Sunday, October 31, 2021

Ikan Masak Kicap Simple

 Assalamualaikum semua...

Selamat berhujung minggu semua, hari ini hujan jadinya masih tak ke mana-mana walaupun plannya nak juga keluar jalan-jalan memandangkan semua pun dah 'fully vaccinated' tak apalah kita duduk di rumah diam-diam sudah.

Minggu lepas bukan main rancak update blog, ingatkan istiqomah la update setiap hari, rupanya hangat-hangat taik ayam jer hahahaa...Resepi masih banyak yang tertangguh menunggu giliran masuk ke blog TMK.Untuk hari ini saya post resepi ikan masak kicap terlebih dahulu (resepi jump Q la ni) resepi saya di post di IG, meriah jugaklah sambutannya.Dalam pada malas nak tulis resepi, tapi bila ramai yang request taip jugaklah hehee.Alang-alang gambar pun dah snap (snap cincai jer guna hp old buruk) kita post lah dalaam blog.Manatau ada yang nak mencuba.

ikan masak kicap, resepi ikan, idea lauk ringkas, lauk ikan, ikan goreng kicap,ikan masak kicap malina lina pg,


Ikan Masak Kicap

by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan

4 keping ikan (lina pg guna ikan jenahak)

5 ulas bawang merah (tumbuk)

3 ulas bawang putih (tumbuk)

½cm halia tumbuk

2 inci halia (mayang halus)

Cili merah/cili hijau & tomato

2 sb kicap manis

2 sb sos tiram

1 sb sos ikan

garam+kunyit

Minyak

Air (untuk kuah) 


Cara-Cara

  1. Perasakan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis. Tumis halia yang dimayang dan juga bahan tumbuk hingga garing.
  3. Masukkan kicap, sos tiram, sos ikan dan masukkan air (untuk kuah).
  4. Masukkan ikan (yang telah digoreng tadi) cili dan tomato. Kacau sebentar. Kemudian tutup api. Siap
Note:
Boleh guna ikan kembung, selar dan sebagainya.

1 comment:

Warisan Petani said... Balas

Nampak sedapnyer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...