Assalamualaikum semua...
Selamat berhujung minggu semua, hari ini hujan jadinya masih tak ke mana-mana walaupun plannya nak juga keluar jalan-jalan memandangkan semua pun dah 'fully vaccinated' tak apalah kita duduk di rumah diam-diam sudah.
Minggu lepas bukan main rancak update blog, ingatkan istiqomah la update setiap hari, rupanya hangat-hangat taik ayam jer hahahaa...Resepi masih banyak yang tertangguh menunggu giliran masuk ke blog TMK.Untuk hari ini saya post resepi ikan masak kicap terlebih dahulu (resepi jump Q la ni) resepi saya di post di IG, meriah jugaklah sambutannya.Dalam pada malas nak tulis resepi, tapi bila ramai yang request taip jugaklah hehee.Alang-alang gambar pun dah snap (snap cincai jer guna hp old buruk) kita post lah dalaam blog.Manatau ada yang nak mencuba.
Ikan Masak Kicap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
4 keping ikan (lina pg guna ikan jenahak)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
½cm halia tumbuk
2 inci halia (mayang halus)
Cili merah/cili hijau & tomato
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 sb sos ikan
garam+kunyit
Minyak
Air (untuk kuah)
Cara-Cara
- Perasakan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng hingga masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis. Tumis halia yang dimayang dan juga bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan kicap, sos tiram, sos ikan dan masukkan air (untuk kuah).
- Masukkan ikan (yang telah digoreng tadi) cili dan tomato. Kacau sebentar. Kemudian tutup api. Siap
1 comments
Nampak sedapnyer
ReplyDelete