Monday, October 11, 2021

Cara Buat Muffin Vanilla Simple Mudah Dan Sedap | resepi muffin vanila guna air fryer

 Assalamualaikum...

Hai semua tengah packing barang nak merentas negeri tu?Amboi seronok la ye semalam PM umumkan mulai hari ini 11hb Oktober 2021 dah boleh rentas negeri, bolehlah balik kampung jumpa keluarga, pergi bercuti dan bebas ke sana ke sini.Kepadad yang nak mulakan perjalanan tu hati-hati di jalan raya dan sila patuhi SOP ya.Kami sekeluarga belum ke mana-mana masih lagi stay at home.Saya sendiri pun 'belum habis pantang 14 hari' haha.Bila MySejahtera dan bertukar kuning, bolehlah bawa anak-anak bercuti sambil bertukar angin.

Okeylah berbalik kepada tajuk posting kita hari ini iaitu muffin vanila.Resepi muffin vanila yang saya buat ini adalah yang paling basic dan sangat senang.Kebiasaaannya resepi muffin akan menggunakan susu cair atau susu segar.Tetapi resepi muffin ini TIDAK menggunakan sebarang susu, hanya tepung,gula,telur dan mentega campuran/marjerin sahaja.Walaupun hanya menggunakan bahan basic tetapi hasilnya sangat memuaskan.Berkerak,sedikit garing dan kasar di bahagian luar, lembut dan moist di bahagian dalam.Bila makan muffin ini tetap terasa sedikit bersusu macam magik pulak mana datangnya rasa susu tu?Rupanya vivo golden butteri memberi impact rasa lemak-lemak bersusu yang semulajadi.Kalau yang nak berniaga sesuai sangat guna resepi ni sebab tak payah beli susu dah cuma guna butter vivo sahaja.Jimat kos dan hasilnya agak banyak.Kalau nak tahu lebih banyak info mengenai vivo golden butter boleh baca di posting saya sebelum ini kat SINI  

Sebenarnya agak ramai juga yang confuse/keliru antara muffin dan cupcake.Cupcake atau kek cawan adalah KEK dalam saiz kecil atau dibuat dalam bentuk cawan atau cup.Rasa dan tekturnya adalah sama seperti kek iaitu lembut dan gebu.Kaedah memasak cupcake boleh dibuat 2 cara iaitu membakar atau mengukus.Manakala muffin pula adalalah tergolng dalam 'keluarga' pastry.Bila pastry ia hanya boleh dibakar sahaja.Tapi ramai jer main kukus haha.Bila muffin dikukus hasilnya tidaklah seperti muffin kerana di bahagian ataskan akan 'flat' atau rata.Tektur muffin setelah dibakar akan naik membukit/menggunung sedikit merekah, garing dan agak kasar.Bila pegang boleh rasa sedikit keras.Manakala di bahagian dalamnya pula agak lembut dan moist.Tips penting untuk mendapatkan tektur muffin yang betul ialah kaedah/teknik pembuatannya dan suhu membakar memainkan peranan.

resepi muffin vanilla, muffin vanila, resepi muffin vanila sukatan cawan, cara mudah buat muffin, muffin vanilla air fryer,

Mengikut pengalaman saya, selalunya muffin yang baru siap dibakar akan jadi agak kering (kurang moist) lepas semalaman barulah makin lembab.Tetapi bila saya guna resepi ini dan juga vivo golden butteri, hasilnya memang moist, kami sekeluarga makan terus semasa panas-panas lagi.Kalau tengok kat gambar ni pun memang dah terserlah muffin ni lembab gitu.Ini kalau tak silap saya, baru 20min lepas bakar.

resepi muffin vanilla, muffin vanila, resepi muffin vanila sukatan cawan, cara mudah buat muffin, muffin vanilla air fryer,
Kerap juga yang komen atau DM saya tanya kat mana nak beli vivo golden butteri ni.Ramai yang ingat saya jual butter ni hehe.Sebenarnya saya tak jual, saya cuma pengguna sahaja.Bagi yang berminat nak cuba butter ni boleh beli dari kedai menjual barangan kek yang berhampiran.Kalau tak jumpa, kena tanya tuan kedai.

Resepi Muffin Vanilla Mudah Dan Sedap
by malina lina pg http://linapg.blogspot.com/
recipe provided by vivo golden butteri official
Bahan-bahan
300g vivo golden butteri
250 tepung kek 
250g telur (5 biji telur gred B)
200g gula kastor
5g baking powder (1 sudu kecil)
3g baking soda (1/2 sudu kecil)
5g esen vanilla (1 sudu kecil)
50g coklat chip
30g kranberi kering (dried cranberries)

Cara-Cara
  1. Masukkan mentega vivo golden butteri ke dalam periuk kecil,gunakan api perlahan.Cairkan dan biarkan sejuk.Boleh juga cairkan mentega menggunakan microwave.
  2. Ayak tepung bersama baking powder dan baking soda.
  3. Masukkan gula dan gaul gula bersama campuran tepung hingga sebati.
  4. Sekarang masukkan bahan basah pulak iaitu telur ke dalam adunan tepung sambil gaul dan masukkan esen vanilla.
  5. Masukkan vivo golden butteri ke dalam adunan tadi (pastikan butter telah sejuk) kemudian gaul hingga sebati.Jangan terlebih gaul nanti muffin akan menjadi kering.
  6. Akhir sekali masukkan coklat chips (separuh sahaja)tinggal sedikit untuk hiasan.Boleh juga masukkan buahan kering seperti sultana, kismis, saya masukkan sedikit kranberi kering kebetulan ada dalam peti ais.
  7. Sediakan souffle cup (lina pg guna saiz S) dan skop adunan anggaran 3/4 sahaja kerana muffin akan mengembang.
  8. Bakar dalam oven suhu 175 deg C selama 20min (hingga masak)
  9. Tonton video tutorial cara membuat muffin di youtube malina lina pg https://youtu.be/0VUXaPF2pAo

resepi muffin vanilla, muffin vanila, resepi muffin vanila sukatan cawan, cara mudah buat muffin, muffin vanilla air fryer,

resepi muffin vanilla, muffin vanila, resepi muffin vanila sukatan cawan, cara mudah buat muffin, muffin vanilla air fryer,
Resepi muffin ini boleh juga bakar menggunakan air fryer.Lebih cepat dan mudah cuma secara peribadinya agak kurang cantik sebab cup bentuk 4 segi.Saya bakar guna suhu 170deg C selama 8-10min.

4 comments:

mama sara nur @ Cik Nor said... Balas

sy pun tak jumpa lg butter ni lg

LiNa_Pg said... Balas

Sebab baru lagi.. mungkin owner bakeri shop pun belum tahu vivo ada keluarkan butter.. sbb sebelum ni vivo well known dengan whipping cream

Syaz Rahim said... Balas

gebu dan nampak sedap sangat muffin nya

LiNa_Pg said... Balas

Alhamdulillah... sedap syaz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...