juga hana:
walaupun dari segi rupa tak seberapa tp anak2 suka kek batik ni..mmg sedap
Kek Batik
Bahan-bahan
- 250g@satu peket biskut merie
- 200g@satu peket milo
- 397g @ 1 tin susu pekat - sy buh 3/4tin
- 5 biji telur (sy gn 4biji gred A)
- 1sk esen vanilla
- 150g butter @ 2/3 cawan
- 2 sudu besar serbuk koko(sy boh hersey syrup)
- 1sk nescaffe - optional (xboh)
- 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
- Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
- Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
- Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
- Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
- Keluarkan dan potong. Hidangkan.
sebelum dipotong..
16 comments
salam lina...
ReplyDeletewaaahhh!!..nak ke batik!!..mane ade sememehnya..nmpk ok jer tu. meh la bubuh dlm tupperware nih...yg tapau lain, yg utk hidang lain tau...hihi
kte pun ingat nk buat kek batik tp x cukup bahan lagi...
psst!..kte dh tuko background..comei dok?? kaler tu bkn fav tp simple n ade daun kaler ijo..tu psl nk tuko...ahaks
ReplyDeleteDJ> salam DJ, nmpk ok ke?amboi cam perli jerr mai sini bw tupperware beso, cam kite biasa wat bila pi umah DJ hik3..dun wori nnt kite gi anto yea..
ReplyDeleteAssalamualaikum Lina,apa ada pd rupa, yg penting sodap..tp tak sememeh pon akak tengok..ok jer, meh la bg akak sikit nk rasa :)
ReplyDeleteDJ> rajinnya tuko langsir..raya lambat lagi taw hik3..nnt kite gi ushar ya
ReplyDeleteazlina> salam azlina, sy xpndai wat kek batik sebenornya..bila potong..cam melekat2 kat pisau tu..terlembik la kan? betul tu apa ada pd rupa yg penting sedap..
ReplyDeletekak, sedapnya..dh berthn dah nieza tak buat kek batik ni..ntah mcm mana rupa lak kalau buat nanti haha tapi hari tu resepi kak Hana ni dh masuk list dh nanti nk cubala.
ReplyDeletenieza> hahaha samalah cam akak, lama dok ushyar umah hana,tapi dok bertangguh jerr..akhirnya terlaksana gak.
ReplyDeleteanak2 mmg suke je kek batik kan kak...mak ank2 pun apa kurang nya..bak sini sepotong kek tu..hihi
ReplyDeleteAssalam...kalo umah akk tak kira rupa, janji kek batik mesti mama buat sedap heheh...tu dh cantik banyak tu,
ReplyDeletekalo umah akk seloyang tu kejap je licin
hasue> sama jugak kat umah ni anak2 mmg suke..kalau gi pasar mlm selalu minta abah belikan.
ReplyDeletekak rosa> bdk2 kalau ada milo atau koko cenggitu mmg suke la..
ReplyDeleteLina jgn lupa antaq kat Sg Ara ye
ReplyDeletechik mimi> wokey...tungguuu..
ReplyDeleteni kalau makan sejuk-sejuk mesti sedap..:)
ReplyDeletenida> la...gi sedap
ReplyDelete