Resepi Pulut Lepa Kelantan | Pulut Panggang Inti Serunding Ikan | Pulut Lepo Malina Lina Pg
Assalamualaikum...
Kembali bersiaran dengan kuih tradisional pulak.Hari ini saya nak kongsikan resepi pulut lepa.Pulut panggang merupakan kuih tradisional negara kita.Terdapat pelbagai jenis pulut panggang.Kalau di kelantan pulut panggang inti serunding ikan juga dikenali sebagai pulut lepa atau panggilannya ialah pulut lepo.Pulut lepa terengganu seakan sama dengan pulut lepa kelantan iaitu menggunakan inti serunding ikan.Sedikit perbezaan ialah pulut panggang terengganu berwarna putih manakala pulut panggang kelantan berwarna sedikit kemerahan tetapi ada juga yang warna putih mungkin mengikut daerah.
Kalau di utara pula terkenal dengan pulut udang inti serunding kelapa dan udang kering.Walau apa namanya sekali pun, semoga kita tetap pelihara kuih warisan supaya tidak hilang ditelan zaman.Hari ni macam ketandusan idea untuk mengarang.Jom la kita semak resepi
Resepi Pulut Lepa kelantan Inti Serunding Ikan
bahan-bahan (serunding ikan)
5-6 ekor ikan
1 cawan santan pekat
3 biji cili kering (rendam hingga lembut)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 cm halia
1inci gula nisan/nisan kerek
garam dan gula
sedikit halba
pulut kukus
2 cawan beras pulut (ketan)
1 cawan santan pekat
1 sb gula
1 sk garam
bahan lain
daun pisang
lidi/ stapler
- Ikan direbus dengan sedikit garam dan asam keping hingga masak.Kemudian asingkan isi dari tulang ikan.Ketepikan sebentar.
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan cili kering.Kemudian keluarkan dari lesung.
- Kemudian tumbuk kasar isi ikan pula.Ketepikan terlebih dahulu.
- Dalam kuali, tuang santan pekat,masukkan bahan tumbuk,isi ikan, halba dan gula nisan/nisan kerek.
- Kacau hingga agak kering dan masukkan garam,gula atau sedikit perasa.Teruskan kacau hingga kering dan sedikit berderai (supaya serunding tahan lama).Ketepikan.
- Untuk pulut kukus pula.Cuci beras pulut dan rendam selama lebih kurang 3jam kemudian toskan.
- Tuangkan beras pulut ke dalam loyang pengukus ,boleh alas dengan daun pisang supaya pulut tidak bolos.
- Buat lubang di bahagian tengah supaya wap dapat naik dan pulut masak dengan sekata.Kukus pulut selama 20-25min.Pastikan air dalam pengukus telah mendidih semasa mula mengukus.
- Sementara menunggu pulut masak, satukan santan pekat, garam dan gula.Kemudian masak sekejap hingga naik wap.
- Apabila pulut telah masak, masukkan ke dalam mangkuk/bekas yang sesuai.Kemudian tuang santan yang telah dimasak tadi.
- Adun/gaul/arun pulut dengan santan hingga sebati.Masukkan semula pulut tadi ke dalam loyang pengukus dan kukus selama 20min (hingga pulut betul-betul masak)
- Sementara menunggu pulut dikukus,kita cuci/lap daun pisang.
- Setelah pulut masak, letakkan pulut anggaran 2 sudu ke atas daun pisang dan ratakan.Pulut nipis sahaja.
- kemudian letakkan inti serunding ikan di bahagian tengah dan lipat dengan kemas.
- Selitkan dengan lidi/pengcungkil gigi atau boleh juga guna stapler.
- Buat hingga habis.kemudian bolehlah dipanggang atau dibakat sekejap.Lina pg bakar menggunakan pemanggang ajaib sahaja.
- Pulut lepa telah pun siap, boleh dimakan panas-panas bersama teh o.Selamat mencuba.Untuk video tutorial boleh tonton di youtube malina lina pg https://youtu.be/9yuHIhxsxcQ
0 comments