Saturday, October 23, 2021

Ada Dada Ayam Tak Tahu Nak Masak Apa?jom buat ayam popcorn juicy dan rangup di luar | ayam popcorn sedap malina lina pg

 Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu semua.Kebetulan tak ke mana-mana pun hujung minggu ini.Merajinkan diri untuk update blog.Kat rumah saya ni, kalau bahagian dada ayam memang kena buat sesuatu, kalau jadi lauk...part dada tu la yang akan last sekali diambil.Agaknya sebab banyak isi kot haha.Kalau paha, kepak laju pakat berebut.Biasanya isi ayam atau bahagian dada ni saya akan asingkan, untuk masukkan dalam bihun goreng, mi kari atau jadikan sebagai ayam goreng kunyit.Bila dah banyak sangat kenalah olah supaya laku keras.Alhamdulillah bila buat popcorn chicken ni laju jer habis.Kudap-kudap sambil layan movie kat netflix memang best.Ayam popcorn resepi kali ini sangat mudah dan gerenti jadi punya.Ada tips supaya ayam juicy di bahagian dalam dan bahagian luar tu rangup jer.Rahsia supaya ayam juicy ialah letakkan sedikit lemon/jus limau nipis dan perap ayam sebentar sebelum kita salut dengan tepung goreng.Resepi ayam popcorn saya cuma guna tepung goreng ayam yang sedia ada terjual di pasaran cuma saya tambah sedikit tepung beras/jagung supaya kurang masin dan menyerlahkan lagi kerangupan salutan ayam.Satu lagi rahsia yang merangupkan ayam popcorn ialah setelah salut ayam dengan tepung, celup dalam air sejuk (air ais) Jadi kita akan salut ayam sebanyak 2x.Kalau rajin boleh buat ulang kali.Salutan akan lebih cantik.Boleh tonton di youtube malina lina pg ya..nanti saya bagi link

cara buat ayam popcorn, resepi ayam popcorn, popcorn chicken recipe, dada ayam nak buat apa,isi ayam nak masak apa, resepi popcorn chicken sedap,
Ayam popcorn ni saya buat masa bulan Ogos lagi, tu dia haih dan nak hujung bulan Oktober baru masuk ke blog TMK.Punya lama dia dok tunggu Q.
cara buat ayam popcorn, resepi ayam popcorn, popcorn chicken recipe, dada ayam nak buat apa,isi ayam nak masak apa, resepi popcorn chicken sedap,
Ada isi ayam tapi tak tahu nak buat apa?Cuba buat ayam popcorn ni...Laku keras

Resepi Ayam Popcorn Sedap Dan Mudah
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
Video Tutorial youtube lina pg https://youtu.be/rljWlg_GXJw
Bahan-Bahan
280g dada ayam (3 ketul)
1 cawan tepung goreng ayam
1 sb tepung beras
1 sk serbuk kari
jus lemon (lina pg guna anggaran sebelah)
serbuk lada hitam kasar
maggi cukuprasa/garam
air sejuk (peti ais)
minyak

cara-cara
  1. Potong dada ayam anggaran 1cmx1cm.Perah jus lemon.Masukkan serbuk lada hitam kasar, maggi cukuprasa.Kemudian perap selama 30min (lagi lama lagi sedap)
  2. Dalam mangkuk berasingan, satukan tepung goreng ayam, serbuk kari dan tepung beras.Gaul sebati semua bahan kering.
  3. Ambil satu sudu besar campuran tepung masukkan ke dalam bekas ayam dan masukkan anggaran 2 sudu besar air sejuk.Gaul rata supaya ayam bersalut nipis.
  4. Sediakan 2 bekas.Satu bekas masukkan campuran tepung dan satu bekas lagi isikan dengan air sejuk.
  5. Salut ayam dengan tepung dan celup ke dalam air sejuk.Toskan ayam dari air sejuk dan salut sekali lagi dengan tepung.Ulang proses hingga ayam habis.
  6. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan.Ayam popcorn sedia dihidang.

2 comments:

Warisan Petani said... Balas

nampak sedap kejadiannya

mama sara nur @ Cik Nor said... Balas

anak2 sy memang sukaa popcorn chiken
mkn dgn nasi nasi gorzng atau rotilla
blh ikut resepi lina
tqq sharing

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...