Friday, April 22, 2011

Puding Coklat

Hari ni puan blog bercuti sempena gi check up dak kecik tuh.Hari ni genap 9 bulan.Merangkak pun makin laju dan dan pandai meniti sofa. Dan banyak kali gak la wat 'stunt' hehehe..penat gak 'mengutip' dak kecik sebab dah pandai explore merata umah.tadi pi timbang berat badan 7.4kg.Pipi jer nmpk tembam tapi tak berat mana pun.Panjang lebar la plak intro petang Jumaat ni.Tapi hari ni xleh nak snap picas dak kecik sbb model tak bagi kerjasama.Kita snap dia pusing belakang la,gigit remote control la macam2 hal.
Memandangkan hari ni 'cuti peristiwa' maka terajin la sket nak memuding.Kat umah ni kalau puding tu, mmg laju jerr licin.kalau kek tu slow sket la.Puding coklat ni saya wat ikut stok yang ada kat umah ni jerr.Tapi mmg sedap n kena ngan taste kami sekeluarga. Resepi saya tepek kat sini untuk rujukan anak cucu di masa depan
puding ni sedap juga dimakan tanpa topping..
RESEPI : PUDING COKLAT

Bahan-Bahan:
  • Agar-agar serbuk 10gram
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • Hersey syrup (sebagai topping)
Cara-Cara:
  1. Satukan serbuk bahan, kacau sebati.pastikan adunan tidak berketul
  2. Masak di atas api, kacau selalu hingga mendidih
  3. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan
  4. Apabila puding telah membeku.Terbalikkan dan curahkan hersey syrup
Note:
Puding ini juga enak dimakan begitu saja,walaupun tanpa topping

17 comments:

izahdaut said... Balas

budak 9 bulan cam tu seronoknya main ngan dia...
wow puding coklat yang memikat la kak

lina_pg said... Balas

izah> betul tu mmg seronok main2 ngan dier tp penat tul melayan dak kecik ni.puding cekelt simple jer tu

mimiazie72 said... Balas

lina perghhhh tak tahan tgk cekelat tu meleleh ,ooo amoi kena cucuk ke gumui skit dia

lina_pg said... Balas

kak mimi> hahaha saja kasi ngences sket..cekelt meleleh tu..nak wat topping malas,belsah je la hersey syrup.Hari ni amoi xkena injek..timbang n cek2 jer

Kak Rosaliza said... Balas

assalam..tgk pun dh nyaman..apa lagi dpt mkn, sejuk je tkk akk ni telan puding cokelat tu. dh byk bulan mmg berat pun naik 100 ke 200 gram je, mesti tak larat nk kutip amoi tu

Ummi said... Balas

Salam Lina..waaah buat puding coklat jgk eh..i liiiikkkeeee...hehehe

lina_pg said... Balas

kak rosa> tu xbrp nk nyaman lagi..agak keras jerr nisa dh nk mkn..curahkan jelah topping kat dia..

lina_pg said... Balas

kak ummie> wslm, puding cekelt stok clearance je tu kak ummi,main taram ikut stok. TQ kak ummi sudi bertandang ke sini

Nieza said... Balas

dak tecik pi timbang berat jer lah 9 bln tu...kalau 1 year nanti siapla kena cucuk tu..hehe lama dah tak keja ni rindu lak saat-saat bekerja selalu dpt main ngan budak2.

kak, nk puding yg mengamcam jiwa raga tu...sedapnya...nieza suka mkn puding2 ni tapi malas nk buat..:)

lina_pg said... Balas

nieza> a..ah dak kecik timbang jer,1thun mmg siap la dia kena injek hehehe..

puding simple dimple je tu nieza,akak pon sama malas gak sebenonya

Naz said... Balas

Kak ooooo kak...
Berkilat2..berkilau2...puding tu... Kompom dah abis ni..

lina_pg said... Balas

naz> seb baik tak silau mata naz hehehe

wachak said... Balas

assalam kak lina

kalau yg baru kuar dari peti sejuk sedap ni. nyaman tekak :)

emm ... sekejap jer dah 9 bulan kan ??

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..mmg best kalaum mkn sejuk2..nymana jerr.

Tu la jap jer dah beso dh Maisarah ni

HaSue said... Balas

amboih kak lina..sakan memuding no..bak hantaq mai ke sini sat..hihi..

wah lajunya dak maisarah tu..zhariff masih terkial2 menyengetkan diri lom niarap2 gak..haha..aritu zhariff timbg 4 bulan lebih beberapa hari 7.18kg..ni selsema demam lak mesti turun balik kot sbb kurang nyusu..huhu.. maisarah nanti ajar zhariff jalan ye..haha

lina_pg said... Balas

hasue> petang kematin dak kecik tu tido lama sket kol 3-5pm,tu yg smpt memuding sat..

zhariff ngah training nk nerap tu..amek side dulu senget2 pastu nnt tergolek lah..meh sini cikgi Maisarah ajaq zhariff jln..dia dah cekap meniti sofa la ni

annor said... Balas

lina Hersey syrup dgn golden syrup tu sama ke..blh guna juga ke..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...