Wednesday, December 10, 2014

Resepi Donut Lembut Gebu Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum...
Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan untuk update resepi.Ada sedikit kelapangan untuk membuat donut buat alas perut anak2 kat umah ni.Sebenarnya dah lama berhasrat untuk mencuba resepi donut yang satu ni sbb bahan2 yg digunakan cukup ringkas.Bahan yg selalu ada di rumah..Tambahan pulak resepi ni menggunakan air ais dr peti sejuk.Kebiasaannya donut menggunakan air suam untuk aktifkan yis tu...unik kan resepi ni.Ribuan terima kasih Tahrunnisah rakan fb saya yg mereka cipta resepi donut ni.Pada saya paling sedap dalam senarai resepi donut yg pernah saya cuba..Ini pendapat anak tekak saya la..tekak org lain saya tak tahu haha..
Gambar ni saya snap ngan hp jer sbb kumira kena kidnap ngan husband bawa gi US nuuu...hp pun hp la janji hado gambar kan
yg makan 3 mulut jer..goreng sket..selebihnya saya frozen..nk makan goreng n golek dlm gula kastor jer..Senang kije kan hihi

RESEPI DONUT KENTANG LEMBUT DAN GEBU

Bahan-Bahan
250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : saya guna mixer

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunankemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba... # tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga ‪#‎maaf‬ lupa namanya..

‪#‎tips‬ yang uli tangan
masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telor yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
kacau guna tangan biar sebati...kemudian taruk air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru taruk marjerin tau shortening...uli sehingga sebati...dlm 30 minit..kalu letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh
cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
siap nanti tumbuk doh tu ...n bolehla bentukkan...

tips saya bentukkan doh

saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
tips tuk frozenkan
saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye 

#tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban 

bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli

tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 

takkk pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan


6 comments:

lia ummiirfan said... Balas

whoa... nampak sedap donut ni. nak buatlah,. :))

Amie said... Balas

Pakai hp pun gambar tetap cantik Lina... jelas.

sud@is said... Balas

tq lina nak try la nmpak gebu sgt , dok hafal resepi ni.... hehe dah copy tqvm

zila norazila said... Balas

slalu klu lina ckp sedap x pernah mngecewakan..simpan resepi nie jgk..kot2 rajin leh cuba lina.

Gee® said... Balas

Urmmm...nmpk gebu... angkut resepi yea... tq

Ayu said... Balas

Assalam Lina,
Nampak donutnya memang lembuttt..
The last time akak buat donut..guna kentang rebus,
Memang lembut sangat.. Boleh try yg ni Pulak lain kali..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...