Resepi Kepak Ayam Madu (Sticky Caramel Chicken Wings)

By LiNa_Pg - Monday, November 10, 2014

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi yang sangattttt mudah tapi rasa yg mantap.Lately saya tengok kat grop masakan ada buat ayam karamel tp dimakan bersama nasi ayam.Sy dah semak resepi tu cam agak leceh sbb banyak step..nk kena buat karamel (gula hangus lak) saya suka sesuatu yg simple tapi rasa yang mantap.Bila gugel rupanya dah lama resepi ni wujud di myR.Sticky Caramel Chicken Wings ni sedap diratah begitu saja juga enak dimakan bersama nasi putih.Si kecil saya ratah camtu jer...seronok tengok dia ulang2 makan...sedap la tu kat tekak dia hehe

berkilat2 ayam ni..mmg menikat selera..Jom ratah hehe

RESEPI STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS
By : LiNa Pg

Bahan-bahan ( 24 keping )

  • 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (LiNa Pg kupas kulit dan tumbuk kasar)
  • 1 sudu besar halia dicincang (LiNa Pg gn 3 hiris-tumbuk kasar)
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/4 cawan (60ml) madu
  • 1 sudu besar sos tiram (LiNa Pg tmbh, rcp asal xde)
  • 2 helai daun pandan simpul (LiNa Pg tambah-rcp asal xde)

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali.Tumis bawang putih dan halia yg telah ditumbuk kasar hingga naik bau.
  2. Masukkan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
  3. Masukkan semua sos, madu dan daun pandan simpul.Kacau sekejap.Kemudian tutup kuali. 
  4. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).

NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat

 Enak dimakan begitu saja haha...cam iklan lak hihi
Versi live dari magic pan

  • Share:

You Might Also Like

12 comments

  1. Simplenya Kak Lina..terbuka selera wana tengok..nak buat juga nnti..kalau xde sos ikan, boleh tak Kak?

    ReplyDelete
  2. @Bbwana adienia
    wana lebihkan sket sos tiram tu add 1 sb lagi..
    Sos ikan tu nk masinkan ayam ni

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kak..teringat la plak kepak ayam yg di jual oleh bapak student masa kerja kat miri...xtido mlm teringat kt kepak ayam madunya..nmpk berkilat tul

    ReplyDelete
  4. adehhhh...kat rumah ni xde la pulak stok ayam... kepak apatah lagi kak lina. kalau ada leh gak cuba -_-

    ReplyDelete
  5. boleh try resepi lina lepas ni kena beli sayap dulu lah ni, nmpk sedapp

    ReplyDelete
  6. perghh ..masuk list lh lina..tgok dh kecurr

    ReplyDelete
  7. alahaii sedapnya kak lina.. kna simpan dulu resepi..cik madu xde stok..klu x dh bleh try arini ^_^

    ReplyDelete
  8. nampak sangat menggoda kepak ayam madu dan sungguh yummy

    ReplyDelete
  9. Happy tgk recipe yg saya share tahun 2007 in blogland (saya lah mutiarazura hehe) Sedap kan? Favorite anak2 ni :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum lina. Just tried yr recipe. Superb. Thanks to zura also

    ReplyDelete
  11. Selalu msk Mmg guna resepi ni je..sbb fmly suka sgt..tq ats resipi :)

    ReplyDelete