Saturday, April 9, 2011

Apple Cake@Kek Epal

Assalamualaikum..
Bersiaran di petang Sabtu, pekaba suma kawan2 mayaku?harap2 suma sihat adanya..Kami sekeluarga Alhamdulillah sihat walafiat.Sari dua ni angin membaking agak rajen sket.So ari ni godek2 cari resepi kek epal.Agak lama buah epal ijo granny smith yg hubby wat blik dari tempat keje tu dok terperap dlm esbok.Nak makan cenggitu, masam la plak..memula plan nk wat apple crumble tapi postpone dulu projek tu..wat kek epal je la..
Hasil selongkar dapur DJ terjumpa resepi kek epal ni. Meh tengok camana hasilnya.DJ kite CnP resepi kat sini ya..Resepi asal kek epal kurma, tp saya hanya epal jerr..
Psstt..projek kek epal kiranya upacara pecah dara..loyang pemberian hasue dulu lama terperap tunggu turn nak digunakan pepon tenkiu ya sue
rupa paras kek epal yg blom dipotong
hasilnya kek yang lembut dan sedap..
meh..close up sket..tengok tekstur kek ni..kasi korang ngences..
Apple Cake@Kek Epal

Bahan-bahan :
  • 250 g tepung gandum* (sy gn 2cwn)
  • 1sk baking powder* (*ayak bersama)
  • 250 g soft brown sugar) (2cwn)
  • 250 g mentega (dilembutkan)-sy gn planta jerr
  • 5 biji telur gred B
  • 50 ml susu segar
  • 1 biji epal hijau (dikupas kulit dan dipotong kiub kecil)
  • 1 biji epal (dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 100 g kurma (dihiris/dicincang halus) xde stok
  • 1 sk esen vanilla (xboh xde stok)
  • Sedikit chip coklat (sy tambah)
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Lengserkan loyang dgn mentega dan alaskan dgn kertas serap minyak/baking paper. Sapukan lagi dgn sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung.
  2. Epal yg sudah dipotong kiub serta hirisan buah kurma hendaklah digaulkan bersama dgn 1/2 cawan dp sukatan tepung tadi.
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar dgn perlahan. 
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselangselikan dgn susu segar. Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi hingga sebati.
  6. Masukkan epal dan kurma dan gaulkan perlahan2 dgn cara kaup balik.
  7. Susunkan hirisan epal pd dasar loyang dan tuangkan adunan di atasnya.(saya tuangkan adunan dulu,pastu susun hirisan epal kat atas)
  8. Bakar selama 45 minit. (bergantung pd suhu oven masing2)
  9. Setelah masak, keluarkan kek. Biarkan ia sejuk terlebih dahulu. Kemudian terbalikkan kek sebelum dipotong.
Note: Oven saya agak panas. Saya bako selamat 45min suhu (160'C)

18 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

menjadi ngan jayanya kek apple tu

sedap nmpk, mesti best msm2 manis ni

lina_pg said... Balas

kak rosa> a..ah buah epal tu masam sket,so kek masam2 manis..sedap..tp budak2 mkn kek jer epal xmo..masam katanya

DJ Dayang said... Balas

meh, kte nk rasa kek hasil dr loyang pecah dara tuu...haha

lina, nmpk sweet jer kek yg baru kuar loyang tu...hmm kte nk 1/2 loyang k...hehe

bdk2 kalo x suke epal, meh, bg kat aunty..ehek...tq lina..mmmuahh!

wachak said... Balas

assalam kak lina.

kita bako, kita bako ... he33


Bila lah nak pelawa makan kek ni ... :)

Kak Rosaliza said... Balas

HahahH..chak wat lawak sini...yeyey kita bako2x..haaantu mak limah kakakka..gelak golek2 akk

~Norul Mas Hana ~ said... Balas

nampak best la kek epal..yummy!!

lina_pg said... Balas

DJ> nak setengah loyang..jap2 nk tengok ada byk mana lagi.Err..tak cukup..sepotong bleh?sedap la yang kek ni..bebudak ni mmg mcm2 pesen sket selera tekak tuh..kek tu kemain lagi mkn tp tang epal2 dok tergolek gitu lah..

lina_pg said... Balas

wachak> ya..kita bako..kita bako..aisey jauh beno nak nganto kek ni smpai ke Cheras hehehe

lina_pg said... Balas

kak rosa> hantu kak limah soley..soley..hahaha

lina_pg said... Balas

norul> yummy..mmg sedap..cubalah..

Yatie said... Balas

Assalam Lina,
Kebetulan smlm yatie buat apple cake gak..tapi resepi Yani...sedap juga...tapi kek lina lagi cantiklah....geran je tngk..

lina_pg said... Balas

yatie> wslm..tgk rcp yani kat myR tu tp sy xde stok whip cream tu,so cr rcp lain.Jumpa rcp DJ ni,sedap tau

♥LOVE2COOK♥ said... Balas

Uish cantiknya kek!!! Mintak 2 slices pls kak ;)

Dear, you've been awarded! Pls stop by to collect from me ya! ;)

lina_pg said... Balas

Love> hehehe tenkiu dear..nak 2potong ek..wokey nnt akak anto.

thxs love for giving me an award

hana said... Balas

salam rindu na....
banyak n3 tertinggal nih.... nak kene selak satu persatu... rindu nak masak2 smula mcm dulu..tp lum ader kesempatan.. nak selak2 dulu na... hihi

lina_pg said... Balas

hana> salam hana,bila dah stat keje mmg bizi..tmbah ngan dak kecik tu lagik..xpe pelan2 kayuh...dah stat warm up tu,nnt kuar la menu2 gempak hehehe

Nieza said... Balas

assalam kak, alahai lambat saya singgah sini kek pun dh abis weekend selalu tak sempat nk bw bz jer kak...nampak sedapla kek ni.rajin akak baking..:)
p/s: akak, nanti singgah umah ambil poskad yer..:)

lina_pg said... Balas

nieza> tu la awat mai lmbt..ada poskad ek?nnt akak gi amek..tenkiu dear

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...