Salam,
Masih lg ngan menu dr 'gobok' yea kengkawan, puding ni saya wat masa open house last wk..wat dua adunan dan dua perisa.Stoberi kegemaran anak2 dan perisa coklat.Saya guna stoberi n coklat emulco. Suma dah tau kan tuan punya resepi ni..hana yg glamer tuh.. nun yg dok jauh di jepun..Hana minta izin kopipes resepi kat sini yea
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-bahan ( satu loyang )
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2 (sy gn agar2 10g)
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air (4cawan)
- 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
3 comments
salam akk amik resepi puding roti marble ya.....
ReplyDeletekak rosa> amek la resepi tu..jgn lupa anto puding sekali ya..
ReplyDeleteheheheh ni akk mai anta puding tu....sedap bangat
ReplyDelete