Honey Prawn

By LiNa_Pg - Friday, October 23, 2009

Salam,
Tayangan perdana ari ni ialah 'Honey Prawn'...suma dah tau kan tuan punya resepi yg cukup
femes kt myR tuh. Sapa lagi kalau bkn dayangjack, kite sndiri pon dh jadi 'astro' sebab selalu sangat wat siaran ulangan. Nak wat camana mmg best betul resepi ni..dah jadi resepi peberet kami skluarga..Meh layan gambo2 arkib ni....
Kepada yg blom mencuba, boleh lah try mmg berbaloi...
Jom tgk resepi kat bawah: (dyg minta halal yea kite kopipes ek)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

  • Share:

You Might Also Like

0 comments