Ada Dada Ayam Tak Tahu Nak Masak Apa?jom buat ayam popcorn juicy dan rangup di luar | ayam popcorn sedap malina lina pg
Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu semua.Kebetulan tak ke mana-mana pun hujung minggu ini.Merajinkan diri untuk update blog.Kat rumah saya ni, kalau bahagian dada ayam memang kena buat sesuatu, kalau jadi lauk...part dada tu la yang akan last sekali diambil.Agaknya sebab banyak isi kot haha.Kalau paha, kepak laju pakat berebut.Biasanya isi ayam atau bahagian dada ni saya akan asingkan, untuk masukkan dalam bihun goreng, mi kari atau jadikan sebagai ayam goreng kunyit.Bila dah banyak sangat kenalah olah supaya laku keras.Alhamdulillah bila buat popcorn chicken ni laju jer habis.Kudap-kudap sambil layan movie kat netflix memang best.Ayam popcorn resepi kali ini sangat mudah dan gerenti jadi punya.Ada tips supaya ayam juicy di bahagian dalam dan bahagian luar tu rangup jer.Rahsia supaya ayam juicy ialah letakkan sedikit lemon/jus limau nipis dan perap ayam sebentar sebelum kita salut dengan tepung goreng.Resepi ayam popcorn saya cuma guna tepung goreng ayam yang sedia ada terjual di pasaran cuma saya tambah sedikit tepung beras/jagung supaya kurang masin dan menyerlahkan lagi kerangupan salutan ayam.Satu lagi rahsia yang merangupkan ayam popcorn ialah setelah salut ayam dengan tepung, celup dalam air sejuk (air ais) Jadi kita akan salut ayam sebanyak 2x.Kalau rajin boleh buat ulang kali.Salutan akan lebih cantik.Boleh tonton di youtube malina lina pg ya..nanti saya bagi link
Ayam popcorn ni saya buat masa bulan Ogos lagi, tu dia haih dan nak hujung bulan Oktober baru masuk ke blog TMK.Punya lama dia dok tunggu Q.- Potong dada ayam anggaran 1cmx1cm.Perah jus lemon.Masukkan serbuk lada hitam kasar, maggi cukuprasa.Kemudian perap selama 30min (lagi lama lagi sedap)
- Dalam mangkuk berasingan, satukan tepung goreng ayam, serbuk kari dan tepung beras.Gaul sebati semua bahan kering.
- Ambil satu sudu besar campuran tepung masukkan ke dalam bekas ayam dan masukkan anggaran 2 sudu besar air sejuk.Gaul rata supaya ayam bersalut nipis.
- Sediakan 2 bekas.Satu bekas masukkan campuran tepung dan satu bekas lagi isikan dengan air sejuk.
- Salut ayam dengan tepung dan celup ke dalam air sejuk.Toskan ayam dari air sejuk dan salut sekali lagi dengan tepung.Ulang proses hingga ayam habis.
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan.Ayam popcorn sedia dihidang.
3 comments
nampak sedap kejadiannya
ReplyDeleteanak2 sy memang sukaa popcorn chiken
ReplyDeletemkn dgn nasi nasi gorzng atau rotilla
blh ikut resepi lina
tqq sharing
Nampak sedap ni..
ReplyDelete