Wednesday, October 6, 2021

Sardin Masak Paprik Resepi Ringkas Dan Sedap | paprik sardin malina lina pg

 Assalamualaikum...

Kembali bersiaran, sementara semangat update blog tengah membara ni, kita update sebanyak mungkin.Manatau kan hujung bulan ni direzekikan boleh merentas negeri hehe...Seronok tu boleh ke sana ke sini.

Semasa PKP ni saya sendiri pun kering idea sampai tak tahu nak masak apa.Kadang-kadang buka peti ais, lauk basah ada banyak pelbagai pulak tu.Tapi rasa tak tahu nak makan apa.Capailah sardin (tin)konon nak masak yang ringkas-ringkas jer.Jemu jugak kalau asyik makan ayam setiap hari.Haish bahan utama dah ada, tapi nak masak apa tak tahu pulak.Asyik-asyik buat sambal jer kalau sardin kan?Termenung kejap, belek-belek sayur.Dah plan nak masak simple maknanya lauk dan sayur sekali la kan?Daun limau pun banyak menjadi-jadi dalam pasu (masa tu la 2 bulan lepas)sekarang ni pokok pun dah kena potong.Tengok sayur dan daun limau purut rasa macam ngam jer kalau buat paprik.Paprik sardin menarik jugak tu.Goreng telur dadar kenyang la kami 3 beranak.Memandangkan masa tercari-cari idea ni masih awal lagi, saya pun rajin la siket untuk shoot video.Siaplah sardin paprik dalam masa 15min sahaja hehe. Sambil shoot video tu tanak nasi siap-siap.Bila dah siap photoshoot cuma goreng telur dadar jer.Terus makan dengan nasi panas-panas.

Okey jom kita semak resepi sardin masak paprik simple-simple ajer style lina pg

sardin, lauk sardin, sardin nak masak apa, sardin masak paprik,paprik sardin,sambal sardin,resepi sardin mudah dan sedap.idea masak sardin,
Punya lama sardin ni tunggu giliran nak masuk blog TMK.Bayangkan video ni saya shoot bulan Julai haha sekarang dah masuk bulan Oktober baru sampai giliran 'beliau'

Sardin Masak Paprik Style Lina Pg
by Malina Lina Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1 tin kecil sardin (115g)
1 batang serai (ketuk/titik)
1/2 halia (jahe bahasa Indonesia) (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sb cili giling (cili kisar)
3 sb sos tiram
3 sb sos cili
3 helai daun limau purut
2 biji limau kasturi (ambil jus) boleh juga guna limau nipis
sedikit gula

sayuran kegemaran
Karot
Kacang buncis/kacang panjang
Bunga kobis (atau apa sahaja yang sesuai)

sedikit air (50ml) 
cili padi,cili merah
bawang holland (belah 6)
tomato (belah 6)
daun ketumbar 
minyak

Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumis serai dan bahan tumbuk hingga garing.
  2. Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, cili sos dan sedikit gula.Kacau sebentar.
  4. Kemudian masukkan daun limau purut, karot dan masukkan sedikit air.Kacau sebentar dan biarkan kuah mendidih.
  5. Masukkan sardin dan perah jus limau kasturi, sayur kacang buncis, cili padi, bawang holland dan buah tomato.
  6. Tutup periuk sekejap supaya sayuran lembut.
  7. Kemudian tutup api dan taburkan hirisan cili merah dan daun ketumbar untuk hiasan.Paprik sardin sedia dinikmati.
  8. Untuk video tutorial sila ke Youtube Malina Lina Pg atau klik butang PLAY paparan berikut

2 comments:

Ammi said... Balas

tq bagi idea..ammi pun lepas sambal, sambal..lepas tu sambal lagi

LiNa_Pg said... Balas

@Ammi
Itulah kannn...kalau sardin asyik asyik buat sambal jer.Tukar style pulak....Berselera pula bila buat paprik ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...