Thursday, April 7, 2011

Orange Cake Lagi

Assalamualaikum...
Aik! kek oren lagik...wah minggu ni sampai dua kali wat kek ni.Apa dah jadi ni..xde apa2 ya kawan2 suma. Saja angin ngajen membaking sebab kek ni senang sangat..aci tuang suma dalam blender..buzz2..campak tepung gandum..tara...dah siap kek yang sedap.Kali ni saya tak menggunakan tepung kastad.So kaler agak pucat sket.tapi rasa menten sedap.Kali hasil lebih gebuss..pestaim dulu kes tersilap tengok sukatan baking powder,sepatutnya guna 1sudu besar, tapi saya gunakan 1sudu kecil sahaja.Maklumlah rabun kan? sudu besar ngan sudu kecil pun bleh tersilap huhuhu.
 gebuss..dan sedap sangat...
 sopan dok beratur kek oren ni
Blended Orange Cake
By: kak fida (myR)
  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak (sy gn olive oil)
  • 2 cawan gula halus (1 cwn gula pasir-kisar halus)
  • 4 biji telur (gred B)
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) 
  • 1-2 titik pewarna kuning (sy tambah)

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.(sy tambah pewarna kuning)
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 150C selama 30 min.(Bergantung pada oven) 
pas kuar oven..tunggu sejuk sat..sebelum dipotong..

12 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam sedappnya..gebuss sanagt nampak n cantik je kat atas tu sekata warnanya.

alolooo mekasih maisarah susah2 antar kek oren kat mak ngah..muahhhh sayanggg dia

lina_pg said... Balas

wslm..mmg gebuss sangat kek ni.sedap kan kak rosa?Hzm suka sgt ngan kek ni

hehehe..minta tulun despetch kecik antokan..

Zaliedana said... Balas

Assalam kak,wah resepi nih simple jerkan..Amik resepi dulu la,nnti bila2 leh try,hihi..Btw,kek akak tuh nmpk gebu n moist jala..

lina_pg said... Balas

zaliedana> wslm..mmg senang sgt kek ni..yg penting sedap

Chik Mimi said... Balas

lina acu bawak skit ke akak nak ghase ...
pssttt sama ler kita pun tak suka makan mee mamak kat luaq,tpkan kat astaka padang kota lama mee pata ok sedap jugak tp time lunch ya ampunnnn panjangnya beratuq

MiZi said... Balas

kak.. ni macam kek span kedai kek fairy depan umah saya ja kak.. haaaaa ngaku cepat kak..

ENTRY BARU : layan beger jom

Kak Sam said... Balas

Assalamualaikum...
Kak limau tu tak payah dikupas dulu ke?

Nieza said... Balas

kak ni mai antaq kek cekelat utk akak...hehe sedap nengok kek oren tu macehh la antaq tadi...bz dok bakingla...ok nk blk dah...:)

ayu-zaimi said... Balas

kak lina....best ar nengok kek oren akak yang gebus tu....aaarrgggghhh....terliuq lak...ni cam gatal tgn nak buat ujung minggu ni....

lina_pg said... Balas

kak mimi> senang sgt nk wat kek ni sbb tu terajin sket hehehe..oic kat pdg kota lama ada mi mamak yg best ek..nnt bila2 bleh pi try la..

mizi> arg..sama ek..mana ada..mana ada..

kak sam> orange tu xyah kupas, kak sam potong kecik2 tp kena buang biji dn empulur putih kat tengah tu

nieza> bestnya main aci tuko2 pinggan ni..tenkiu dear

ayu> senang banget rcp ni.Bila bby tido akak terus ON projek ni tak smpai 40min dah siap kek oren ni

MiZi said... Balas

yekeeee kak.. heh3...

Layan Mizi Merapu : blurr

lina_pg said... Balas

mizi> memandai je mizi ni kan?

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...